2012. október 25., csütörtök

Szuperegyszerű és szuperjó. Almalé házilag.



Eddig nem olcsón, viszont igen jó minőségben az Erdőgazdaság almalevét vásároltam – amit nagyon szeretett a családom (is). Az idei almatermés eléggé gyatra volt, húgoméktól kaptam egy nagy szatyornyi beteg, sérült, kukacos almát, azzal, hogy csináljak vele valamit. Hát kipróbáltam – az őszibarack-lé mintájára - az almalevet.
Egyszerűen csak meghámoztam, majd nem túl sok vízben – amibe fahéjat és szegfűszeget tettem – megfőztem. Ez gyorsan megy, hamar puhul az alma. A végén hozzáöntöttem frissen facsart citromlevet, leturmixoltam, átpasszíroztam, ismételten felforraltam, majd üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem.
Az őszibarack levem ugyanígy készül és a családban mindenki imádja. Miért ne lenne jó ugyanez almából ? Kár, hogy a  szélesebb szájú, hosszú üvegjeim elfogytak, kénytelen voltam rendes dunsztos üvegbe tenni a felét. Szerintem így sem lesz baja….





14 megjegyzés:

  1. Jaj de jó, hogy ezt leírtad.Épp a hétvégén nyüstölt a családom, hogy tegyek el almalevet, majd megvitattuk, hogy egyáltalán el lehet-e tenni almalevet?Mindenki más véleményen volt. Én azt mondtam hogy nem, abból kiindulva, hogy Aranyhajú nem tett el. De úgy látszik mégis!!!!Ezer köszönet!

    VálaszTörlés
  2. Nem kritika, de miért kellenek bele a fűszerek ?

    VálaszTörlés
  3. sudi: legalább egyszer próbáld meg - nekem nagyon ízlett.
    @x: "Csak" azért, hogy ízesebb legyen.Az almakompótba ugyanezeket teszem, azt se csak cukros vízben főzöm.

    VálaszTörlés
  4. Tetszik az ötlet, és gyönyörű aranyszíne lett. Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  5. Cirip: szerintem alma van felétek is, egy próbát megér.

    VálaszTörlés
  6. Ilyenkor mindig úgy sajnálom, hogy itt egy talpalatnyi szabad hely sincsen. Én semmit nem tudok eltenni, mert nem tudnám eltenni amit elteszek :)

    VálaszTörlés
  7. Mági: hogy padlás nincs, azt tudom, de pince se ? (Nem ismerem ezeket a paneleket - mert a régiekben, az uránvárosiakban volt)
    Csak ötletként mondom, van egy ismerősöm, aki panelos és (szerencsére közel, családi házban lakó) barátnőjénél tartja a nyáron betárolt cuccait. Kicsit macerás, de egy lehetőség.

    VálaszTörlés
  8. az alma telen nyaron kaphato befozes helyett valami friss,nyers elo italt kellene belole kesziteni

    zsoka

    VálaszTörlés
  9. Válaszok
    1. Szia Zsóka ! Próbáld ki - én biztos csinálok idén is. Egyelőre a reszelt-alma eltevésen és a paradicsombefőzésen vagyok túl .....ezen a héten... :-)

      Törlés
    2. nyerset keszitek.sajtreszelon lereszelem az almat teljesen a hejaig. lemerem a terfogatat es 2o- 3o % nyi cukorral elkeverem.majd 2- 3 x os vizzel felontom,es egy suru lyuku szuron atszurom. kesz a friss vitaminos elo ital,benne van a pektinje is,ami nagyon ertekes anyag.
      vagy turmixgepbe teszem az aprora vagott almat hejastol.elobb lemerve a terfogatat ugyanannyi vizet kikeszitve,mint az alamadarabok terfogata. a gepbe is kell onteni a vizbol,mert csak ugy viszi.majd a tobbi vizzel is elkeverem izles szerint cukrozva,izestve. ,es atszurom egy suru lyuku szuron. ha tobb napra keszitem,akkor plusz viz nelkul teszem a hutobe. tehat egyik esetben sem hamozom meg az almakat. ez igazi vitaminos ital,mivel nincs megfozve. ilyet a boltban sem lehet kapni.

      Törlés
    3. A héj megtartásában igazad lehet - nem próbáltam. Viszont én nem teszek bele cukrot, mert feleslegesnek érzem/tartom. Idén még nem kaptam almát, ha lesz, kipróbálok egy adagot a te receptedből is.

      Törlés
  10. Friss elo vitaminos almale:Ket felekeppen:Ha csak keves kell:1 almat lereszelek hejastol
    .Lemerem a terfogatat. 3x os vizet teszek egy masik edenybe. leszurom a reszeleket. a levet kulon teszem meg nem iszom meg, hanem a pepjehez ontom a kimert vizet .keverem,picit azhat is. Ezt is leszurom, hozzaontom az elsolehez. Kesz. tehat az almapepbol jol kimosom az izet,aromajat,vitaminjat. 5% nyi cukorralizesitem.
    Ha tobbet keszitek,akkor turmoxgepet hasznalok. ekkor felszeletelem az almakathejastol egyutt. lemerem a szeletek terfogatat. masfelszeres vizet teszek egy kulon edenybe. ebbol a gepbe ontok kb 5 dl-t, mert csak vizel viszi a gep. Majd leszurom, es a pepre ontom a kimert vizet.keverem kicsit azhat is.Ezt is lemerem,es az elso lehez ontom. 5% nyi cukorral izesitem. Savanyu ledus almak a legjobbak lenek. -Friss elo vitaminunk lesz.
    tartositashoz hokezelni kell a kesz italt. kb85 fokon. 3o percig. befozogeppel oldhato ez meg a legkonnyebben. Uveggel egyutt hokezelni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet - közreadtam, hátha kipróbálja valaki....

      Törlés