2013. február 13., szerda

Furcsa per



Érdekes hírt láttam/hallottam tegnap a tévében. Németországban egy huszonéves hölgy pert nyert. Nevezetesen azt akarta megtudni, hogy ki volt az édesapja. 



Eddig ez a két mondat nem is tűnik ritkaságnak. Azonban, ha folytatom, hogy az édesanyja ismert ugyan, de az édesapja sperma-donor volt – akkor már érdekesebb a helyzet. Nagy visszhangot és érdeklődést váltott ki a hír – hiszen a mesterséges megtermékenyítés lehetőségének  fennállása óta először született ilyen ítélet.

Elgondolkodtató.

Egyrészről érthető, hogy  az ember kíváncsi eredetére, a szüleire, a valós, igazi apjára. Másrészt fura helyzeteket produkálhat, ha most megindulna egy ilyen irányzat és a húsz vagy több éve mesterséges megtermékenyítéssel világra jött emberek elkezdenék keresni valós apjukat. Mekkora bonyodalmakat okozhat ez. Gondold csak végig. Szegény-legény egyetemista korban valaki kis anyagi kiegészítésért elment a spermabankba. És most egyszer csak jelentkezik egy 25 éves nő, hogy „Szia Apu!”

Egészen elképesztő, hihetetlen helyzet, következménye kiismerhetetlen. Mert amennyiben  valóban megtörténik, hogy az utódok jogosultak nemzőjük megismerésére, annak beláthatatlan következményei lennének. Mindkét fél részére, mert kiderülhet, hogy az apa többszörös gyilkosként akasztófán végezte, avagy többszörös milliomos…. Ez utóbbi esetben pl. a jog szerint az utód, mint öröklésre jogosult jelenik meg…

Nem igazán tudnék állást foglalni a kérdésben – ha megkérdeznének. Túlságosan szerteágazó a probléma. Mondhatnám, hogy akit a természet arra jelölt, hogy saját gyereket ne szülhessen, akkor az nevelje fel másokét, hiszen úgyis számlálhatatlanul sok gyerek kallódik/hal meg szülői gondoskodás nélkül. Vagy aki ezt nem vállalja, az maradjon gyerektelen. Azt elvárni ugyanis, hogy  egy életre kiható következménye legyen egy mesterséges megtermékenyítésben való – vélhetően jó szándékú – "segítségnek", azt hiszem, egyetlen férfi /fiatalember sem fogja így a jövőben felvállalni.

Nem egészen ez a téma, de mégis valahogy ide tartozónak érzem. Magyarországi helyzet:

13 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes, amiről írsz! Mi lett a vége a dolognak? Pert nyert. És??? Szerintem , ha valaki így vállal gyereket, akkor jogilag előre rendezni kéne az anyával azt, hogy a leendő gyermek apja anonim, vagyis soha nem tudhatja meg sem ő, sem a gyermek, a kilétét. Nincs joga...? Ez is hülyeség, de CSAK ott, akkor lehetne elvágni a szálat a legelején, mert később - ahogy írtad - rengeteg bonyodalmat okozhat! Szerintem itt nem kéne pert nyerni, idáig nem szabad eljutni. Az anyának kell "elvinnie a balhét" a gyerekkel szemben. Persze, sehogy sem jó és nem igazságos. Mehetnénk visszafelé is, abortusz, stb....
    Érdekes, elgondolkodtató téma, köszi! Van időm rágódni rajta!:)

    VálaszTörlés
  2. Én sem érzem magam feljogosítva, hogy állást foglaljak, még ha véleményem van is. Valószínű, igaz az a közhely, mi szerint egy nő két dologért mindenre képes: hogy legyen gyereke és hogy ne legyen gyereke. Szerintem minden gyerek alapvető joga, hogy ismerje a szüleit. Ebből fakadóan minden felnőtt felelőssége, hogy ezt biztosítsa is a gyerekének, akár biológiai szülője, akár nevelője. Valóban már a kezdet kezdeténél kellene ennek a felelősségvállalásnak megtörténnie. Még akkor is, ha néhány diáknak így kevesebb lenne a zsebpénze (ez utóbbi mondat humor akart lenni, bár kicsit morbidnak érzem magam is).

    VálaszTörlés
  3. Egy biztos,a gyerekek elobb-utobb erdeklodni kezdenek az apukajuk utan es tenyleg mindenki szamara feje tetejere allhat a vilag,ha elkezdik keresni es meg is talaljak.
    Par eve lattam egy nagyon jo filmet,ami epp errol a temarol szolt.Egy leszbikus par,2 tinedzser gyermekuk es a megtalalt "sperma-papa" nagyon eletszeru bonyodalmai.
    A film cime : A gyerekek jol vannak
    Szuper szineszekkel :Anette Benning,Julianne Moore, Mark Ruffalo, es a "gyerekszineszek" is nagyon jok benne.
    Vigjatek,ami egy nagyon komoly temat dolgoz fel. Ajanlom figyelmetekbe!

    VálaszTörlés
  4. Tiffanylda: A pert a lány megnyerte, ugyanis németországi (de szerintem a magyar) törvények sem biztosítják a spermadonor anonimitását. Ha a gyerek elkezdi keresni az apját, meg fogja tudni az adatokat.Legalábbis jogilag van rá lehetősége.

    VálaszTörlés
  5. Jelenleg még (2012)a donor ellen apasági per semmilyen esetben sem indítható Magyarországon. L.d. a magyar eü.törvényt.
    Természetesen,- mint a élet más területén,- ebben is lehet(nek) változások. L.d. pl. az eutanáziát, vagy akár az azonos neműek házasságkötését.
    (Ez utóbbi eléggé érdekes téma lehetne, hisz' kb. 50-60 éve még büntették a "melegeket" - most meg házasodhatnak is. Megjegyzem, a többnejűség nem engedélyezését meg akár nevezhetném diszkriminatívnak is.) Na, de ezek más történetek.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon érdekes témát találtál, hiszen nem is gondolnánk milyen sok családban található hasonló fogantatású gyermek. A tágabb ismerőseim közül 2 családnak is mesterséges megtermékenyítéssel született gyermekük. Viszont nem hozták nyilvánosságra, hogy az apától vagy idegentől sikerült a megtermékenyítés.

    VálaszTörlés
  7. Én már régóta elgondolkodom azon, milyen lelsz világunk, ha igy foyltatódik : 2 leszbikus nö felváltva szül ismeretlen apáktól származó gyerekeket, 2 meleg férfi kap gyerekeket bér-anyáktól(á la Elton John) vagy saját vagy idegen spermákból, egy egyedülálló nö szül gyerekeket, melyeknek tulajdonságait kiválszthatja a sperma-bankban !!! Ki lesz ezután vérbeli rokona kinek ?? Ez olyan nagy beavatkozás a természetbe, hogy rengeteg probléma fog belöle keletkezni. Aggódom a következö generációkért.

    VálaszTörlés
  8. Ti hallottatok már a bibéről és a porzóról???
    Mert kicsit úgy írtok, mintha ez egyetemista srácok zsebpénz kérdése lenne...Vannak meddő "apák".(férjek, élettársak) Viszont a mama erényes nő, és nem a postástől akarja. Az sem lenne túl etikus, ha ezt a nőgyógyászok oldanák meg vagy igy vagy úgy.

    Direkt vagyok kicsit provokatív.

    Érdemes lenne megnézni, hogy a most elfogadott PTK, miként szabályozza, de ebben valószínűleg az európai jogot honosítja.

    És van-e annak esélye, hogy egy láyngyerek beleszeret egy idősebb pasiba, mert "valami vonza benne
    ". Az élet tele van szappanoperákkal.
    Ki kell-e ezt zárni jogilag?

    VálaszTörlés
  9. na, elolvastam a poszt végét is közben: tehát úgy gondolod, hogy a meddő férfival házasságban élő nők ne lehessenek anyák(szülhessenek gyereket)?
    Ez érdekes.

    VálaszTörlés
  10. Válaszaim névtelennek:

    1.Még nem jutott eszembe, hogy az embert egy kutyatejjel, vagy csalánnal hasonlítsam össze – viszont igenis hallottam a bibéről meg a porzóról. Köztük és köztem van egy aprócska különbség. Gondolom ezt nem kell bővebben kifejtenem.
    2.Nem hinném, hogy az volt a kiemelkedő része a szövegemnek, hogy ez egyetemisták pénzkereseti forrása – de (bár bizonyítani nem tudom) vélhetőleg mégis a fiatal férfiak azok, akik ilyen-olyan okból hajlandók és képesek erre.
    3.Az orvosok és a postások „besegítésének” etikai kérdését kihagyhatjuk, mert a mamától sem lenne etikus, ha tőlük várna segítséget – ámbár elkeseredésében az ember hihetetlenül sok mindenre hajlandó és képes.
    4. Nem baj a provokáció, az legalább olyan, mintha valaki beszélgetni szeretne velem és az ellen sosincs kifogásom. Jobb, mintha a hátam mögött hülyézne/ostobázna le.
    5. Fogalmam nincs a jelenlegi magyarországi törvényekről, bár @x azt írta fentebb pár sorra, hogy „Jelenleg még (2012)a donor ellen apasági per semmilyen esetben sem indítható Magyarországon. L.d. a magyar eü.törvényt.” Ám mivel Eu vagyunk, sosem lehet tudni, holnaptól mi kerül be a törvényekbe.
    6. Minden megtörténhet, igen, én azt hiszem még ezt sem lehet kizárni, hogy a lány az apjába szeret bele – de az a gyanúm, a fordított helyzet ma sokkal többször fennáll a valóságban, mint ez, legfeljebb nem tudunk, vagy még inkább nem beszélünk erről. Mígnem aztán botrány formájában kirobban a beltenyészet. De ez egy másik téma….
    7. Az élet már csak olyan, hogy kizárni belőle az ember semmit nem tud. A dolgok megtörténnek, ha azoknak meg kell történniük – nekünk porszemecskéknek semmi befolyásunk erre.
    8. Ha figyelmesen olvastad volna, megértetted volna: nem azt írtam, „hogy a meddő férfival házasságban élő nők ne lehessenek anyák” mert pontosan azt javasoltam, hogy fogadjanak örökbe a millió árvából egyet, esetleg megmentve ezzel egy amúgy elkallódó életet…. „hogy ne szüljenek ?” Tudod, sok mindent el lehet fogadni, amit a Sors kiszab az emberre. Van, aki vakon születik, vagy süketen és mégis képes kiegyensúlyozottan élni. Azt kellene megtanulni, hogy amit a sors felkínál, el tudja fogadni az ember, nem állandóan és minden eszközzel küzdeni ellene, siránkozva, vagy átkozódva.

    VálaszTörlés
  11. Aranyosfodorka : most nem panaszkodhatsz, hogy senki sem olvassa a bloggodat. Meginditottál egy lavinát ! Nagyon érdekesek a hozzászólások.

    VálaszTörlés
  12. Hú, ez is egy "szívemcsücske" téma... Mi anno jegyesként nagyon sokat beszélgettünk erről a férjemmel és arra jutottunk, hogy ha nem lenne gyerekünk, mi nem vagyunk képesek bevállalni egy ismeretlen gyerek ismeretlen felmenőinek ismeretlen örökségét, ugyanakkor annyira borzalmas belepiszkálásnak érezzük az élet rendjébe a mesterséges megtermékenyítést/lombikot stb. (amúgy a köldökzsinórvér levételt is, bármennyi előnye lehetne később), hogy ez sem lenne a mi utunk. Úgy gondoltuk, hogy valamilyen más módon segítenénk a gyermekeket, gyermekekkel foglalkozókat. A kérdés aztán nálunk tárgytalan lett, mert van két kislányunk (igaz, az egyik betegen született, de ezzel is megküzdöttünk), ugyanakkor nagyon sok ismerősünk ment át többszöri lombikon és eü-skén is látok sok ilyen családot. A tapasztalat az, hogy vagy az anyának okoz rengeteg (és sokszor felesleges) szenvedést (mivel a dologban rengeteg pénz van, olykor feleslegesnek tűnő kezelések is felmerülnek!). nagyon sok a beteg gyerek (vese-, hallás-, látássérült, asztmás, magatartászavaros stb.) közöttük. Van aki erre azt mondja, jobb egy beteg gyerek mesterségesen, mint, hogy ne legyen egyáltalán és ez is érthető, de számunkra ez nem volt vállalható. És tényleg nem látszik még, mi lesz ennek a vége pár generációval utánunk. Ami még szörnyű számomra, hogy az embriókat lefagyasztják, a már "nem kellőket" bizonyos idő után savval megölik - itt ki nézi a gyerek emberi élethez való jogát? És ki tudja, hogy valóban megsemmisítik-e szerencsétlen feleslegeseket és nem mindenféle kísérleteknek lesznek tehetetlen szenvedő alanyai? Egy biztos, ez a világ így nem sokáig állhat fenn. Ahogy nem azzal van a baj, hogy valaki meleg, hanem azzal, hogy emiatt felvonul, de lassan a heteroknak, főleg, ha gyerekeik is vannak, akiket a nemi szerepeknek megfelelően próbálnak nevelni, lassan meg kell húzódniuk a sarokban. Le lehet hurrogni, én természetellenesnek tartom az egyedülálló (spermabankból megtermékenyült) anyaságot, a melegeknek enegdélyezett örökbefogadást. Itt is: ki nézi a gyerek normalitáshoz való jogát? És azt már nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy nem a férfinemű apa és a nőnemű anya a normális család alapja, no.

    VálaszTörlés
  13. Pizzás: igen, az is megoldás, ha a ember felvállalja, hogy egyedül/=gyerek nélkül/ marad. Nem mindig csodás, de van olyan élet, ami folyton csak kacagás ? Gyakorlatilag a legtöbb családban előbb-utóbb születnek gyerekek, aki saját-nevelésűt nem tud/akar, annak is lehet unokaöccse/húga. Velük is teljes lehet az élet.

    VálaszTörlés