2012. november 1., csütörtök

November 1-2.



Kicsit gondolkodtam – írjak-e egyáltalán ma valamit is…Hiszen nem szeretnék én ünneprontó lenni. Csak annyit mondanék, a halottak emlékét egy évben nem egy napon kell ápolni. Azzal, hogy a sírra viszel egy csokrot és meggyújtasz egy gyertyát – csak a magad rossz lelkiismeretét (próbálod) nyugtatni.
Persze, persze, hogy én is voltam a temetőben és vittem virágot, gyújtottam gyertyát. Nehogymá’ kibeszéljenek. De az én halottaim nem a temetőben vannak. S ahol vannak, jó helyen vannak.

A „mindenszenteket” pedig úgy ünnepeltem, hogy végre, hosszas rákészülés után nekiálltam kicsit kutakodni a neten a szentek élete után. Jártomban-keltemben le-lefényképeztem  gyakran egy – egy Flóriánt, Vendelt,  Nepomuki János, stb-t, most legalább egy részükről tudom is, kik voltak, miért azok a jelképeik, melyekkel együtt ábrázolják. Számomra érdekes felfedező olvasmány volt.

 


Szent György
Jelképei a sárkány, katona vagy lovag páncélban, gyakran fehér lovon (különösen keleten)
A lovagok, fegyverkovácsok, lovaskatonák,és a vándorlegények patrónusa volt. A jelenben a cserkészeké és a rendőröké.


Szent Flórián
Bal kezében zászlót tart, jobb kezével lángoló házat olt el. Árvizek és tűzvészek védőszentje.

Szent Vendel
Kezében bottal, valamilyen állattal, (kutya, bárány, tehén, disznó), vagy remeteként, hátán kalappal, tarisznyával, kezében rózsafűzérrel, koronával, lábánál koronával ábrázolják. Pásztorok védőszentje.

Szent (?) Orbán (Boldog I. Orbán  pápa)  
Kezében szőlőfürtöt tart. Szőlőművelők, hegyközségek, borospincék, a szőlő és a bor védőszentje.

Szent Rókus
Ifjú zarándokként, bottal, kenyeret hozó kutyával, lábán pestises keléssel, a vállán vörös kereszttel ábrázolják. Orvosok, kórházak, régebben pestisből gyógyultak védőszentje.

Nepomuki Szent János
(Általában karjára fektetett)Kereszttel, pálmaággal, karinggel, fején szögletes papi sapkával ábrázolják.Folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje.
Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje.

Páduai Szent Antal
A szegények védőszentje.  Sokszor ábrázolják együtt a gyermek Jézussal, kenyérrel, könyvvel, liliommal. Templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál.

Assisi Szent Ferenc
A ferences rend megalapítója Itáliában. Az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje.
Sokszor ábrázolják madarakkal. Farkas, hal, emberi koponya, stigmák is megjelennek  mellette.

Alexandriai Szent Katalin
Gyakran törött kerékkel ábrázolják. A bölcselők, a könyvtárak, a nyomdászok, az ügyvédek, a filozófusok és a magasabb iskolák védőszentje.  Éles késekkel ellátott kerékkel akarták szétmarcangolni, ez azonban darabokra tört, ezért lefejezték 307-ben.

Szent Borbála
A bányászok, kohászok, tüzérek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők védőszentje és vértanú a keresztény kultúrában, a tizennégy segítőszent egyike.
Jelképei a torony, cibórium(=ostyatartó), ágyú.

Szent Bertalan
(Mondája a pécsi gyükési kápolnához is kötődik.)
A szűcsöknek,   bőrrel dolgozó csizmadiacéhnek, a gyógyításoknak égi pártfogója.
Szimbóluma a kés.

Szent Balázs
Püspöki öltözetben vagy palástban ábrázolják; pásztorbottal és keresztbe illesztett gyertyákkal; sertésfejjel és gerebennel.
Az orvosok védőszentje. Időjelző szentként és az állatok oltalmazójaként is tisztelik.

Folytathatnám. Vannak sokan, és igazán mondom, érdekes történetek olvashatok néhol….


3 megjegyzés:

  1. Szt.Bertalanhoz csak annyit (írom emlékezetből,mert a linkekre nem kattintottam rá)-a pécsi dzsámi melletti harangtorony féle mellett van a szobra,és ha ezt-azt összeolvasgattak volna az emberek róla, akkor nem írogattak volna annyi hülyeséget róla ( szoborról) hogy mit is akar ábrázolni. Ami azt illeti, valami hasonlóval foglalkoztam ?... pontosabban a temetői Szt.Mihály kápolnával. (vagy pl. Stefán Henrikkel (festő) -de ezek más történetek.

    VálaszTörlés
  2. Más téma kapcsán jutottam el ide ( persze csak a neten)
    Pius (Jézus szíve) templom (benne további szentek) (il.. épp' 85 éves (alapkőlerakás)

    VálaszTörlés
  3. Nálam is ez a téma, de röviden... Nagyon egyetértek a kezdő soraiddal. Ott legbelül kell rendezni a dolgokat, nem a vázában a virágokat! Persze alkalomadtán azt is.

    VálaszTörlés