2013. március 14., csütörtök

Magánvélemény…



…a pécsi állatkert átalakításáról.

 

Januárban, ill. már tavaly is írtak erről:

Az, hogy én utálom az állatkertet, egy dolog. Az, hogy némiképp ellenmondásban vagyok önmagammal, mert hát azért a gyerekeket anno mégis csak elvittem, mert hol máshol lehetne élő oroszlánt, meg majmot látni – ha már az én családom olyan, hogy még ingyen sem menne el cirkuszba.
Szóval itt ez az állatkert, amiről nekem ráadásul még az is eszembe jut, hogy társadalmi munkában gimnazistaként a kerítését festettem és hogy mit idétlenkedtünk ott anno….. szóval itt van, de őszintén bevallom, ha bárki is megkérdezne, vagy valami varázserővel bírnék, bizony eltüntetném egy pillanat alatt.

Először is, mert láttam én „igazi” állatkertet Ausztriában,  Wörthi tó közelében Rosegg-ben és ha valahogy, hát szerintem úgy kell kinéznie egy állatkertnek, ha már….  Ahogy itt a pécsiben élnek ezek a nyomorult lények, az szomorú és majdnem azt mondhatnám fájdalmas és szégyellni való.
Aztán itt van ez a vízszennyezés téma.
Ez olvasható a fenti cikkben: „Az új fejlesztés olyan műszaki-technikai megoldásokat tartalmaz, amelyek kizárják majd ezt az eshetőséget, így a város egyik fő víznyerő helye is teljes biztonságba kerül. Az állatokat többek között abból a szempontból is csoportosítják, hogy mennyire szennyezhetnek, s ha kell, megfelelő, különleges szigetelést is alkalmaznak.”

Namármost képzeljetek el egy fürdőszivacsot. Ugye a karszt ilyen szerkezetű, akkor is, ha nem látjuk és akkor is, ha kőből van. A szivacs lyukaiban áll/folyik a víz – amit aztán a tettyei vízműnél kiszívnak belőle. Ha velem valaki el akarja hitetni, hogy az állatkert trágyalevét  képes „elterelni”  „leszigetelni” vagy nem tudom akár elpárologtatni, akkor annak én nem hiszek, mert az  hazudik. De azért a szöveg jól hangzik, és a nép beveszi, mint ahogy oly sok minden mást is.
Persze gyakorlatilag majdnem mindegy, hogy a P és T területi kutak esetleg uránnal szennyezett vizét, vagy a trágyalevest isszuk…
Ja és lehet, hogy én rémeket látok. Nyilván a  vízvizsgálati eredmények mind kitűnőek…
Épp úgy, mint amikor a Csernobil utáni eredményeket közölték a néppel….


3 megjegyzés:

  1. Minden relatív ! Illetve én kissé nehezen viselem azt,ha sok mindenből (!) az érződik ki, hogy "a szomszéd fűje mindig zöldebb ?" Nem tudom mikor járhattál ott ? (Pécs) - feltételezem van vagy 30 éve... (igaz én sem ) - bár elképzelhető, hogy hamarosan csak-csak el "kell,"- vagy fogom vinni a rokonunkat !
    Addig meg itt vannak az információk
    Pécszoo
    Én azért (ráérőbbeknek) javasolnám, hogy minden hírt több helyről is ellenőrizzenek le! (legyen az pl. a víz Tettye /Pellérd és egyebek) Vízvizsgálat eredmények (?) - pl. "érdekesek" a pécsi források adatai... (de az egy más történet)
    Hogy valami vicc-félével fejezzem be ? Miért van kétfejű sas az oroszok címerében ? ( Csernobil miatt) - Majd kifelejtettem a saját udvari "budinkat"- aminek a a tartalmát (?) ihattam ...15 évig... (1962-ig) a jó Frühweiszi vízben.... :-)

    VálaszTörlés
  2. Hidrológusi megjegyzés: A víz (általában) lefelé folyik. A Frühweisz völgyben is így volt. Ez volt az oka, hogy a kút volt feljebb, a budi meg lejjebb...Őseink nem voltak zsenik, de hülyék sem. Egész biztos, hogy nem ittad a budi tartalmát... Az már egy más kérdés, hogy miképp alakultak a dolgok a Cs.-ék ill. az Al.-ék esetében....

    VálaszTörlés
  3. Az állatkertben pedig 3-4 éve jártam utoljára, szoborfotózás céljából.

    VálaszTörlés