2012. szeptember 11., kedd

Vízipókról - csak úgy eszembe jut…



A búvárpók bár lényegében szárazföldi állat, életének legnagyobb részét mégis a víz alatt tölti. Sekélyvizű tavak és folyók vízinövényekkel gazdagon benőtt részein bukkanhatunk üvegbúrára emlékeztető építményeire.

„Nyári rezidenciáját” mesteri pontossággal és gyorsasággal készíti el. Rugalmas, vízhatlan selyemfonálból először egy vízinövényekhez rögzített harang alakú hálót sző. Ezután következik a búvárharang feltöltése a felszínről hozott légbuborékokkal, amelyek a testét borító különleges szőrzethez tapadnak. A 2 cm átmérőjű harang feltöltéséhez mintegy 10 levegőszállítmányra van szüksége.

Idejének legnagyobb részét az így elkészült lakóharangban tölti. Itt fogyasztja el zsákmányát és innen indul egy-egy nagyobb sétára a testéhez tapadó, ezüstösen csillogó légbuborékkal. Külön szertartás a „ház” szellőztetése: az elhasznált levegőt apró buborékok formájában a hátsó lábaival „sepri ki” a lakóharangból, majd újra feltölti azt tiszta levegővel.

Vedlés idejére zárt harangot sző magának, ahol 2-3 napig tartózkodik. Peterakás előtt a nőstény, amely külön él a hímtől,  „álcázza” és kétszintesre alakítja át lakóharangját. A petékkel telt kokonokat a felső kamrácskában gondosan őrzi.
Kikelés után a fiatal búvárpókok a negyedik vedlésig még otthon maradnak, majd saját méretükre szabott aprócska lakóharangot építenek maguknak. Telelésre szintén teljesen zárt harangot építenek, esetleg elhagyott csigaházat is igénybe vehetnek erre a célra, amelyet előzőleg gondosan „kitapétáznak” és levegővel töltenek fel.
A pók marása mérges, emberre is kellemetlen. 
Természetvédelmi értéke(m): 2000 Ft

A napokban  kitaláltam, hogy pont ilyen  vagyok.
Mint a vízipók.
Van egy nagyszerű búvárharangom a víz alatt, néha feljövök egy kis levegőért, aztán ott lent kuksolok és várok.
Várom, hogy múljon az idő.



7 megjegyzés:

  1. Én még nem találkoztam vízi pókkal pedig sokat ácsorgok a Kis-Duna partján. Megint okosabb lettem általad...most már tudatosabban fogom keresni, hátha lencsevégre kapom. Szép napot lentről ( nálam is )Időnként azért mi is feljövünk ! Ugye?

    VálaszTörlés
  2. A témától nem nagyon akarnék én senkit sem "átirányítani..." (de - állítólag ki-ki a saját baját tartja a súlyosabbnak...) (?) Hát, majd (Googleba írva) Városi hamvas pók téma ! Jó azoknak, akik nem is ismerik ! - bizony eléggé kilátástalan a "harc" ellenük. Holott ők is elterjedőben vannak,- legfeljebb nem sokan tudnak róla ? ( én má' vagy 5 éve ?- )

    VálaszTörlés
  3. kyba: Feljövünk, de többnyire csak azért, hogy a blogunkat rendben-tartsuk....
    :-)

    Bár időnként elmeditálok ezen is, mennyi idő(=szünetelés) után kezdenének el az olvasóim gondolkodni azon, élek-e még ?????

    VálaszTörlés
  4. Valódi vizipókkal én sem talákoztam. A rajzfilmes vizipók nagyon aranyos volt, és igazi közösségi. A mai kor sajnos a búvárharangba zárkózó egyéneket preferálja. Én pedig a közösségi egyéneket jobban szeretem. Szerintem Te is csak kényszerűségből érzed most magad "vizipóknak", mert valójában Te más vagy. Legalább is a többi bejegyzés szerint igazi társaság kedvelő Aranyos Fodorka :-))

    VálaszTörlés
  5. múltmentő: a "virtuális-társaság-kedvelő" jobban illik rám.

    VálaszTörlés
  6. Aranyos Fodorka: Azért, ha nem lennének ekkora távolságok a "virtuális barátok" között, szerintem egy valódi összejáró alkotó társaság lenne belőlünk.

    VálaszTörlés
  7. :-) Ez bizony meglehet.....
    Nyilván nem véletlen, hogy olvassuk és kommentáljuk egymás blogjait.

    VálaszTörlés