2012. október 29., hétfő

Frontbetörés




Valami nagyon durva fronttal jött be ez a hideg. Nem emlékszem rá, hogy mikor volt ilyen: kb. 15 percig nem tudtam a tv-t nézni. Szombat éjjel a parabolám  fölött  (az Astrára van beállítva) vélhetően olyan hatalmas, vastag  felhők vonultak el, hogy nem volt képes a  műhold adását fogni…Ritkán, nagy viharok esetén pár perces kimaradás mindig van - de ilyen hosszúságúra nem emlékszem. Aztán másnap, épp két kanál leves között, áramszünet volt. Ez szerencsére csak pár percig tartott, igaz, háromszor is ki-be kapcsolódott minden...Kész öröm ilyenkor a digitális óra....

Persze, hogy  5 perc elteltével már azon fantáziáltam, mi is lenne velem (velünk) újra TV, Internet nélkül. (Hogy a villanyáramról már ne is szóljak...) Merthogy ugye én abba a világba születtem bele, ahol ez a két szó abszolút ismeretlen fogalom volt. Aztán valahogy mégis csak megvoltunk…

Elmerengek néha, hogy csak az én rövidke életemben mennyi fantasztikus változás történt, persze elsősorban technikai téren. Drága nagymamám – ezt írtam már többször – nem nagyon ismerné  ki magát, de hovatovább lassan ide jutok én is. Az óraátállítás a tévén, 50 percembe került, a fene képes megérteni a kezelési útmutatót… Többségében magyar szavakkal, de számomra érthetetlenül van írva. Persze végül azért sikerült.
De így vagyok a  gps-szel, vagy az a gyanúm én nem lelnék semmi örömöt egy ipod-ban és társaiban. (Ez utóbbit nem tudom hogy hívják magyarul, mert csak a német tv-ben látom reklámozni.)  Nincsenek ilyenek nekem és nem is vágyom rájuk. Mint ahogy nekem már életem végéig az igazi olvasnivaló csak a kézbe-vehető könyv lesz és nem a monitor. Ámbár ha volna valami betű-számláló csodagép, akkor a képernyőn ma már több  betűt látok, mint nyomtatottan, papíron, pedig könyvtárba-járó ember vagyok. Hogy az írásról már ne is beszéljek. Kézzel, a bevásárlócetlin és a nem elfelejtendő feljegyzéseken kívül szinte már semmit nem írok. Pedig a szekrényemben jól elrejtve, van pár spirálos füzet és bizony nem üresek….

Nem nagyon hiszem, hogy 1845 és 1912  között volt-e akkora és annyi változás, mint 100 évvel később. Valahogy - és talán nem csak én érzem így – minden szörnyen felgyorsult. Egyre azonban nem tudok válaszolni: jó-e, kell-e ez nekünk ? Nem, nem a fejlődés ellen vagyok, csak a tempó !  Vagy ez is a szaporaságunkkal függ össze ? Több ember többet győz (mint a ludaknál) ? (V.ö. Sok lúd disznót győz…)(Hmmmmm. Egyes szám rövid, többes szám hosszú "Ú"... Pedig így helyes...)

Szerencsére letelt a 15 perc és újra elmerülhettem a filmben, amit néztem. Mit gondolsz, mi volt ez ? „Természetesen” az UFO-kkal, ill. ezekkel kapcsolatos, eddig elhallgatott, meghamisított dolgokról szóló dokumentumfilm.Eszem megáll, hogy néha miket látok....
Az adás végére azért továbbra is ott maradt a kérdőjel: Egyedül vagyunk, vagy se ?

4 megjegyzés:

  1. Tanya.
    Ismertem egy nagyon idős házaspárt.Rengeteg állatot tartottak.Ló,tehén,birka,tyúk stb.és megtermelték a nekik való takarmányt.Semmilyen közmű nem volt.Sokol rádió,junoszty (fonetikusan)tv..Vasárnaponként a bácsi befogott a szebbik szekérbe és behajtottak a faluba.A néni kiöltözött!Kékfestő ruha,fehér zokni,fekete cipő.Vitték az akkumulátort is feltölteni.Olyan helyesek voltak.Valamelyik unoka,vagy déd hozott nekik rádiótelefont,a bácsi sokáig nem értette.
    Lehet,hogy ez kortévesztés?
    Rádió,tv,akkumulátor,telefon.
    Biztos ott vannak még,örök darabok.
    kisbela

    VálaszTörlés
  2. Én is tapasztaltam, hogy (T-Home- kábeltv. 60 valahány csatornával) egyes (!) csatornákkal voltak problémák. Ismétlés részemről : ( állítólag idő, mint olyan nincs ?...) Így aztán én a karórámat nem állítom át, 1-2 elektr.berendezés (pl. mikro) sem mutatja a valós időt nálunk... igaz, van még 2-2 falióra és ébresztő óra,de azok átállításával sem nagyon sietünk... Így aztán ma felébredtem 04:00 órakor (mutatta az óra) - visszafeküdtem, gondolva még csak 03 óra lehet... (de volt barátnőm átállította) - stb. :-) Így aztán ma, nem tudtam annyi mindent elvégezni a neten,mint szoktam. (megjegyzem túlélhető.)

    VálaszTörlés
  3. A rohanó világhoz
    Ha nem működne, akkor worldometers (Google)

    VálaszTörlés