2013. február 17., vasárnap

ÁP-JÚN-SZE-NOV



Hogy az embernek mi miért jut eszébe – valószínű nagyon nehéz lenne kitalálni. Egyszer csak jön a gondolat és ott van. Mint ez nekem tegnap: „ÁP-JÚN-SZE-NOV”…
Kíváncsi vagyok, hányan vannak, akik kapásból rávágják, mi ez.
Legnagyobb megdöbbenésemre a wikiben mégis megtaláltam:
„A hónapok hosszának a megjegyzésére egy lehetséges módszer, hogy az ember egymás mellé helyezi a két ökölbe szorított kezét, hogy a két mutatóujj érjen össze. Ekkor januárral kezdve a bal kéz kisujjának bütykétől jobbra haladva: bütyök, völgy, bütyök, völgy a hónapokkal együtt. A bütyök 31 napos hónapot jelent, a völgy rövid hónapot.
Másik módszer, hogy begyakoroljuk az "ÁP-JÚN-SZE-NO" szövegsort: a szótagokat kimondva, szótagonként az egyik ökölbe szorított kéz bütykeire a másik kéz mutatóujjával rákoppantunk. Így az ÁP(rilis)-JÚN(ius)-SZE(ptember)-NO(vember) sorozat könnyen megjegyezhető, és könnyen felidézhető. Ezek a 30 napos hónapok. Ha a keresett hónap neve a sorozatban nem szerepel, akkor 31 napos (kivéve a februárt).”

Ezt a  mondókát nekem még a agymamám mondta/mutatta – mondjuk lassan 70 éve…És még mindig használom, ha elbizonytalanodom, hogy melyik hónap is a 30 napos….
Nem tudom, néha olyan különös ez, hogy a messzi múltból minden ok nélkül, egyszer csak felbukkan egy kép, egy mondás, egy arc, egy mozdulat. Nagymama így élsz velem/bennem tovább….









4 megjegyzés:

  1. Én is ezt a mondókát használom gyerek korom óta.

    VálaszTörlés
  2. Nem nagyon tudok mit hozzátenni. (hozzáfűzni)
    Az biztos, hogy (még élek..)de nem egyszer tapasztalom, hogy a gyermek(ei)m - olyan dolgokat képes felidézni róla, melyekre én egyáltalán nem emlékszem ! Mivel megtörtént dolgokat meg nem történtté tenni - nem lehet ! - (késő bánat(om) azon elgondolkodni, hogy mi mindent másképp' kellett volna csinálnom ? (anno )- vagy kellett volna szülőknek és egyéb rokonoknak ! Igaz,- azt is tudom (?)... az idő múlása megszépíti az emlékeinket ! Viszont vannak, kik csak a szépre akarnak emlékezni ? (...) és, hogy meg tudnak sértődni (?) azon, ha a másik ember ugyanarról a történetről,vagy személyről (!) egészen másképp' emlékezik !

    VálaszTörlés
  3. a'p jun sze no ezt gyerek koromban minden gyerek tudta

    VálaszTörlés