2013. január 29., kedd

Lakatos Artúr pécsi képei



Én a mai örömömet, ti (olvasók) pedig az alábbi anyagot @x-nek köszönhetitek. Be kell valljam férfiasan, én még soha az életemben nem hallottam Lakatos Artúr nevét. (Lehet, szégyellnem kéne – de hát ez az igazság.)
A wikin itt olvasható, alkotásokban  szinte hihetetlenül gazdag életútja:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Lakatos_Art%C3%BAr

Az ismertető végén felsorolt mérhetetlen mennyiségű anyagból csak a képeket néztem végig, ám azonnal azt éreztem, nekem erről hírt kell adnom, hiszen régi pécsi képek is vannak a festmények között. Majdnem mindegyik kép készítésének helyszínét felismerem – és nem én lennék, ha nem találtam volna már megint  „helyszín/cím-tévesztést” – ami persze lehet, hogy nem a festő hibája, ugyanis a picasa-s képek címfelsorolása és a képek aláírása között is van több eltérés.

Nekilódultam délután, megpróbáltam néhány helyszínt bejárni – keresgéltem régebbi anyagaim között. Nem jártam teljes sikerrel, de amit (azt hiszem) megtaláltam, azt azért megmutatom.

Elsőnek a téves címmel szereplő kép. A picasa-ban ez "A pécsi börtön hátfala 1930" címmel szerepel. Valójában ez a hajdani megyeháza, ma Modern Magyar Képtár nyugati bejárata a Papnövelde utcában:

 Az alábbi cím is téves. A "Pálosok temploma a Tettyén 1929" ez szerepel a picasa-ban, ez azonban a Karmelita templom. Mögötte jól látszanak a Líceum templom tornyai...Az én fotómon sajnos látható a volt kesztyűgyár, most már milliókért átfestett, de még mindig undorítóan ronda, tájgyilkos toronyháza...(Az időjárás nemigazán volt alkalmas a távoli képek készítéséhez...)





"Pécs látképe a Havihegyi templommal 1928" 



"Pécsi kert 1938". 
Ez valójában az u.n. "Északi várfalsétány"nak az a része, ahol most az Angster emlékmű áll. 

Figyelem! Még él a ferde fenyő !!



"Tettyei romok Pécsett 1929"



"Tettye  1933"
Ez valójában inkább a Havi hegy látképe.Valahol a tettyei sziklafal fölötti, a fenyves széléről készülhetett a kép. Oda nem másztam fel, a kép innen:  http://pecs2u.eu/wp-content/gallery/g385_nagylaszlo/panorama.jpg


 

"Pécs látképe 1930" ( a Rókus dombról - mondom én...) 


"Pécs külváros 1927" - ez  szerintem a Hegyalja és Böck János út csatlakozásánál készült:
 


 



"Pécsi utca 1930"  Utoljára hagytam azt a képet, mely egészen biztos, hogy  Tettye körüli utcában készült. 100%-osan nem tudtam beazonosítani, a közel 90 éves időtáv alatt nagyon megváltozott a környezet.   Irányadó a tettyei mészkőfal - csakhogy az már régóta erdővel/fákkal benőtt - emiatt is nehéz a hely pontos meghatározása, éppúgy mint a fenti képnél is.
Talán ez a Gáspár utca részlete ? A kép bal oldala az, ami nem stimmel. Elbonthatták valamikor azt a házat.... Meglehet, hogy ez sosem fogom tudni kitalálni.... 

                                    Lakatos Artúr további képei itt megnézhetők:
https://picasaweb.google.com/116769176411741418063/LakatosArturFesteszeteKetHaboruKozt?fgl=true&pli=1


Már teljesen kész volt ez az anyag, amikor a wikiben lévő jegyzeteket alaposan átnéztem. Nagy meglepetésemre találtam  még 10 pécsi képet :-)
Hamarosan ezeket a helyszíneket is felkeresem és majd bemutatom. 
Nem baj ha senkit se érdekel, akkor csak a magam örömére.


13 megjegyzés:

  1. Nagyon jó anyag lett. Szeretem ezeket az összehasonlító képeket. Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  2. :) Jó volt ezt így látni. Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  3. Tehetséges alkotót talált x@ köszönjük, Neked meg az összehasonlítást .

    VálaszTörlés
  4. Sejtettem,hogy kb. ezt meg fogod csinálni, legfeljebb azt nem,hogy ennyire hamar. :-)
    Nem tudom, mennyire segítség ez ? - de itt van a Gáspár utca
    Ha nem lenne jó a link beírása,majd javítom.

    VálaszTörlés
  5. (Éreztem...)
    Talán inkább itt
    Gáspár utca
    Vagy a Pécskép oldalon

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jo! Koszonet @X-nek es Neked! Varom a tobbi 10 kepet is! :)

    VálaszTörlés
  7. tényleg negyon jó, köszi.Szerintem nem Gáspár, az más irányba, és nem ennyire meredek.
    nekem a Nap vagy a Gregely u. a tippem. illetve az ótemetó meredélyéről az előteret kihagyva....
    Z.

    a másik pedig nem a keresteződésből, hanem magából a Hegyaljábóé készülhetett..

    _Z.

    VálaszTörlés
  8. No lám, mégiscsak van téma, ami mást is érdekel ! :-)
    Örülök. Mindenkinek köszönet a dícséretért.
    Z. az általad ajánlott helyszíneket megnézem, de - látatlanban mondom, a Gergely utca tán még szóba jöhet, ám a Nap utca nem, mert az nem íves, hanem egyenes. De - mivel egymás mellett vannak - azért majd ellenőrzöm, mennyire emlékszem 30 évvel ezelőtti lakásom utcájára :-)

    Mellesleg a következő sorozatban lesz még egy nagyon jó helyszín - sokat gondolkodtam rajta, háromszor visszamentem, mire rájöttem a "kulcs"-ra.Megizzadtam vele, de azért sikerült a beazonosítás !!

    VálaszTörlés
  9. Z ! Elmentem a két, általad javasolt utcába. Egyik sem passzol. Tehát marad a Gáspár....itt jó a meredekség, az irány és a hegy....

    VálaszTörlés
  10. Igazából arra gondoltam, hogy az Ótemető köz felől, a házak fölött átnézve ilyen a bánya.Laktam ott, minden nap ezt láttam. Nekem úgy tűnik lentebbről és keletebről más a bánya (sziklafal) képe.
    Elég jellegzetes a bal szélső ház, azt kellene még felderíteni.
    DE rendes, hogy megnézted, ha Pécsett leszek, megnézem azért én is.

    VálaszTörlés
  11. Ha megnézed a jobb oldali házak lábazati festését, és annak vízszinaik, hogy ez egy, a hegy felé baromira emelkedő utca, ami kicsit - ha szemben állunk a bányatelekkel haránt emelkedik balra kanyarodva. A Gáspárra nem tudom, ez illik-e...
    De nem akarok rugózni ezen, csak előjött belőlem a mélységi felderítő.)

    VálaszTörlés
  12. Tisztel Aranyosfodorka. Nagyon örültem megjegyzéseinek és javításainak. A képek helyszínét az elmúlt 10 évben próbáltuk beazonosítani segítséggel, de sajnos a család már nem él ott. Nagyapám a festőművész. Pécsett az ő tervezése az új megyeháza díszterme és a volt Sopianae söröző, ami ebek harmincadjára jutott a rendszerváltozás után. Most van kiállítása Lakatos Artúrnak fenn a Káptalan u. 4. Múzeum Galériában.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Mária örülök jelentkezésednek - és megtiszteltetésnek érzem, hogy írtál.A kiállításról tudok, "előjegyeztem" magamnak már, mint feltétlenül megnézendőt és ha eljutok oda, be is fogok számolni róla.
    (Azt nem értem, hogy a 11-én írt kommented miért csak ma jelent meg...elnézést a késedelmes válaszért, nem én voltam lusta.)

    VálaszTörlés