2012. december 11., kedd

Régi pécsi történet



Aki pécsi és hallott a Darányi/Darázsi bácsi nevű törpéről, azoknak ajánlom az alábbi két írást. Megható és érdekes. Mellesleg én is azon – most már nem sok – ember közül vagyok egy, akik ismerték őt.



https://regipecs.blog.hu/2013/06/04/daranyi_bacsi_a_torpe
https://regipecs.blog.hu/2017/01/15/daranyi_bacsi_a_pecsi_torpe




És ha - mint Pécs ismert alakjáról - Darányi bácsiról szó esett, meg kell említenem a "Táskás hölgyet" is.
Itt olvashatsz róla:




13 megjegyzés:

  1. Én is ismertem, köszönőben voltunk - apukám révén - sokszor beszélgettünk is!:) Olvastam a Fb-on is.
    vajon ki emlékszik dr.Varin Ferencre? Pontosabban Francesco Varin..., aki olasz volt,de Pécsett élt. Gyönyörűen gordonkázott és meglehetősen elhanyagolt állapotban, nyelvtanítással kereste kenyerét, pl. nálunk is. Szüleimet tanította esténként, de kérésünkre hozta a hangszerét és óra előtt mindig gordonkázott egyet, amit mi, gyerekek már ágyban hallgattunk meg. Emlékszem, anyukám gnocchival várta, az volt a kedvence.:)Aztán mikor, hova lett?... Már akkor öreg volt... Nem ismertétek? Esetleg @X? Benned bízom!:)

    VálaszTörlés
  2. Én sajnos még csak névről sem ismertem....

    VálaszTörlés
  3. Dr.Francesco Varin Fiumei születésű olasz volt ,felesége pécsi Damjanich utcában laktak több nyelven beszélt nagy műveltségű ember volt doktori végzettsége volt( Juris ),nagyon vallásos ember volt:temlomokban gordonkázott a szent misék alatt.Egy nagyon eredeti pécsi szinfolt volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ..és a lánya most 94 éves.Varin Valéria. Ő is egy eredeti színfolt! Találkozhattam vele nemrégiben.Sajnos,ugye a Damjanich utcai házat elvették tőlük,talán már le is van bontva.

      Törlés
    2. Köszönöm a kommentedet, kedves ismeretlen. Milyen érdekes, hogy évek múltával is fel-felbukkan egy téma, és kiegészítődnek bizonyos hiányok. Kár, hogy az interneten erről a családról (legalábbis én) nem találtam semmit. Pedig biztos érdekes lenne egy ismert ember élete sokak számára....

      Törlés
  4. Kedves "névtelen" köszönöm kommentedet, az információt Tiffanylda-nek fogom továbbítani.

    VálaszTörlés
  5. http://www.altoadige.it/necrologie/valeria-varin-1.1901099

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodjék békében!
      Ott voltam ma 11-kor a PÉCSI karmelita templomnál. Sajnos a gyászjelentésből nem derült ki, hogy nem ebben a templomban van a gyász-szertartás. Febr. 18-án du. a temetőben ott leszek.

      Törlés
  6. 2019. FEBRUÁR 08.310257074
    Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, DR.VARIN VALÉRIA az Úr 2019. évében, 97 év után a Jóisten kegyelmében bízva jobb létre szenderült. A temetés időpontjáról az alábbi e-mail címen lehet érdeklődni: reszvet.nyilvanitas19@gmail.com. Gyászoló fiai: Titi és Rigó

    VálaszTörlés
  7. Egy kis adalék még a Varin névhez:

    http://real-d.mtak.hu/538/4/dc_252_11_doktori_mu.pdf innen egy idézet:
    „….bármelyikükből esetleg értékes, a jugoszláv vonalon dolgozó ügynök lehet. Ugyanakkor természetesen olyan jelöltekkel is foglalkoztak, akikről azután kiderült, hogy mégsem lehet/szabad megpróbálkozni a beszervezésükkel: ide tartozott "Virginia" (Varin Valéria, a pécsi Dr. Varin Ferenc lánya)…”

    Ezt találtam még a neten, neve itt többször is előfordul:
    https://adt.arcanum.com/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJkci5WYXJpbiBmZXJlbmMifQ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Téves, a kommunista diktatúra mindent elkövetett hogy ezt a családot befekitse, köze sem volt, semmilyen beszervezéshez, egy hithü, keresztény nemesi család sarja, és gondolkozo, hüséges keresztény Magyar ember volt, dr varin Valéria! A régi magyar közösség megbecsült tagja! Kérem minden pontatlan, és tudatlan híresztelés elkerülését!

      Törlés
    2. Közzéteszem a fenti kommentet, hozzátéve, hogy nem értem, mit is reklamál írója. Azt hiszem a fenti anyagokban egyetlen sértő szó nincs Varin Valériára - sőt.
      Kérem olvassa el türelmesen :
      „…kiderült, hogy mégsem lehet/szabad megpróbálkozni a beszervezésükkel: ide tartozott "Virginia" (Varin Valéria, a pécsi Dr. Varin Ferenc lánya)…”
      Esetleg kérem írja meg konkrétan, hogy ön szerint a fenti mondatban mi a „téves” pontatlan, és tudatlan híresztelés .

      Törlés