2013. március 4., hétfő

Mit (t)eszünk ?

Gondolom a magyar médiába is eljutottak a Németországot kb. egy hete felkavaró hírek, nevezetesen, hogy a disznóhús közé Európát megjárt lóhúst is kevertek, hogy a BIO-nak címkézett tojást tojó tyúkok élettere csillagévnyi messzeségre van a normális állattartás körülményeitől, hogy a tehenek egy ideje mérgezett tápokat kapnak – s ki tudja, milyen is az a tej, ami kijön belőlük…. Ez nagyhirtelen csak három téma, de úgy látom, - legalábbis a riportokból ez érzékelhető – az emberek kezdik (ott is) elveszíteni bizalmukat a nagykereskedők, áruházláncok termékeivel szemben. 

Tegnap piacon voltam – és az jutott eszembe, hogy már itt sem lehetünk biztosak semmiben, vagy szinte semmiben… Bár, ha vesz az ember egy darab disznócombot és kéri, hogy azt darálják le neki, akkor kicsi a valószínűsége, hogy ott a szeme előtt mondjuk lóhúst csempésznének bele..De a tojást  már ugye nem lehet ellenőrizni, s hogy a zöldségek honnan jönnek, azt meg csak a Jóisten tudja…

Én áruházakban kész- vagy félkész ételeket sosem vettem, mert én még tudok főzni, és akkor is tudtam rá időt szakítani, amikor dolgoztam. Ma már másképp élnek az emberek, vagyis egy részük él és gondolkodik másképp. Talán  sajnálják is az időt arra, hogy tisztességes alapanyagból saját maguk készítsék el az ételeiket. Pedig ez kell legyen szerintem a jövő útja, legalábbis annak, aki úgy-ahogy  megbízható ételt akar a családja asztalára tenni. A nagyüzemek, a kereskedők mindig is haszonra fognak törekedni, az pedig csak a minőség lerontásával érhető el…
Bizony kedves fiatalok, (és nem fiatalok) ha jót akartok enni, akkor meg kell fogni a fakanalat, nem mindegy, hogy hol és mit vásároltok,  és E-mailos receptküldözgetés helyett főzni kell. 
„Jót, s jól. Ebben áll a nagy titok.”

 Kép:http://www.macosz.hu/upload/upimages/48750.jpg

Kész volt a bejegyzés, amikor az alábbi E-mailt kaptam. Bizonyára már ezermilliószor körbement, de azért csak-csak beteszem ide is. A témához tartozik.



Egy hentes levele

Az egyik szemem sír, a másik nevet. 1984 óta vagyok hentes és sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam. Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkemmel. Na, nem azért mert én 45kg-os Barbi baba vagyok, ellenkezőleg! 150kg-os, paraszt gyerek, akinek helyén van a szíve meg mindene. De ez nem a saját reklámomról akar szólni, inkább arról, amit már régóta el akarok mondani, de fogalmam sincs, kit érdekel és mi a búbánat az értelme. Még bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. Ja, a lelkiismeretem miatt. Tettem ugyan még kísérletet 2007-ben az Interspárban és a Darnózseli húsipari cégnél. Erről később! 10 évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett. A „soluprat”, tejpor, szójafehérje. Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam. A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász (meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni!
A „soluprat” egy igen érdekes kémiai anyag.
Az a tulajdonsága, hogy súlyának min. 10x-es víz mennyiséget képes megkötni, sőt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából. Miért kell ez az anyag? Hús helyett. Biztos tapasztaltál már olyat, hogy egy-egy felvágott után, "megiszod a londoni ködöt is". Az anyag a beleidben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot! Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe!
„Tejpor” az egy jó anyag, de mit keres a szakmámban?
Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat, a receptúra szerinti mértékre.
A „szójafehérje” is húspótló, a magasabb áru termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt.
Tehát ha te veszel egy 2500Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500Ft-os anyagot majszolsz jóízűen.
Van még egy "kedvenc" anyagom az „emulgálószer”. Ó ez nagyon remek!
Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható!
Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer benne!
Ezt a szájpadlásodon érezheted legelőbb amikor "fent ragad" a falat.
Az elmúlt 10 év alatt az adalékanyagok arzenálja alakult ki.
Nem hiszed?   http://adalekanyag.lap.hu
Lassan nincs szükség a szakmámra!
A másik kedvenc, de ide tartózó témakör:  a műbelek.
A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót.
Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. Míg le nem húzod a celofánt… Emberek! A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstölnek és/vagy főznek! Az összes többi max.20% húst tartalmazó: SZEMÉT! Mi a megoldás? Háznál vásárolni vagy kicsi hentesnél falun. A multikat kerüljük, úgyis hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITÍV reklámjaikat. „Megveszem mer ócsó”. Vegyé, vásárojj, egyé, fogyasszá, hízzá, legyél ökör ! Eszement fogyasztó, aki elsőre mindent megvesz, mert „ócsó”. 

5 megjegyzés:

  1. Én ugyan "nylonparaszt" vagyok, azaz laikus !De nincs ismeretségi körömben egyetlen olyan (kiskert vagy szőlőtulajdonos) aki, "orrba-szájba" ne permetezne és vagy ne (mű)trágyázná a saját növényeit ! Hogy az általad gyakran emlegetett "őstermelők" meg "régi ismerős" és ne soroljam, akitől esetleg a piacon vásárolsz (vásároltok) - mit,hogyan csinálnak, azt sem tudom. (beleértve a házi tejeseket is !) Amúgy itt a video azoknak, akik nem látnák (nem nézik) a magyar híradókat. Rákkeltő tejre bukkant a Hír Tv stábja Azt pedig mindig is vitattam, hogy azok, "akik megfognák a főzőkanalat"- garantáltan (?) vagy (mennyivel?) tovább élnének ? -de szokás szerint, ne legyen nekem igazam !

    VálaszTörlés
  2. Amúgy a lóhússal sem lenne semmi gond !Legtöbben "csak" azért "háborogtak," mert a pénztárcájuk bánta !(" be lettek csapva")- sokkal kevesebben jutottak el addig, hogy azt kritizálják, hogy milyen gyógyszermaradványok lehettek benne.Feltételezem, hogy a marha,sertés,szárnyas és egyéb húsokban is lehetnek ilyenek,- de az egy más történet.
    Persze,hallottam a német BIO tojás ügyről, szerintem (nekünk) az a lényegesebb, hogy pl. a lengyel tojást magyar bélyegzővel látják el... és megvesszük magyarként. Igaz,én pl. a kis boltban bélyegző nélküli (!) tojást veszek... (vajon honnan van ?) - ráadásul tálcáról ! - (2013-ban,- ami ugyebár tiltott)- de ettől sem fogom "magam felhergelni!"

    VálaszTörlés
  3. Egyre több olyan kezdeményezés van, ami helyi gazdaságokra épül, hála Istennek! Sőt, a minap írta egy ismerősöm, hogy az egerági ovit a helyi gazdaság látja el disznóhússal, baromfival és zöldséggel, és a gyerekek esznek!! A bölcsinkben helyben főznek, aminek nagyon örülök, az oviba már hozzák, pedig ott is volt jó kis konyha valaha...
    Mondjuk én mindig visszajutok oda, amiről már Te is, én is írtunk, hogy ma már a magról sem tudod, milyen. Azóta igazából a saját paradicsomomhoz sincs igazán bizalmam, mióta a nagymamám évtizedes fajtájának magjai egy télen megpenészedtek és mindet kidobta. Azóta sem ettem olyan paradicsomot, mint amilyet ő addig megtermelt a kertjében.
    A piacon már valóban alig lehet "igazit" kifogni, sokszor a fejkendős nénik is csak csalik, én mondjuk ezt ritka nagy szemétségnek tartom. Mindenesetre a küzdelmet én sem adom fel! ;)

    VálaszTörlés
  4. igen sajnos, katasztrofális a helyzet, nem túlzás, hogy kollektív mérgezés folyik. A fejkendős néni trükk sajnos teljesen általános, a tojást direkt kicsit besározzák, és amióta láttam anyuék telekszomszédját, hogyan készül az ő bió házi eperlekvárja (emberi trágyázás, nincs megmosva) aztán árulja a kis kockás terítőn...hát csak azt hiszem el, amit magam csinálok
    nem csoda ha üldözési mániás lesz az ember, és senkibe se bízik többé.

    VálaszTörlés
  5. Nem nagyon látok kiutat...és elismerem, hogy képtelenség mindenkinek megtermelnie azt, amire szüksége van. Ám ugyanakkor kétségbeejtőnek érzem, hogy mindig és mindenhol át vagyunk verve...Tényleg már senkinek sem lehet hinni. És ez tönkreteszi az ember lelkét.

    VálaszTörlés