2012. október 9., kedd

Lalibela



„A világ kincsei, az emberiség öröksége” című sorozatban megint valami csodát láttam. Itt olvashattok róla:

Csak néhány kiragadott mondat:
„…Lalibela városa a nevét a  Zagve-dinasztia legfontosabb császáráról kapta, aki Lasta birodalomban uralkodott. A 12-13. században egyben kifaragtatott tizenegy templomot a környező sziklákból, amelyek mindegyike 800 m² nagy és tíz méter magas. Ezek az épületek a világ legnagyobb ember alkotta monolitikus struktúrái. A templomok ma is eredeti céljukat szolgálják, és ortodox zarándokok látogatják őket.

Eredetileg ide be volt szúrva az a film, aminek kapcsán írtam, de youtube-ról már eltűnt.... :-( A német nyelvű Schätze der Welt, Erbe der Menschheit című sorozat több más darabját is megnézheti, aki hasonló csodákra kíváncsi. Nagyon szeretem ezt a sorozatot  - a világ legfantasztikusabb helyeire visz el ! (Biztos van a magyar tévében is ilyen....)

Én nem tudom, ki hogy van vele, de amikor ilyesféle alkotásokat látok, valahogy értetlenül állok előttük. Amikor  - állítólag - nem létezett még a  modern technika, amikor a legprimitívebb módon kellett egy kunyhót is összeeszkábálni, akkor hogyan és miért voltak képesek ilyen csodák létrehozására ?  Vagy ez olyasmi volt akkor, mint ma a Hubble teleszkóp ?  A Földön élők 99 %-a nem is hallott róla, mások meg azzal vizsgálják a távoli világűrt.

„…Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes…”


 
Képek:

3 megjegyzés:

  1. Eddig ezt nem ismertem,tetszik.
    Hasonló lehet Petra, kicsit arrébb.
    Elképzeltem az építésüket.Ment.
    Olvastam egy végtelenített fa nyakláncról,amit egy darabból faragtak ki.A mérete eltörpül ezek mellett,de kompklikáltabb kifaragni.Szerintem.
    kisbela

    VálaszTörlés
  2. Szerencsés vagyok ?-ki tudja. Láttam a magyar tv-ben. Hogy' csinálták ?- hát... más idők voltak azok ! ( nem ültek a tv vagy a PC előtt órákat...)Nincs időm most kutakodni a téma után, lehetséges,hogy kb.olyan "munkával" épült, mint amit napjainkban közmunkának neveznek ? (...)( Kétlem, hogy az emberiség 1%-a ismerné csak a Hubblet ! Honnan van az adat ? )

    VálaszTörlés
  3. Nem biztos,hogy a legpontosabb adat, de kb. az emberiség 33%-a internetezik.kb. 2,3 millárd fő.

    VálaszTörlés