2012. október 18., csütörtök

Újra Cohen



Leonard Cohen:  Bird On A Wire

Ha véletlenül valahol meglátod ezt a film-címet, hát ne hagyd ki ! (A Tony Palmer által készített videó forgalomban van,  csak azt nem tudom, Magyarországon kapható-e ? De pl. az amazon.de -nél megrendelhető.) 

Már említettem többször is Leonard Cohent, hogy talán a legkedvesebb énekesem. Még szombaton láttam egy filmet, ami az 1972-as (még kimondani is hihetetlen,  40 évvel ezelőtt !) készült turnéjáról készült. Nem „művészi”, hanem (szinte) vágatlan dokumentum film.
A brit filmrendező Tony Palmer kísérte el Leonard Cohent az 1972-es világkörüli turnéjára. A film az útról szól, amely Dublinban  kezdődött  és végül Jeruzsálemben ért véget – eredetileg  tisztán promóciós filmnek készült,  ugyanis abban az időben nem volt túl nagy kereslet Cohen dalai után.
Palmer végig-filmezte a turnét, úgy,  ahogy volt, minden kínos műszaki problémájával, érzelmi hullámvölgyével együtt. Kendőzetlen őszinteséggel mutatja be egy órán át az utat és a művészt. Az eredeti felvétel elveszett, és csak 2009-ben bukkantak rá ismét.  A 294 tekercs filmből  Palmer  egy új filmet készített, ami a most lakkozás nélkül mutatja be  Cohen 1972-es turnéját.

Hát ha valahol meglátod azt a címet, és érzékeny lelked van, netán még szereted is az előadót, végy magadhoz egy csomag papírzsepit és hallgasd/nézd végig. 

Itt részleteket láthatsz a koncertől:

Ez  az egy órás film utolsó 10 perce:



Itt pedig 124, vele kapcsolatos film van összegyűjtve egy helyen:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése