2013. március 2., szombat

Mindjárt-tavaszi képek



 A rét, a hegy, meg a felhő...
 
Kisütött a nap végre a hosszú tél után, és annyira vágytam a Gyükésbe, hogy ma ki  is mentem. 3 és fél év után eljutottam oda, hogy már nem kell a szép emlékeimet visszasírnom.
Eredetileg barkát szerettem volna szedni, de aztán kiderült, a helyzet, a néhány évvel ezelőttihez viszonyítva csak tovább romlott. A fűzbokornak csak a vastagabb ágai voltak meg, barkás egy se, gondolom mind a piacon várja már vevőjét. De hogy egyetlen virágos szálat se hagyjanak rajta, az azért kegyetlenség…szerintem. 

 Lecsupaszítva...

Szemét változatlanul sok van (készakarva nem fényképeztem), ám a tegnap lelőtt és ott kint megnyúzott vaddisznó szőrét viszont megmutatom…Amúgy nem sajnálom a disznót, mert teljesen tönkreteszik az egész rétet. Nem is értem, hogy hivatalosan miért nem irtják őket, hiszen ez itt még lakott területnek számít, akkor is, ha valamelyes zöld növényzet él jelenleg rajta.



 
 Ez csak egy kisebb feltúrt rész....


A friss szőr, meg a régebbi koponyacsont...


Az akácerdő kegyetlen, lelketlen  irtása továbbra is folytatódik, a vastagabb törzseket elviszik, a vékonyabb ágak - mint egy dzsungel - járhatatlanná teszik ezt az erdőrészt.


A természet még alszik, egyedül a martilapu kis sárga virága bújt ki a napfényre, és az őszről áttelelt füvek zöldülnek. A csalán, medvehagyma, kígyóhagyma, salátaboglárka még igencsak aprócska. Viszont most jól látszik, hogy a veresgyűrű som miért kapta a "veres" előnevét... 
 

  




Egy dolog volt, aminek nagyon örültem, nevezetesen, hogy hosszú száraz időszak után szépen van víz a patakban. Nem is emlékszem rá, mikor láttam ennyi vizet benne. S bár tudom, hogy ez csak időszakos, de akkor is jó volt látni/hallani  a csobogást.



 
Tudom én, hogy teljesen felesleges ilyesmin ábrándozni, de oly gyakran eszembe jut itt kint, hogy egy normális társadalomban/országban/városban egy ilyen, a lakott területhez közeli rétet nem hagynának ennyire lepusztulni. Olyan kár érte…. 


Az utolsó két kép itthon a kertben készült. A hóvirágról 17 képet csináltam, és egy se sikerült :-( a krókusz meg elsőre.... Ki érti ezt ?   








12 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ott már itt a tavasz!:)
    Mi a baj a hóvirággal? Ő ilyen szerény.

    Z.

    VálaszTörlés
  2. :-) a szerénység egy dolog.
    A homály/életlenség meg egy másik. Nem a virágocska tehet rolla....

    VálaszTörlés
  3. Szépek a képek - és elszomorítóak is egyben -, de lényeg, hogy tényleg lassan megjön a tavasz!:) A patakocska gyönyörű, ki kéne tisztítani, talán még iható is lenne! Micsoda park lehetne ott! Nálunk is megnőtt a forrás, meg a forgalom is.., viszik a vizet, még Pécsről is jönnek! Nagyon kellett a sok csapadék!

    VálaszTörlés
  4. Bizonyos értelemben igen, lehetne testesebb akkor jobban befogná a gép autofókusz rendszere.
    De így sem taljesítatt rosszul a gép, mert a levelek kiemelkednek a homályosabb háttérből.
    Végül: a színük sem kedvez annak, hogy virító képek legyenek róluk. Ha a fehéregyensúlyon állítasz, akkor sárgásabb vagy kékesebb lesz a viráguk, az élénkebb zöld lvelek mellett. Képszerkesztóvel szokták kicsit manipulálni a zöldjüket. De ők igazából ilyen hamvasak.
    Régi igazság, hogy fehérbőrű nőket nehezebb fényképezni: a ruha öltöztet.:)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk ősszel a közmunka programmal próbálták az erdőt megtisztítani több-kevesebb sikerrel. Viszont aki dolgozott annak nem volt gondja a tüzelőre. Igaz, hogy ez egy magánkézben lévő erdő, amire pályáztak és tanösvényként iskolásoknak tartanak benne ismeretterjesztő előadásokat Pl.: madárvilágról. növényekről stb... A hóvirágod biztosan megbújik egy napfény nélküli zugban, míg a krókuszokon látszik a fénysugár... a fehér színű virágokat egyébként is nehéz fotózni. Viszont az erdei zöldek nagyon jók lettek.

    VálaszTörlés
  6. annyit még, és ez egy téma is lehet, hogy én az akácost annyira nem sajnálom, pl. Eger melett mint invazív fajt kezelik.
    Inkább a tarolás módja az, ami felháborító.
    Viszont fáj a szívem azokért a fenyőkért, amiket a Fenyves sor környékén kivágnak, ha jól értem valami fertőzés miatt a teljes területről.

    Z.

    VálaszTörlés
  7. Szóval nem mondom,hogy értenék a vadgazdálkodáshoz és/vagy a vadászathoz,viszont tele volt hónapok óta ezzel majd minden újság + a tv.is. Esetleg itt egy cikk, hogy miért nem lehet rá vadászni ! Vaddisznok járják a pécsi kerteket (Emlékezetem szerint már nyáron is "közelebb jöttek"- akkor a szárazság (vízhiány) miatt ?- stb.) Eléggé "kivételes esetnek" kell lennie,hogy "lövöldözhessenek!"- lásd pl. a Pécs belvárosba tévedt szarvas esetét (!)- bár tervezték,hogy lelövik,- stb. Más : feltételezem, hogy a medvehagymára vonatkozó "híreket" ki-ki olvasta ( max.2 kg - és bizonyos esetben engedély beszerzése- stb.) Fenyőkről : sajnos "elődeink" hibája is,- olvastam régi (!) erdészeti könyvben - nem őshonos ez a fenyő !-és a sziklás talaj miatt sem volt anno célszerű telepíteni!- az is igaz, betegség támadta meg őket.

    VálaszTörlés
  8. Mellesleg fogalmam nincs,hogy pl. kinek a tulajdonában van az a terület ?- így aztán nem tudom, kin lehet(ne) számon kérni az állapotát ! Azért,hogy valami jót is írjak... ott van a BIOKOM honlapja ( biokom.hu) ott a hírek között olvasható (02.28) kb. ezt : 45 ezer 1-2 éves fát ültetnek el,- stb. Címe : Facsemetéket ültetnek. A fajták is fel vannak sorolva, ill. említődik az akácos irtása is- stb. (Sajnos azt nem írják, hol van/lesz a terület)

    VálaszTörlés
  9. ezt a vaddisznót vadorzó lőtte, vadász nem hagyja így ott, ott terítékre viszik, kürttel elbúcsúztatják, rendes áldozati eljárással.

    VálaszTörlés
  10. Kyba: Igazad van – utóbb én is gondoltam rá, hogy a hóvirág valóban meglehetősen árnyékos helyen volt, míg a krókuszra rásütött a nap. Ha eszembe jut, holnap, napsütésben teszek még egy próbát.

    Z: igazad van az akácfával kapcsolatban, és ha lenne valami rendszer, vagy rend a kivágásban, nem is sajnálnám nagyon, hiszen látom/tapasztalom, hamar kinő egy újabb fa. Az elv az, ami zavar: elviszi/lopja, (mert nem az övé!) azt amit kényelmesen lehet szállítani, a többit meg otthagyja ebek harmincadjára. Kétségtelen, hogy az „idő vasfoga” majd segít ezen is, de addig ? Amúgy meg @x- írta helyesen, ezek a fenyők nem ide valók. S bár valóban tragikus látvány pár éve a Mecseknek a déli oldala, de ha egy lendülettel gyorsan elpucolnák az összes beteg/halott fát, akkor talán gyorsabban pótlódna a helyükön a lombos erdő. De ez a dolog évek, ha nem évtizedek óta húzódik…
    A vaddisznót meg perszehogy orvvadász lőtte – a Gyükés az nem vadász-, hanem lakott területnek számít.

    @x: Azt hiszem a rét, bár házak nincsenek rajta, a város lakott területéhez tartozik. Amúgy meg a házaktól biztos meglenne a 300 m-es lőtávolság.
    Legjobb tudomásom szerint még a bányáé, vagy max. az önkormányzaté. Ez pedig mint állami vagyon, nem „ebek harmincadján”, hanem „vaddisznók harmincadján” foglal helyet – senki sem ápolja. Kaszálni is csak akkora részt kaszálnak nyáron belőle, ami a közepén végigfutó útról látható. A távolabbi részeket sosem kaszálták. – Igaz, a vaddisznóknak úgy is jó, a parlagfűirtás meg miért vonatkozna az önkormányzatra ? Azt senki sem bünteti, legfeljebb a magánszemélyt….
    ez a vaddisznós cikk
    Amúgy meg a biokom-os facsemete-ültetős cikk már nem olvasható a neten…vagyis meglehet, szó sincs 45 ezer db-ról…..Csodálkoznék is….

    VálaszTörlés
  11. A BIOKOM cikk ott van a "helyén." Átküldtem e-mailben.

    VálaszTörlés
  12. Tényleg meglep... főképp a darabszám miatt...Hát lehet, hogy akkor mégis igaz.Vagy nem tudom....Én már szörnyen hitetlen lettem.
    faültetős cikk itt

    VálaszTörlés