2012. szeptember 3., hétfő

Szilvalekvár vaníliás cukorral




Kaptam egy szatyornyi szilvát. Ahhoz kevés – meg meleg is volt – hogy a „szokásos” sütőben sütögetés-főzés módszerével, cukor nélkül tegyem el. A másképp (cukorral) eltett  lekvárt  nem kedvelem, nem is szoktam főzni. Mi legyen hát ezzel a kis csomaggal ? A hűtőm – hála az égnek – annyira tele van, hogy nem tudtam volna oda beszuszékolni.
Megvilágosodtam és eldöntöttem, kevéske vaníliás  cukorral fogom megfőzni. Gondolkodtam a fahéjon is, de aztán azt az ötletet elvetettem – bár talán nem teljesen, mert meglehet egy kisebb adaggal majd egyszer azt is kipróbálom.
Szóval kimagoztam, ledaráltam, majd feltettem főni. Nem volt túl leveses, tehát nem sokáig hagytam a tűzön. Belekevertem a vaníliás cukrot és máris ment az üvegbe. Szerencsére egy kevéske kimaradt – gondoltam, épp  jó lesz kóstolónak, ha kihűl. Hát kérem, tudom mindenkinek ajánlani: nagyszerű lekvár lett belőle. Nyilván jó süteménybe is, de vajas kenyérre kitűnő volt, ill. csak úgy elnyalakodni egy-egy kanálkával is jobb, mint a bóti-akármi-édesség….

7 megjegyzés:

  1. Az idei évben nekünk is sok szilva termett. Nagy kár, hogy a család nőtagjainak nem volt kedvük lekvárt főzni. A házi szilvalekvárt én is mindenféle ízesítéssel nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Én szerdán rohamozom meg a piacot és próbálok olcsón vásárolni szilvát, mivel szombaton 200.-Ft-nál olcsóbb nem volt.
    Hallottam hogy a muskotályos nevezetűhöz nem kell cukor...

    VálaszTörlés
  3. Hmmmm, de jól hangzik! Én csak 20 üveg befőttet tettem el eddig szilvából, elvileg a lekvár még vissza van, de nekem sincs nagy kedvem órákon át kevergetni - a sütősbe nem fér sok... Még vár a sorsára a fán!:)

    VálaszTörlés
  4. ** Lehet,hogy "elkéstem ezzel..." - vagy lesznek,akik nem így gondolják - ne bonyolítsam !
    Házi lekvár
    "Volt barátnőm"... (szerencsére...) lekvárt még nem készített... (valamilyen befőtteket igen ,) - hát,...má' az is eléggé "problémás volt"... nekem !

    VálaszTörlés
  5. Kyba: nálunk sincs 200 alatt szilva - és nem hinném, hogy megy lefelé az ára, egyes helyeken semmi sem termett.
    Múltmentő és Tiffanylda: Irigylésre méltó, hogy nálatok bőségesen van - idén ez sajnos nem természetes
    @x: Igaz az írás: azokon a szilvákon is látszott a szárazság, melyeket kaptam. A húsuk nem leveses, és valahogy megbarnult belül a mag melletti oldaluk. Szóval nem "rendes" kinézetűek.

    VálaszTörlés
  6. Idén én is újítottam, már a baracknál - a fehéret mézzel, fahéjjal és vaníliás cukorral tettem el, ez mennyei lett. A szilva egyik felét mézzel, a másikat mézzel és fahéjjal - szerintem jobb lehet a vaníliás cukorral...

    Egyet megfogadtam: soha többet nem teszek el egyszerre ipari mennyiségben, inkább legyen több részlet és 4-5 üveg egyszerre, mert az relatíve gyorsan megvan, az első adagnál az életemet majdnem eluntam, miközben két anyahiányos gyerek rágta a fülem, hogy mikor kap már lekvárt - és anyát.... Ezzel szemben a második adagot (4 üveg lett) egy óra alatt megfőztem, magam is meglepődtem :)

    VálaszTörlés
  7. 'Névtelen' Próbáld ki ezt a vaníliást, ha alkalmad adódik rá. Tényleg finom.

    VálaszTörlés