2013. március 31., vasárnap

Melyik az igazi pécsi „vörös kereszt” ?

Amikor beindul a hangya….(mármint a fejemben)….az néha rettenetes….
Már több napja mocorog ez a bizonyos,  múltkor emlegetett  „vörös kereszt” itt belül…. És mit ád az ég, tegnap este, már félálomban az agyam leghátsó, vagy nem is tudom, milyen zugából egyszer csak a napnál is fényesebben beragyogott a tudatomba egy másik kereszt !!

Bocsássa meg nekem drága jó Madas Józsi bácsi  (személyesen is ismertem, azért merem így szólítani) és (ha olvasnák) mondjanak el mindenféle kotnyeles vén bolond öregasszonynak az okos tudósok - de nekem erős a gyanúm, hogy NEM az a volt híres „pestis-fogó vörös kereszt”, amiről itt írtam:
http://www.aranyosfodorka.blogspot.hu/2013/03/regi-pecsi-helyszinen.html   Még akkor sem, ha ennek a most bemutatottnak az alján lévő tábla „csak” 1892-es állíttatást említ. Ugyanis miért ne állhatott volna itt egy másik, régebbi, aminek már a felirata sincs meg ?? (Mellesleg a Búza térhez közelebbin semmiféle évszám, szöveg nincs.)

Már ebben a szövegben is említettem, hogy attól a kereszttől kicsit kijjebb van a Vöröskereszt utca. És valahogy nem akart a fejemben érthetővé változni, hogy miért nem valamelyik közelebb lévő utca kapta ezt a nevet ? Hát megmondom: azért, mert szerintem NEM az a Búzatérhez közeli volt a városszéli „vörös kereszt” – hanem ez:





Ez ugyanis majdnem a Vöröskereszt utca sarkán áll,  hogy egészen pontos legyek, a  Major utca és a Felsővámház  Y elágazójánál van !!

  
(Annyit még hozzáteszek a térképen való kiigazodás végett, hogy ez egy nagyon, nagyon régi pécsi térkép és ezen a mai Vöröskereszt utca még Puchner utca néven szerepel!  http://emu.jpm.hu/iskola/ )


Erről a környékről   is írt a szerző, de nem a kereszt, hanem a híres pécsi harangöntő mester kapcsán:
„….Az első pécsi harangöntő mester Fischer János volt. A Lánc utcában lakott elég nagy telken, de műhelyét mégsem ott rendezte be. A Felsőbalokány utca és a Halász utca kereszteződése táján, a közlegelő szélén csoportosult cigányputrikon – ahol a hegedűsök, kovácsok, lakatosok laktak – túl, akkor nem lakott területen létesítette műhelyét. A mai Major utca 10 számú telken. Ez 1775-ben még puszta helyként szerepelt az iratokban, de 1778-ban már mint Harangöntő Ház jelentkezik. Fischer meghalt, de özvegyét elvette Veinperth Péter harangöntő és az üzem maradt. Maradt egészen 1816-ig, amikor Veinperth megvette a mai Irányi Dániel tér 11-13 szám alatt volt majorságot és műhelyét oda áttelepítette. Fenti módon jutott az üzemhez Rupprecht János Kristóf is, kitől fiai vették át és a kibővített profilú öntöde még ebben a században is sokáig működött….”

Ez a fenti idézetben szereplő kereszteződés, csak kb. 100 m-re D-re van ettől  a most leírt/megmutatott kereszttől, tehát a város széle igenis kihúzódott eddig, még ha nem is volt teljesen beépítve.

Ettől a felfedezéstől aztán olyan feldobott lettem, hogy alig bírtam elaludni, mert a fejemben ringlispíl módjára keringtek a gondolatok. De őszintén megmondom, nagyon, nagyon boldog tudok lenni az ilyesféle „áloműző” gondolatoktól. Nem panaszkodom, olyan gyakran azért nincsenek….

Ha pedig mégis én tévednék ?  Azt sem szégyellem.....


3 megjegyzés:

  1. Nem épp' az a legfontosabb hír, hogy én ma,húsvét hétfőn, kb. AM 06:45 órakor már a pécsi vasútállomáson voltam. "Volt barátnőmet" indítottam útnak !- stb. [ Kellemes utazás volt, az állomásra,- taxival 1275-ért (?)- hazafelé egy 4-es autóbusszal - AM 07:00 órakor - és "ingyen"- de ami az érdekesebb (?) - majdnem a végállomásig csak ketten utaztunk a buszon, a gk.vezető és én,-de ne bonyolítsam. ] Nagy szerencse, hogy a fényképezőgépemet is "odaadtam" - mert nem is tudom,mi lett volna velem, ha én fotókat készíthettem volna ! (?) - mert magam is tapasztalom, hogy (néha,vagy gyakran ?) hatással van az emberre (rám is) milyen régi fotókat láthat leginkább a facebook oldalakon... és úgy gondolja, hogy a "jelent" is érdemes lenne megörökítenie ?- egy-egy régi fotó mellett.
    Már csak annyit, hogy - látva a "keresztet" (korpusz -stb.) nem tudom, mennyire igaz ?- és ki járatosabb abban, hogy 2 féle "ábrázolás" van! - Krisztus lába vagy keresztben van - vagy egymás mellett !- (l.d. a fotót)-és állítólag a pravoszláv kereszten (?) van "keresztbe tett lábbal" ábrázolva... de ezt (ráérőbbek) keressék a neten ! :-) Pár napja olvastam egy könyvben, - természetesen már elfelejtettem,hogy hol.
    Nem is tudom, említettem-e azt az új "rendeletet," vagy történetet, hogy a gyógyszertárakon csak zöld kereszt lehet - mostanában.
    További jókat minden netezőnek ! - de ha javasolhatnám ?- ne vigyétek túlzásba ! :-)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes cikk, a Vöröskereszt utca az jó tájékozódási pont, mivel azt valószínűleg a keresztről nevezték el. Egerben is van Vörös kereszt, az is a város szélén, túl a régi városhatáron. Itt is úgy lehetett.
    A Majthényi-Felsőhavi sarkán is mintha lenne egy kereszt, nekem a korábbi cikk kapcsán az jutott eszembe, mint "pestis kereszt", a Havihegy miatt. Azt hogy nevezik???

    Z.

    VálaszTörlés
  3. közben megnéztem, az 1932-es..

    VálaszTörlés