2013. január 6., vasárnap

Mondóka



Parafine rábe ekkerhaus enstikol

után svasszer  ofoszfor.

Monsplaran plan, monsplaran plan

nem gyullad meg máshol csak a skatulyán.

Baba-dajkálóba voltam. Mivel már akkora, hogy figyel az emberre, bár még nem érti, elkezdtem neki a 30 évvel ezelőtt mondogatott versikéket. Megcsiklandozva közben, elringatva, zsipp-zsuppolva, ráfújva és hasonló kis dédelgetésekkel megtűzdelve.

Éjjel aztán – lám, néha mire jó az álmatlanság – a múlt ködéből felbukkant pár sor, ami (ha-ha-ha ) sehol, de sehol nem található meg a csodálatos Interneten ! Tehát  vagy csak én tudom, vagy  még senkinek nem jutott eszébe ezen a módon örök életűvé tenni.


Nagyon régen, lassan már negyven éve mondta el ezt nekem valaki, hogy az ő gyerekkorában ez egy ismert gyerekversike, vagy mondóka volt. Érdekes módon az „enyémek” nem emlékeznek rá. Pedig biztos mondtam nekik, csak talán nem elégszer…És hogy ne felejtődjön el, ne tűnjön el mindörökre, én most ide leírtam…Vicces lenne, ha valaki elolvasván felkiáltana: „De hát hiszen ezt én is ismerem!”  

Nem nagyon hiszek abban, hogy ez megtörténik.

5 megjegyzés:

  1. Ez aranyos volt...ez bizonyára a gyufáról szól.

    VálaszTörlés
  2. A harmadik sorban az 1 és 3 szó az különböző ?- vagy esetleg elgépelted ?
    Esetleg van "köze" a latin nyelvhez ? - (lásd a legfrissebb hírt, hogy latinul is akarják tanítani a gyerekeket...)
    Jó kérdés, hogy mitől ilyen az "emlékezet," - hogy vannak dolgok amiket pl. képtelenség elfelejteni, és/vagy elfelejtődik, majd valahogy "előjön" ?- de (valahogy) erre sincs "időm," hogy a neten kutassak utána. Természetesen mint sok dologban,ebben is laikus vagyok. Én próbálok tagoltan (?) lassan és érthetően (?) beszélni kb. ekkora gyerek(ek)kel - és pl. kissé meglepett, hogy pl. a BE szót mekkora "átéléssel" (?) próbálta hajtogatni, ismételgetni, miközben csak "arról volt szó," BE ülsz-e az etetőszékbe ?- ide nem megyünk BE (!)...és ilyesmik. :-)

    VálaszTörlés
  3. Kifelejtettem, hogy (nekem) "kínszenvedés" (?) némelyik mesekönyvet felolvasni, bár ez legyen az én problémám. Viszont azt "megtapasztaltam," hogy valamiért (?)vajon miért ?- pár mesekönyvet magától kiválaszt a gyerek, majd eléggé határozottan "jelzi," hogy azt kell(ene) elmesélned ! Szerencsémre, amik engem "felidegesítenek" (mesekönyvek) valahogy nem szokta előkeresni,- bár lehet,hogy ez is csak egy elfogult (nagyszülői) beképzelés.

    VálaszTörlés
  4. @x: köszi, javítottam a 3.sort. Tényleg elgépeltem :-)

    VálaszTörlés
  5. ezeket nekem nem mondogatták....
    nagyon sanyarú gyermekkorom volt..
    :)

    Z.

    VálaszTörlés