2013. január 3., csütörtök

Tíz forgatókönyv...


Mottó: „Ez jóra nem visz, nem vihet soha”  (Hamlet) 


Még valamikor decemberben, amikor napi téma volt a világvége és annak lehetséges variációi, (be kár, hogy elmaradt…) láttam egy filmet az ARTE TV-n. Véleményem szerint „nagyon jó” kis listát állítottak össze, szép részletesen végigmutatva a "minek-mi-lenne a következménye ?"  kérdésere adott válaszokat.Das Ende der Menschheit  (Az emberiség vége)  volt a címe a filmnek, 
youtube-on itt láthatók: 

https://www.youtube.com/watch?v=bRBgis8Luso
https://www.youtube.com/watch?v=NFrQ9C5UDNQ 


Szerintem az, amit ők a legnagyobb valószínűségűnek jelöltek, valóban az jelenti a legnagyobb veszélyt. Nevezetesen a szintetikus biológia. El lehet gondolkodni a listán, a csirkehústól az ajakrúzsig és a bébitápszertől a ruházatunkig terjedően. Én nagyon is hihetőnek tartom ezt a teóriát, igenis, ha lesz, ez lesz az emberiség végzetének okozója. Vagyis önmaga….
Az ARTE listája ez volt: 10.gammakitörések, 9.fekete lyukak, 8.üstökösök, 7.vulkánok,  6.halálos járványok, 5.tudományos kísérletek, 4.klímaváltozás,  3.nukleáris háború, 2.mesterséges intelligencia, 1.szintetikus biológia.

Aztán még mielőtt ennek az anyagnak a megírásába belekezdtem volna, egy délutáni „csendespihenő” alkalmával elkezdtem „felgöngyölíteni” a múltam és jelenem közti különbségeket. Ezt úgy csináltam, hogy gondolatban végigmentem annak a háznak a helyiségein, melyben születtem, s ezt hasonlítottam össze jelenlegi lakásommal. Magam is megdöbbentem, pedig első lépésként csak a berendezést, bútorzatot vettem számba. Mi minden „mű” van körülöttem ! Észbontó. Ajánlom nektek, egy csendes órában gondolkodjatok el ezen – meg fogtok lepődni… És én ezekkel a dolgokkal nem születésem percétől vagyok kapcsolatban – hanem csak később és lassan váltak életem részévé. A műanyag vödör, a műanyag vizesflakon, a műanyag szappantartó, a millió nylonzacskó és tárolódoboz….nem sorolom, mert holnapra sem fejezném be. És elnézem a nemrég kapott babafotókat: a 6 hónapos csecsemő műanyag ”üvegből” cumizza a jólmenő tápszergyár hangzatosan reklámozott „gyümölcslevét”…és műanyag kanállal eszi a  bébikonzervet, amit a világ legegészségesebb, legnagyszerűbb ételének hirdetnek (pedig agyonvegyszerezett megatelepeken állítottak elő). A másik gyerek műanyag kockával  játszik, műanyag a filctoll, amivel firkál és műanyag szőrű a maci, amit elalváskor magához szorít.Bármerre nézek, mindenütt „mü” van körülöttem. Pillants magad elé most: monitor, billentyű, hangszórók, valószínű az asztalod sem „igazi” fa, csak „olyan-mintha-hulladék”-ból készült. Telefonod zöme is mű, a forgószék, amin ülsz, és a szemüvegkereted is…
Felfal, megfojt, megöl bennünket a műanyag. Ételed tele vele: tartósítószer, színezőszer, emulgálószer, dezodorod,  borotvahabod, fogkrémtubusod, ruhád, bútorod, autód, és szemeteskukád, ruhaszárítóköteled, mind mind mű mű és mű….
Csak a fenti Hamlet idézetet tudom ismételni…..
Semmi remény a kitörésre…lehet, hogy mégis jobb lenne egy gyorsan ható gammasugár e lassú halál helyett…



1 megjegyzés:

  1. Gondom az a téma első részével, hogy (állítólag) arra a kérdésre,hogy mi is az a szintetikus biológia ?- Tíz kutató tízféle választ adott. Így aztán -próbáltam- egy kissé utánanézni a neten... de aztán (ismerjem el)- sem kedvem/sem időm nem volt alaposabban kutakodni.
    A 2.részhez csak annyit, hogy (állítólag) 1838-óta (180 éve) vannak műanyagok,- való igaz, egyre nagyobb mennyiségben, de talán a szelektív gyűjtése,az újrahasznosítása és/vagy megsemmisítése is csak-csak halad...a maga módján... (nekem nem lesz attól "nyugtalan" sem az éjszakám, sem a nappalom,hogy "tele van a ház" pl. műanyaggal - stb.) [ Viszont K.Marx 1845-ben valami olyasmit mondott : " A filozófusok a világot csak különbözőképpen értelmezték;a feladat az,hogy megváltoztassuk."]
    Szerintem ki-ki- önmaga- tegyen meg minden tőle telhetőt ez ügyben is ! -az ésszerűség (!) határán belül. ( A gamma sugárzással meg majd vigyáz ! -l.d. halálos és félhalálos dózis..és egyebek. Nem olyan "könnyű és gyors" attól sem meghalni... sőt ! -de az egy más történet.)

    VálaszTörlés