Eddig nem olcsón, viszont igen jó minőségben az Erdőgazdaság
almalevét vásároltam – amit nagyon szeretett a családom (is). Az idei
almatermés eléggé gyatra volt, húgoméktól kaptam egy nagy szatyornyi beteg,
sérült, kukacos almát, azzal, hogy csináljak vele valamit. Hát kipróbáltam – az
őszibarack-lé mintájára - az almalevet.
Egyszerűen csak meghámoztam, majd nem túl sok vízben – amibe
fahéjat és szegfűszeget tettem – megfőztem. Ez gyorsan megy, hamar puhul az
alma. A végén hozzáöntöttem frissen facsart citromlevet, leturmixoltam, átpasszíroztam,
ismételten felforraltam, majd üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem.
Az őszibarack levem ugyanígy készül és a családban mindenki
imádja. Miért ne lenne jó ugyanez almából ? Kár, hogy a szélesebb szájú, hosszú üvegjeim elfogytak,
kénytelen voltam rendes dunsztos üvegbe tenni a felét. Szerintem így sem lesz
baja….
Jaj de jó, hogy ezt leírtad.Épp a hétvégén nyüstölt a családom, hogy tegyek el almalevet, majd megvitattuk, hogy egyáltalán el lehet-e tenni almalevet?Mindenki más véleményen volt. Én azt mondtam hogy nem, abból kiindulva, hogy Aranyhajú nem tett el. De úgy látszik mégis!!!!Ezer köszönet!
VálaszTörlésNem kritika, de miért kellenek bele a fűszerek ?
VálaszTörléssudi: legalább egyszer próbáld meg - nekem nagyon ízlett.
VálaszTörlés@x: "Csak" azért, hogy ízesebb legyen.Az almakompótba ugyanezeket teszem, azt se csak cukros vízben főzöm.
Tetszik az ötlet, és gyönyörű aranyszíne lett. Köszönet érte!
VálaszTörlésCirip: szerintem alma van felétek is, egy próbát megér.
VálaszTörlésIlyenkor mindig úgy sajnálom, hogy itt egy talpalatnyi szabad hely sincsen. Én semmit nem tudok eltenni, mert nem tudnám eltenni amit elteszek :)
VálaszTörlésMági: hogy padlás nincs, azt tudom, de pince se ? (Nem ismerem ezeket a paneleket - mert a régiekben, az uránvárosiakban volt)
VálaszTörlésCsak ötletként mondom, van egy ismerősöm, aki panelos és (szerencsére közel, családi házban lakó) barátnőjénél tartja a nyáron betárolt cuccait. Kicsit macerás, de egy lehetőség.
az alma telen nyaron kaphato befozes helyett valami friss,nyers elo italt kellene belole kesziteni
VálaszTörlészsoka
jo otlet az almale keszitese.
VálaszTörlésSzia Zsóka ! Próbáld ki - én biztos csinálok idén is. Egyelőre a reszelt-alma eltevésen és a paradicsombefőzésen vagyok túl .....ezen a héten... :-)
Törlésnyerset keszitek.sajtreszelon lereszelem az almat teljesen a hejaig. lemerem a terfogatat es 2o- 3o % nyi cukorral elkeverem.majd 2- 3 x os vizzel felontom,es egy suru lyuku szuron atszurom. kesz a friss vitaminos elo ital,benne van a pektinje is,ami nagyon ertekes anyag.
Törlésvagy turmixgepbe teszem az aprora vagott almat hejastol.elobb lemerve a terfogatat ugyanannyi vizet kikeszitve,mint az alamadarabok terfogata. a gepbe is kell onteni a vizbol,mert csak ugy viszi.majd a tobbi vizzel is elkeverem izles szerint cukrozva,izestve. ,es atszurom egy suru lyuku szuron. ha tobb napra keszitem,akkor plusz viz nelkul teszem a hutobe. tehat egyik esetben sem hamozom meg az almakat. ez igazi vitaminos ital,mivel nincs megfozve. ilyet a boltban sem lehet kapni.
A héj megtartásában igazad lehet - nem próbáltam. Viszont én nem teszek bele cukrot, mert feleslegesnek érzem/tartom. Idén még nem kaptam almát, ha lesz, kipróbálok egy adagot a te receptedből is.
TörlésFriss elo vitaminos almale:Ket felekeppen:Ha csak keves kell:1 almat lereszelek hejastol
VálaszTörlés.Lemerem a terfogatat. 3x os vizet teszek egy masik edenybe. leszurom a reszeleket. a levet kulon teszem meg nem iszom meg, hanem a pepjehez ontom a kimert vizet .keverem,picit azhat is. Ezt is leszurom, hozzaontom az elsolehez. Kesz. tehat az almapepbol jol kimosom az izet,aromajat,vitaminjat. 5% nyi cukorralizesitem.
Ha tobbet keszitek,akkor turmoxgepet hasznalok. ekkor felszeletelem az almakathejastol egyutt. lemerem a szeletek terfogatat. masfelszeres vizet teszek egy kulon edenybe. ebbol a gepbe ontok kb 5 dl-t, mert csak vizel viszi a gep. Majd leszurom, es a pepre ontom a kimert vizet.keverem kicsit azhat is.Ezt is lemerem,es az elso lehez ontom. 5% nyi cukorral izesitem. Savanyu ledus almak a legjobbak lenek. -Friss elo vitaminunk lesz.
tartositashoz hokezelni kell a kesz italt. kb85 fokon. 3o percig. befozogeppel oldhato ez meg a legkonnyebben. Uveggel egyutt hokezelni.
Köszönöm a tippet - közreadtam, hátha kipróbálja valaki....
Törlés