2012. november 24., szombat

Net-véletlen



A net-véletlen hoz kellemetlen és kellemes kapcsolatokat. 'Múltmentő' megtalálását valójában @x-nek köszönhetem – és nagyon örülök, hogy a világhálón összeakadtunk… (http://multmento.blog.hu)  

Itt is szeretném megköszönni azt az anyagot, amit a kálváriás blogomhoz küldött  segítségképp:  „Beiträge zur Volkskunde der Ungarndeutschen 2011” – mely könyv csak német nyelven íródott, s ezért olvasásával kicsit lassabban haladok – ellentétben azzal , amit tegnap küldött s amiért most ezeket a sorokat írom.

Akit érdekelne az, miképp is éltek  faluhelyen 1800 és az 1900-as évek vége között az emberek,  pontosabban a betelepített németek, annak érdemes rászánni egy fél délutánt, s elolvasni azt alábbi helyen  - magyarul is megtalálható – anyagot.
Nagyon élveztem, hiszen rengeteg dolog ismerős volt nekem a gyerekkoromból, még úgy is, hogy nem falun nőttem fel. Azonban nagyszüleim  az ő elődeiktől igenis sok dolgot átvettek és alkalmaztak – ami ma már tejes mértékben feledésbe merült… Én olvasás közben kicsit visszautaztam a saját gyerekkoromba s az mindig olyan meghatóan jó.

Tehát, ha valaki ebben a borongós őszben, egy kellemes délután a gépe előtt, olvasva szeretne tölteni, s érdeklik az ilyesmik, nosza, itt a cím:
(Kicsit lefelé kell tekerni, ott a magyar nyelvű szöveg.)
A mellékelt képen látható a könyv, melyben  mindezek nyomtatott formában is megjelentek.)

1 megjegyzés:

  1. Na, igen ! Régebben említettem én azt a linket, vagy valami hasonlót, ahol a településekről vagy városokról vannak a monográfiák. Bizony én csak pl. Makó város monográfiáját olvasgatta, ahol apai nagyapám fotójára is ráleltem (!) - de ezek szerint lenne értelme "kinyitni" más könyveket is. (amik ott vannak) - Összegezve : ügyesek voltatok ! :-)

    VálaszTörlés