2013. február 21., csütörtök

Megfoltozott életem




 Ciripbogár Olaszországban  írt blogjában itt: http://ciripbogar.blogspot.hu/2013/02/la-promessa-della-primavera-tavasz.html  elejt egy aprócska félmondatot – én meg egy csendes estén Magyarország déli csücskében megborzongok, mert ez a fél mondat olyan élénken idézi vissza életem egy időszakát. Szép volt, rég volt, talán igaz sem volt…
Jaj, dehogynem… Hát annyi mindent meg/át és túléltem majd 7 évtized alatt ! Rengeteg történés belefér ennyi napba. Esemény, érzelem, helyzet, állapot, gondolat. A szép napok, a kalandok, a betegség  és igen, igen, a szegénység, a fillérezés az is az enyém volt, életem része. Nem szégyellem.

Ciripbiogár 2013-ban kifordított egy megkopott ingnyakat – ez volt emócióim elindítója. (Bevallom ez a mondat meglepett, mert nem hittem, hogy a mai fiatalok képesek még ilyesmire….) Bizony számát sem tudom hányszor végeztem én is ilyen kisebb javítást. Ügyesen gazdálkodva a férfiing hátának aljával, hogy lehetőleg ne látsszon ki a foltozás…
És a kölcsönkapott Burda szabásminták ! Az egyszerűbb ruhákat mertem és tudtam magamnak kiszabni, megvarrni. Nem jártam én varrónőhöz, és a kész konfekció is drágának bizonyult számomra. (Turkáló meg még nem létezett.)
És amikor azzal kerestem egy kis kiegészítést, hogy valami maradék boltban, méterszám vettem a vásznakat, asztal-méretűre szabtam, beszegtem és asztalterítőként árultam ?!  Vagy amikor egy hétvégén lementem a Balatonhoz a vállalati nyaraló néhány szobáját kimeszelni… És azoknak az óráknak a számát sem tudom, amit elvállat anyagok/szövegek legépelésével múlattam.

Később aztán a gombatermelés. Istenem, hány hajnalomat/estémet töltöttem 4 éven át a legkülönfélébb gombapincékben ? Többnyire persze a saját bérleményünkben, amit kolléganőmmel vittünk, de sokszor voltunk segíteni másoknál is, hiszen ez egy olyan munka, ahol vannak időszakok, amikor nem elég 2-4 kéz, több kell. (Telepítés, vagy akkora termés-hullám, hogy mire leszedted a pince végén lévőket, szinte kezdheted az elején.) Ez a gombázás is egy külön fejezete volt az életemnek, nem könnyű, de tanulságos és emlékezetes. Ha a Rózsa Ferenc/Rákóczi u, kereszteződésén megyek át és meg kell álljak a lámpánál – mindig eszembe jut, ott volt az egyik pincénk  lejártat, és senki nem gondolná, milyen hatalmas pincerendszer van ott a föld alatt…

Aztán hosszú évekig a közvéleményezés – regényt lehetne írni róla. A kérdezőkről, a kérdezettekről, a furábbnál furább szituációkról. A szalatnaki cigányputriról, ahol az előző nap börtönből hazatért fiú hortyogott az ágyon, miközben a mamáját kérdeztem…Ó sorolhatnám, mennyi mindennel próbálkoztam - természetesen a 8 órai hivatalos munka előtt és után….

Hát igen, elmondhatom, hogy nem volt sem unalmas, sem pocsolya az életem. Én állandóan tettem-vettem valamit – ezért nem is csodálom, hogy most sokszor nem találom a helyem. Kipottyant a madárka a fészekből, de nem tud már repülni. Ott csipog lenn segélykérőn a földön. Senki se hallja….vagy ha igen, nem érdekli.

Hát Ciripbogár, ezek jutottak eszembe a te megfoltozott inged gallérjáról…..Köszönöm neked.

8 megjegyzés:

  1. Gondolataiddal engem is arra késztettél hogy felidézzem a hasonló emlékeimet. Számomra bármilyen ehhez hasonló emlékeim is jönnek elő mindíg szeretettel gondolok arra az időszakra és érdekes hogy akkor sem úgy éltem meg hogy ez borzasztó lett volna? Akkor azt kellett csinálnom mert úgy tudtunk boldogulni, az ingről jutott nekem is eszembe én is sokszor megfordítottam, ha kikopott a könyöke rövidujjúnak levágtam. Gyerekek ruhaneműit is hasonló módon foltoztam toldtam, kötöttem, horgoltam. Ami nekem volt horgolt lebontottam csináltam nekik mellényt.Tudnék nagyon sokat mesélni a szegénységről bár azt szoktam mondani hogy tőllem sokkal szegényebbek is éltek élnek .Talán nem is szegénység volt az csak éppen mindíg bekellett osztani nagyon figyelmesen ami éppen volt. Ami még érdekes saját magamon elcsodálkozom néha, hogy ha megkérdezték vagy most megkérdezné valaki hogy boldog voltam vagyok-e csak azt tudom mondani hogy IGEN !

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, hogy mennyi idős Ciripbogár. Legyen magánügye.
    Az én életkorom meg lényegtelen. Vagy 10 éve (?) - igaz, az Anyósom javította meg a (Levi Strauss) ingem nyakát, ill. azóta találtam ilyesmire ( nadrág esetében is) szabót.
    Természetesen senkit sem akarnék " érzéseiben megbántani ! " Ki-ki tegye úgy, ahogy azt ő jónak gondolja.
    ( Viszont - régebbi - "kedvelt mondásom"... (pontatlan idézet) "... hagyja a mosott ruhát másra, engem vigyen a padlásra" - vagy valami ilyesmi. Minden bizonnyal (?) más dolog az, ha valaki egyedül él, és más az, ha kapcsolatban. ( de az - szokás szerint - más történet - lehet(ne) !

    VálaszTörlés
  3. Anyukám rendkívül kreatív volt. 1961-ben, amikor minden addigi igyekezetük, munkájuk áldozatul esett az utolsó "tszesítési" hullámnak, városba költöztünk albérletbe, odaahagyva földet, falut, házat... Hirtelen olyan szegények lettünk, hogy az átmeneti kabátom Anyu által összevart 2 kardigán volt. Azóta sem tudom elfelejteni azt az egymásba varrt meggyszínű "őszi-tavaszi" remeket.

    VálaszTörlés
  4. Már csak azt nem értem, hogy a gallér kifordítása, ami egy tök jó ötlet, hogyan függ üssze a háta aljával??
    Nekünk még tanították az általánosban a varrást, emlékszem láncöltésből és zoknistoppolásból is ötöst kaptam. :)

    Z.

    VálaszTörlés
  5. Hej Z ! Látom, életedben nem hordtál toldott nyakú inget ! :-) :-)
    Ha tényleg érdekel, elmesélhetem, de a fantáziádra bízom, honnan is lehet egy darab anyagot kinyerni, amit gallérkét tudsz hasznosítani. Na honnan ?

    VálaszTörlés
  6. aha! a kifordítás keveredett az új kiszabásával az elcsent anyagból.

    VálaszTörlés
  7. Csak aztan meg ne fazzon a "paciens" = ingtulajdonos dereka! :)

    VálaszTörlés
  8. Nem tudott a dereka megfázni Tselszi, hiszen a kivágott rész helyére egy másik, már nem hordott ingből, vagy egyéb anyagból jött a folt ! :-)

    VálaszTörlés