2012. november 8., csütörtök

Azért a víz az úr



Semmi riogatás, semmi feltupírozása a híreknek… egyszerűen ezek csak a gondolataim a Dráva emelkedő szintje kapcsán…

Aki régi olvasóm, tudja, hogy életem meghatározó élménye volt az 1972-es drávai nagy árvíz. Ma is felhívtam már a barátaimat, érdeklődve a helyzet felől, sőt véletlenül még „ismerősöm” is van a hivatalos  árvédekezők között, tehát lesznek naprakész friss híreim. És még az is lehet, hogy nem bírom visszafogni magam, s lemegyek megnézni a nagy vizet, hiszen 40 éve nem volt ilyen és ki tudja, mikor lesz a következő ?

De  hogy az emberek milyen ostobák, azt nagyszerűen példázza több helyen a hír kapcsán elröppentett okoskodó kommentjük. Aszondja az egyik: Miért építkeztek oda ? Meg hogy cölöpház kellene…stb…

Hát nem fogok én ezeknek a szuperagyaknak válaszolni, mert még arra se méltatom őket. Azonban ennek kapcsán jutott eszembe: nem biztos, hogy mindenki „vette már a fáradságot” s nézelődött  ezen a vidéken,  szatelit-magasból.


Nagyobb térképre váltás

Ezen a Google térképen igen jól látszik – s ha a kurzort jobbra-balra a Dráva mentén még továbbá mozgatod, akkor ugyanez a helyzet – szóval jól látszanak az ősrégi, mára már feltöltődött és eltűnt holtágak,  melyekben valaha a Dráva vize kanyargott.  Hol volt több száz évvel ezelőtt a folyószabályozás ? Ugye sehol. Valakik, valahol letelepedtek aztán egyszer csak elöntötte őket a víz, nyilván volt olyan hely, ahonnan menekülni kellett, meg olyan is, ahol úgy gondolták, itt biztonságban vannak. (Aztán kiderült, hogy mégse.)Szóval a letelepedés egy vízhez közeli terülten nem úgy ment száz évekkel ezelőtt, hogy a vízépítő mérnök megmondta: ebben a térségben ilyen és ilyen évi gyakorisággal, ekkora vizek várhatók. Ide  építhetnek, ide meg nem.

Nem vagyok a szabályozott vizek híve – vagy hogy pontosabb legyek, az agyonszabályozott, szűk mederbe kényszerített vízelvezetés híve. Annak a folyónak hely kell. Kell az ártér, nem véletlen az, hogy úgy alakult, ahogy. Évekig áll szárazon, aztán egyszer csak feltelik.  Németországban kezdenek már erre rájönni, és „visszacsinálják” az ártereket. Legyen hová kiengedni a nagyvizeket. Tessék tudomásul venni végre, hogy nem vagyunk mi se istenek, se jövőbelátó varázslók. A természet akkor és úgy fog ki rajtunk, ahogy és amikor akar. Nem sokat tehetünk ellene. Talán alkalmazkodni kellene valahogy és néha – fejet-hajtva - elfogadni a vereséget.

Ilyen is.... 

meg ilyen is tud lenni egy folyó




2 megjegyzés:

  1. [Ebben is laikus vagyok és nem szakértő.) Hogy a Google Maps ( a térkép) milyen időközönként frissül ?- ezt-azt olvastam róla. Néha-néha én is "kutakodok" benne, "fenntartással"- vajon mennyi (hány) éves lehet a kép ?
    Régi,szép idők...( vagy ellenkezőleg)-amikor még pl. a Szeged Tv. (?) műsorait ( Körzeti stúdiók) itt Pécsett is lehetett nézni, kb. akkor "jó voltam" abban, milyen víztározókat akartak/akarnak építeni - (persze,mondhatjátok, hogy az nem pl. a Dráva területe - meg egyebek) ezt-azt azért összeolvastam azóta is, mi minden épült /vagy épülne. ( nem öndicséret - tényközlés ) valahogy azért azzal is egyetértek, hogy nehéz (?) meg felesleges (?) - olyan mértékű áradásokra felkészülni, amik minden (eddigi) mértéket meghaladnak ? - hangsúlyozom, laikus vagyok.

    VálaszTörlés
  2. Kifelejtettem : vagyok annyira lokálpatrióta (?) - ill. nem túlzottan kedvelem, amikor felemlegetik, hogy a "szomszéd fűje zöldebb!" (Én -általában "fenntartásokkal" nézem a tv-t is...) Én nem kívánnám sem "védeni" a szakembereket, sem túlzottan "együtt érezni" azokkal, akik pl. a rendeleteik és szabályok ( vagy mik) ellenére !-(mert vannak) ezt-azt ( dafke (?)építenek "árterületre", vagy beültetik/bevetik - és ne soroljam.

    VálaszTörlés