2013. január 13., vasárnap

Reklámok anno


Lapozgatom a régi újságokat. A háborús/hazafias cikkek nem érdekelnek, annál nagyobb örömöt találok a reklámok olvasgatása közben. Nem sokat változott ám a világ !  Az elmúlt majd 80 évben legfeljebb a márkanevek,  és a technika előre-haladtával bizonyos eszközök kinézete változott. Ugyanis riasztópisztoly vagy vaskályha ma is van, a hölgyek ma is vevők lennének telt keblekre, netán olyan fésűre, mely hajat fest, no meg a sorvasztó-kúrára. Azt azonban nem tudtam, hogy már akkoriban kísérleteztek napkollektorokkal…
(A képeket sajnos még mindig csak ebben a formában tudom betenni. Esetleg akit érdekel egyik-másik közelebbről is, tovább lehet nagyítani.)

 


 Aztán ez a családi kép is kiváltott bennem némi kis irigységet....


Hol van ma már ekkora, és ráadásul (legalább alkalmanként) összetartó/összejövő család ? Az én kisgyerek koromban az augusztus 20 volt nagy családi ünnep nálunk, ekkor volt nagyapám névnapja, nagyszüleim eljegyzésének és házasságának napja, a hivatalos ünnepről nem is szólva, illetve egy nappal előtte volt nagyapám születésnapja is. Jó alkalom, hogy összejöjjön a család, az idő is alkalmas erre augusztusban, emlékszem is több ilyen nagy családi találkozóra.
Aztán kihaltak az öregek, mi fiatalok meg – vajh miért ? - nem vittük tovább ezt a szokást….Ma már sajnálom, de veszett fejsze nyele….

Végezetül itt van néhány kép a múlt század eleji divatról. Szerintem különös ünnepi alkalomra (=Oscar kiosztó ) bármelyiket felhúzhatná ma is egy híres színésznő, még ha  egyszerűbb összejövetelre (=buli) nem is alkalmasak. Érdekes, hogy akkor is, a ma ismét divatos, kórósan sovány alkat volt a menő….

3 megjegyzés:

 1. (Nem jönnék megint a facebookkal )Az egyik közösségi oldalon jó pár ehhez hasonló reklám van, de ami talán érdekesebb,hogy pécsiek! Ott is, itt is esetleg az a problémám,hogy a legtöbb esetben nem tudható meg,mikor készülhettek. Mivel épp' az 1907-es pécsi kiállítás a téma azon az oldalon, (vajon miért nem tavaly volt ?-csak-csak 105 éve volt tavaly ,idén meg 106) mindenesetre örömmel nézegetnék pl. 1907-es reklámokat. Főleg,ha ráadásul még pécsi is lenne. :-)
  Nagy családokhoz....lehet,azok az idők "kedvezőbbek" voltak (?) - talán a fiatalabbak sem vettek/vehettek részt oly' mértékben a családi beszélgetésben" mint napjainkban.feltételezem,hogy a nők sem annyira... Igaz, akkor is "többpártrendszer" volt,- de talán egy családból majd mindenki egy pártot kedvelt,vagy sem. Sokszor megírt történetek : nem volt tv,internet -és ne soroljam. (Néha még rádiójuk sem,igaz, háború idején) - Talán a (leg9idősebbnek - (idősebbeknek) többet adtak a szavára ? ( Talán nyíltan nem is mondták a szemébe, mekkora egy hülye !-és ilyesmik.) Ami esetleg érdekesebb (?) - elhalálozás után sem lesz "jobb a helyzet," - (?) 1-2 generáció után -bizonyára elfelejtődünk. Jutott eszembe tán' egy tegnapi újságcikk (olvasói levél) miatt ?- címe volt Kiválóságaink sírhelyéről sem lenne szabad megfeledkeznünk. (természetesen nincs a neten) na, de az is egy más történet - lehet(ne)

  VálaszTörlés
 2. Stoppológépről jutott eszembe, a lyukas harisnyákat nem eldobtuk, hanem vittük a szemfelszedőkhöz. Általában a fodrászatban lehetett megtalálni az asztalukat.
  Nos, hol vannak mostanság azok a jó vaskályhák, milyen jó volna most egy tartalékba.

  VálaszTörlés
 3. Hát igen, sok mindennel takarékosabban bántunk, mint manapság, pedig sokkal tartósabbak voltak...Összevissza-világ ez.
  Ami a kályhát illeti, nekem van egy tartalékba - sosem lehet tudni, ha túl soká élek, még előfordulhat, hogy használnom kell.

  VálaszTörlés