2013. január 8., kedd

A Kis Újság nagy képes naptára…



….került a kezembe a minap – szekrényrámolás közepette. A Polcz Alaine könyvet olvasva, jött az az ötletem, hogy kicsit turkálok a régi emlékeim között. Ebben az eseménytelen, téli - bár zordnak egyáltalán nem mondható - időben ingyen-utazásra indulok, a múltamba. Jobb, mint a jelen. Még ha nem is kifejezetten az utazásokra emlékszem, akkor is.


Elsőként ebbe lapoztam bele: 



Rengeteg kép is van benne, zömmel politikai jellegű írásokkal. Nem értem,  a magyarok valahogy a saját történetükkel foglalkoznak állandóan, rágják, mint kutya a csontot – de lenyelni, megemészteni, pláne elfogadni, soha semmit nem tudnak…. Mintha minden „rossz” a Föld kerekén csak és kizárólag velünk történt volna… 


Aztán itt egy még ma is ismert márka, a Diána sósborszesz…A képeken szemléletesen bemutatják, hány féle módon lehet használni. Nekem van egy igen különös emlékem vele kapcsolatban. Amikor megjelent (nagyon rég) az a bizonyos kis üveg formájú, csokival bevont, de belül sósborszeszt tartalmazó édesség (nem tudom mi volt a neve és azt se tudom, lehet-e még ma kapni) – szóval akkor abból én vettem egy adagot, (tán 10-15 dk lehetett ? – nem tudom )  és egy ültő helyemben "elszopogattam". Olyan eszméletlen gyomorgörcsöt kaptam tőle, hogy majdnem orvoshoz kellett mennem… Azóta se ettem ilyent…




Ez a másik reklám csak azért érdekes, mert azt bizonyítja, hogy régen is volt olyasmi, hogy ingyen lehetett kapni reklámfüzeteket. Mert a receptes-könyvben nyilván csak olyan ételek voltak, amihez Váncza sütőport kellett használni….

A „Furcsaságok a nagyvilágból” rovatból pedig az alábbi híreket válogattam: 




6 megjegyzés:

  1. A nagymamamnak is volt mindig otthon Diana sosborszesze.Neha bedorzsolte vele a halantekat,vagy a fule mogott,itt-ott,azt mondta jot tesz.Aztan mindig jol eltette az uveget,nehogy masok azt higyjek,zugiban azt iszogatja. :))
    Dianas cukorkat is vett nekem neha.Nagyon szerettem,de egyszerre olyan sokat soha nem ettem meg belole! :))

    VálaszTörlés
  2. Füzeted sorait olvasva jókat mosolyogtam Pl .: a fa frissességét hogyan tudták meg, hogy nem korhadt. ahogy az időt mérték, ezek teljesen feledésbe merültek még számomra is.
    Hasznos múltbeli kirándulásra vittél.

    VálaszTörlés
  3. Így igaz !- Diana ( emlékezetem szerint) csokoládéval bevont volt a cukorka. ( Okát nem tudom, de sem nem ettem, sem nem ittam (!) soha.) Viszont pár éve (?) - tapasztalom a kis boltunkban, hogy napjainkban is kapható! Felfedeztem más "régiségek" újkori kiadását is, pl. a banán csoki (?) - vagy a téli fagyi !- vettem is belőle egy-egy db.-ot, de valahogy nekem csalódás volt !Magam sem tudom, mit szerethettem (?) én bennük anno. Na, majd ma reggel rákérdezek, hogy van-e sósborszesz ? :-)
    Valahogy én is épp' a napokban kutakodtam régebbi könyveim között, pl. Hankiss Elemér 1983-as) 30 éves (!) könyveit olvasgattam ! Nagyon meglepett, hogy mi mindent megírt már akkor !- amikben nem sok változást tapasztalok,de az megint csak egy más történet.Mellesleg a címe Társadalmi csapdák - Diagnózisok. ( Nem szépirodalom )
    Jutott eszembe : a régi reklámokról, lehet, hogy napjainkban némelyikért alapos büntetés járna ?- valótlanságok állítása miatt ! Bár azt még nem hallottam, hogy egy "maszekot" megbüntettek volna , mint ahogy a nagy cégeket szokás. ( pl. CBA - és ne soroljam.)

    VálaszTörlés
  4. Dianás cukorka (csokiréteggel) 15 Ft/db. Jelenleg épp' nem kapható,mert elfogyott.
    Diana sósborszesz 180 Ft/db. (üveggel együtt)- amire nincs betétdíj. (!) (?) "Érdekesség" : pl. a vodka vagy egyéb "pálinka-félék" 165 Ft/üveg.
    Megjegyzem, vannak helyek,ahol olcsóbb,ha a helyszínen (közelében) elfogyasztja a vevő és visszaadja az üveget. (...)

    VálaszTörlés
  5. @x: micsoda jó kis boltod van neked, ahol ilyesféle ritkaságok kaphatók ! :-) Mellesleg eszem megáll, 1 db ilyen kis izé, amiből én "bezabáltam" egy zacskónyit, most 15 Ft - hát nem semmi...
    Én meg Paul Strathern Hawking életrajzát olvastam el tegnap - az is jó volt. Szeretem Hankisst is.

    VálaszTörlés
  6. Valoban!,a kis zacskoban a kozeli trafikbol,amelyben a dianas cukorkakat hozta,neha teli fagyit,vagy ahogy mi hivtuk meleg fagyit is talaltam.:) meg melba kockat,vagy melodia csokit,az volt maga a mennyei csoda,az ostyaszelettel,mogyorokremmel es mogyoroval a belsejeben.
    A dianas cukorkat akkor valakik ma is kedvelik,ha epp ki van fogyva. :)

    VálaszTörlés