2012. december 6., csütörtök

Olvastam, láttam – elgondolkodtam…



„..A hadisír kutatásban elég későn ébredtünk fel…” olvasom ebben a cikkben : http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=21360   .
Erről azonnal eszembe jutott a napokban látott,  nagyon különös film. Németországban egy férfi – olyan jó negyvenes a korát tekintve – második világháborús sírok felkutatására áldozza minden szabad percét. (Persze bizonyára nincs egyedül, de a film egy férfiről szólt.)
A közel hetven éve elhunyt katonák jeltelen sírjait keresi-kutatja, s amikor egy egy nagyobb, ismert csatahelyet feltár, a csontokat s az egyéb  maradványokat (nem sok minden van ennyi idő után ) rendszerezik. A  beazonosítást többen végzik, genetikai vizsgálatokat is figyelembe véve –  végül minden  katona eddig még megmaradt részét, egy kis koporsó formájú dobozba teszik, s afféle tömegsírokat készítve „tisztességesen” is eltemetik őket. Meghívva a temetésre az elérhető hozzátartozókat.
Magyarországon én ilyenről nem hallottam – persze ettől függetlenül még létezhet ilyen kutatás.

Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy engem mindig is valami miatt taszított a „dögcédula” elnevezés. Már kicsi gyerekkoromban találkoztam ezzel a szóval, hiszen láttam apámét, amit a világháborúból hozott haza….Nem tudom, a cifra/színes magyar nyelvben nem lehetett volna valami mást kitalálni ? Ámbár az se tudom, miképp keletkezett a magyar változat, hiszen az eredeti elnevezés, a „dog tag” = kutya-címkét jelent. Talán csak formájában akart hasonlítani az angol eredetijére, de úgy, hogy magyarul is legyen értelme…
(Azt mondja a wiki: "katonai szleng" - hát lehet.)

Egyébként  1929-ben határozta el a Nemzetközi Vöröskereszt  az  "azonossági jegy" rendszeresítését.  „A magyar királyi belügyminiszter 70.300/1937 BM rendelete szabályozta ennek, a katonák között csak "dögcédula"-ként emlegetett azonosítónak a bevezetését.
Az azonosító jegy tokján kialakított 10x10-es táblázaton a megfelelő számjegyeket perforálták, így alakult ki a 10 számjegyből álló azonosító.
A fém tokban megtalálható volt a papír alapanyagú összehajtogatott sebesülési jegy és az azonosító jegy. Ezek az említett számsor mellett tartalmazták az illető részletes személyi és az alap katonai (rendfokozat, alakulat), a sebesülésre vagy halálra, valamint az eltemetésre vonatkozó adatokat is.
A tíz számjegyű azonosítóból az első négy számjegy az anyakönyvi kerület sorszáma,
a következő két számjegy a születési év utolsó két számjegye. Az utolsó négy számjegy a születési anyakönyvi bejegyzés folyószáma.” (http://www.hungarianarmedforces.com/dogcedula/index.php )

Ne legyen rá soha többé szükség !


                          Kép: http://www.obsit.hu/termeklap.php?termekid=10728

1 megjegyzés:

  1. (Szokás mondani,hogy amiről nem tudunk,(vagy nem hisszük) attól még létezhet.) Bár te magyar tv.műsorokat nem nagyon nézel,- ill. sajnos a Duna Tv-re "rakták" át a műsort ? - van az a Sírjaik,hol domborulnak (?) c. műsor. Évek óta nézője vagyok, ill. a neten is megtalálható,csak kissé macerás. (visszamneőleg a műsorok)Lehetne a dögcédulát (katonai) azonosítójegynek is nevezni, de alig egy hete (?) - a hadisírgondozók vezetője (?) is annak nevezte a tv-ben. Kies hazánkban a munkát hátráltatja, hogy katonáink maradványai az ország területén kívül vannak, bár mindent megtesznek a hazahozataluk érdekében, ill. a határon túli katonai temetők ápolásában. (stb.)Megjegyzem, -bár a mai azonosítót nem ismerem már,- de ami nekem/nekünk volt, azon a (teljes) személyi szám van rajta ( utolsó 4 számjegy is) -ill.a HUNGARIA felirat. ( Régebben, ha "nagy bevetésre" indultam -(baráti találkozó) - nem egyszer viseltem. Mivel a nyakamat kidörzsölte a madzagja... elálltam az alkalmazásától,ill. életkorom miatt egyre gyakrabban hazaérek (épségben) a találkozókról. :-)

    VálaszTörlés