2012. december 11., kedd

Régi pécsi történet@x fedezte fel, s küldte meg nekem az alábbi cikket – amit ezúton is nagyon köszönök. Örömöt jelentett számomra olvasása, s bizony újdonságok is voltak benne:


Aki pécsi és hallott a Darányi/Darázsi bácsi nevű törpéről,  azoknak ajánlom a cikket. Megható és érdekes. Mellesleg én is azon – most már nem sok – ember közül vagyok egy, akik ismerték őt.

7 megjegyzés:

 1. Én is ismertem, köszönőben voltunk - apukám révén - sokszor beszélgettünk is!:) Olvastam a Fb-on is.
  vajon ki emlékszik dr.Varin Ferencre? Pontosabban Francesco Varin..., aki olasz volt,de Pécsett élt. Gyönyörűen gordonkázott és meglehetősen elhanyagolt állapotban, nyelvtanítással kereste kenyerét, pl. nálunk is. Szüleimet tanította esténként, de kérésünkre hozta a hangszerét és óra előtt mindig gordonkázott egyet, amit mi, gyerekek már ágyban hallgattunk meg. Emlékszem, anyukám gnocchival várta, az volt a kedvence.:)Aztán mikor, hova lett?... Már akkor öreg volt... Nem ismertétek? Esetleg @X? Benned bízom!:)

  VálaszTörlés
 2. (Nem ígérek semmit sem. :-) -de ha megtudok valamit, bizonyára megosztom mindenkivel.)
  Mellesleg épp' a Pécsi Szemle 2012/tél számot olvastam, benne Pécsi modernek.Útkeresés,aktivizmus,Bauhaus c. tanulmányt (?) (cikket)- aztán a sok új ismeretet is alig bírtam feldolgozni. (még) :-)
  Más : ki ne feledjem, ma 2 kórházban is jártam (-igaz,mint csak kísérő-)- nem sok hiányzott, hogy én is majd' belebetegedtem a látottakba. Vigyázzatok magatokra !- (...)

  VálaszTörlés
 3. Én sajnos még csak névről sem ismertem....

  VálaszTörlés
 4. Dr.Francesco Varin Fiumei születésű olasz volt ,felesége pécsi Damjanich utcában laktak több nyelven beszélt nagy műveltségű ember volt doktori végzettsége volt( Juris ),nagyon vallásos ember volt:temlomokban gordonkázott a szent misék alatt.Egy nagyon eredeti pécsi szinfolt volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ..és a lánya most 94 éves.Varin Valéria. Ő is egy eredeti színfolt! Találkozhattam vele nemrégiben.Sajnos,ugye a Damjanich utcai házat elvették tőlük,talán már le is van bontva.

   Törlés
  2. Köszönöm a kommentedet, kedves ismeretlen. Milyen érdekes, hogy évek múltával is fel-felbukkan egy téma, és kiegészítődnek bizonyos hiányok. Kár, hogy az interneten erről a családról (legalábbis én) nem találtam semmit. Pedig biztos érdekes lenne egy ismert ember élete sokak számára....

   Törlés
 5. Kedves "névtelen" köszönöm kommentedet, az információt Tiffanylda-nek fogom továbbítani.

  VálaszTörlés