2013. március 25., hétfő

Régi pécsi helyszínen (Felsővámház utca környéke)



Szenzációs olvasnivalót ajánlott @x: http://www.madas-pecs.info/Madas_Database/Irodalom.html  
A lap aljáról lehet tovább lépni az érdemi szövegekhez, ezek közül is az utolsó kettő, a 4. és 5. fejezet az igazán érdekes. Minden, a régi Pécs után érdeklődőnek szíves figyelmébe ajánlom. Kiegészítem, hogy ezen az oldalon http://emu.jpm.hu/iskola  nagyszerű – régi Pécs  - térkép található, ami talán használható a szöveges anyaghoz, tekintve, hogy a Madas-féle anyaghoz a neten nem találtam térképet  és nekem az oldal startlapja (http://www.madas-pecs.info/Madas_Database/Startseite.html) nem is akar működni…de használható térkép meg egyáltalán nincs is itt. 

Kiegészítés 2014 márciusban: egy kommentelőm az alábbi címet ajánlotta, ahonnan az oldal működik: Köszönet érte !
http://mnytud.arts.unideb.hu/madas/impresszum.php

 Még be sem fejeztem a szöveg elolvasását, de máris felfedeztem egy rendkívül érdekes részt benne, nevezetesen ezt:
„…A Kossuth Lajos utca 78 sz. telekről – a jó másfél évszázadon át létezett Kereszt fogadó telkéről -- 1735. március 21-én kiderült, hogy a telekkönyvbe felvéve nem lett annak idején. Tehát nem volt beltelek, ha ugyan már létezett akkor. Ez nem is volna meglepő, mert vele szemben ott, ahol a Felsőbalokány utca kiágazik a Felsővámház utcából, állt a Vörös Kereszt, melynek az volt a feladata, hogy a helység végére állítva megakadályozza a pestisjárvány behatolását. A fogadónak is nyilván emiatt lett a Kereszt a cégére. A kereszt helyén még ma is ott áll – tudomásunk szerint – második utódja. Bár a keresztet nyilván már a 17-ik század végén állították fel, a város vége még 1722-ben sem lehetett messze…..”

Teljesen tűzbe jöttem ettől a pár mondattól, mert volt idő (1955-57) amikor azon a környéken nagyon gyakran megfordultam, most meg szinte naponta járok errefelé. Azonnal beugrottak emlék-képek, sőt az is eszembe jutott, hogy van nekem valahol elmentve a régi pécsi képek közé egy fotó, mely a fent említett „fogadót”, vagyis annak helyén lévő, lebontása előtt „Csendes”-nek nevezett kocsmát ábrázolja.

A fogadó régen és a helyszín ma:

  



Íme. Talán van olyan, aki emlékszik rá. A Búza tér környékének két nevezetes vendéglátó egysége volt a Borostyán, meg a Csendes. Az előbbi inkább étterem, az utóbbi inkább kocsma. (A Borostyán a városközpont felé, beljebb, a sarki hentes után van, s még működik, neve sem változott.  Megjegyzés 2015-ben: a Borostyán IS bezárt 2014-ben!!!) Annyival kell kiegészítenem/pontosítanom, hogy ahonnan a kép készült, azt az utcarészt  nem Könyök utcának hívják (régen sem hívták annak!), hanem az a Katalin utca eleje….
 
Ez pedig a kereszt a Felsővámház és Felsőbalokány úti elágazónál:


No de !!! Nem is ez a lényeg, hanem amit a keresztről megtudtam ! Először is, fogalmam nem volt, még soha nem hallottam, hogy  mi is volt a vörös kereszt feladata régen ! Kerestem, de nem nagyon találtam ilyen információt a Google-ban. Pestis kereszt már inkább szerepel, de a vörös színnel nem sok helyen kötik össze. És ez a kereszt – vagyis hogy egészen pontos legyek,  a XVII-XVIII szd-i kereszt utóda ma is áll ! Mi több kicsit odébb még van egy „Vöröskereszt” nevű utca is, amiről aztán meg végképp még sosem jutott eszembe, hogy ehhez a kereszthez, vagy magához a helyhez (= a régi Pécs határa) köze lehet.

 (Ez csak egy "nosztalgia-kép" a Könyök utcáról. A 14. sz. házon  hatvan éve semmi sem változott....A sárga ház a Liszt terem északi oldala...még áll....)


Hát ez ajándék volt nekem mára ! Annyira szeretem az ilyesféle meglepetéseket, olyan ez, mintha valami kincset találtam volna.
Morgok, morgok, de a városomat, azt a régit, amilyen volt, azt azért szeretem….
 


Én ugyanis találtam a szövegben olyan szavakat, (kallók, pokrócosok, posztósok, tímárok, tabakok, kordoványosok, cserző vargák és sarutások) amelyeket nem, vagy nem pontosan ismertem…. Nem baj, ha mindenki más tudja, és az se, ha senki nem néz ebbe bele. Én ide írtam. Hátha….



Az idézett szövegek mind a Madas-féle anyagból valók, a régi fotók a facebookról a "Pécs
Képalbumból"- amit nem tagok is láthatnak !


22 megjegyzés:

  1. Milyen érdekességeket találsz. A tájszótár ajánlás is nagyon hasznos. Pont jól jön, mert épp egy régi tímár vagy/és cipészszerszám kapcsán kezdtem keresgélni azok elnevezését.

    VálaszTörlés
  2. Ha lenne további kutakodásra kedved/időd, akkor esetleg keresed meg a neten,hogy ott a Csendes közelében (mellette) volt a pécsi gombfocizók "mesterének" - Balogh László szabónak a műhelye. Párszor magam is megfordultam ott, mert varrt ezt-azt nekem. OK !- a Csendesben is...

    VálaszTörlés
  3. én is örülök, a múltkori "képes" írásodnál, amiben Búza téri képek voltak, szóba is hoztam a Csendest.
    Szerinted a Katalin utca sarkával szemben volt? Pontosan hova esett szerinted a Kossuth u. 78? Mert nekem van emlékem, hogy kellett a Csendesbe menni, főleg kajálni jártunk. Mondjuk nem ez a kép rémlett.:) Náagyobb felíratra. házra emlékeztem.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem a Csendes ott volt, ahol ma az Átrium van, annak is a keleti vége, a fényképen kb. az a kék kupolás izé..Legalábbis én így emlékszem. Kicsit - de nem sokkal - beljebb, a Király u. felé.

    VálaszTörlés
  5. @xnak: én a Csanakiékat ismertem, akik gomfociztak..:)

    VálaszTörlés
  6. Köszi!
    Mondjuk én az Átriumot nem ismerem, ha arra járok, megnézem.
    Nekem úgy van a fejemben, hogy a Búzatéren jobbra befordulva második, harmadik ház.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a jobbra befordulva dolgot úgy kell érteni, hogy mi lentről, a jogi karról jártunk.

    VálaszTörlés
  8. Bocs, még valami: ami a múltkori képen látszik vendéglő, az a hetvenes évek végén még megvolt????
    Tudod, ami a péknél volt:)

    VálaszTörlés
  9. Kincseket találsz!:) Még olvasom, nagyon érdekes! Nekem ez a Csendes nem ugrik be, pedig biztos tudom!...

    VálaszTörlés
  10. Nahát, igazán köszönöm ezt, és a hasonló írásokat, ha nem is veszem mindig a fáradságot ezt leírni!

    VálaszTörlés
  11. Névtelen: Tehát jössz felfelé az egyetemtől, a Búza tér jobb oldalán. A sarkon van a kis gomba, ott a híd is, hiszen ott folyik le a tettye patak vize a föld alá, mellette a kenyérbolt. Befordulsz jobbra, s elindulsz a Katalin utca felé. No akkor a kenyérbolttól számítva mondjuk tán a 2.-3. ház volt ez a Csendes. Nem tudom, elég jól írtam-e le ? Egyébként talán a hetvenes évek legelején még megvolt – ámbár nem tudom annak a résznek a szanálása pontosan mikor kezdődött.

    Menetszél: A lényeg, hogy alkalmanként találsz olvasásra érdemes anyagot. A kommenteknek meg - ugye tudod - az ember mindig örül...

    VálaszTörlés
  12. Igen jól leírtad, én is így gondoltam/emlékszem.
    Kapaszkodj meg: szerintem még 1978-ban is megvolt, akkoriban már bontották a "hátsó fertályát, le egészen a Kaszinóig(?). Ez a 48-as tér sarkén (balokányi) volt, de lehet, hogy nem így hívták. És kb a túloldalon, kicsit lentebb volt egy pici preszó. Értsd olyan hely, ahol a PTE dolgozói, hallgatói és a tisztelt rendőrkapitányság dolgozói bedobhattak egy-egy felest.

    VálaszTörlés
  13. Névtelen: Nekem ez a kaszinó nem ugrik be. Van két igen jó képem, az egyiken a Nagy Lajos utca és a Rákóczi u. sarkán lévő ezer éves Fehér farkas fogadó látható - erre egyáltalán nem emlékszem. Kb. most itt van a K-Ny-i irányban közlekedő buszok megállója.
    Ezzel szemben a déli (balokányi) oldalon volt a Karády vendégfogadó alias Juno tanszék - ami egyébként egyetemi bisztróként "halt meg"... most itt a mc Donalds van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ìgy van,kicsit a Balokàny felè a tùloldalon volt a Rudi bàcsi cukràszdàja.

      Törlés
    2. Elfelejtődnek (velünk együtt) lassan ezek a dolgok. Épp a minap néztem valami okból meg azt a "régi-pécs-fotót", amin a Búza tér felső vége van, s jöttem rá, hogy tényleg, ott pl. két híd is volt. Nem csak a déli, kenyérbolt és gomba előtt, hanem az északi oldalon is. (A felsőre nem is emlékeztem...) Nem sokan tudják már, miről is beszélek. Nem baj, az emlékek velünk együtt kihalnak, ugyanis csak nekünk fontosak....

      Törlés
  14. Erre az utóbbira gondoltam. Nekem az van a fejemben, mintha az épületen lett volna ilyen felirat, lehet, hogy nem táblaként, hanem "vakolatból". Vagy hívjak orvost??:))
    a@ nem járt oda "gombfocizni??:)

    VálaszTörlés
  15. Névtelen: talán holnapra lesz erről is egy anyagom....folytathatod a múltra való emlékezést...
    Gombfoci ügyben nem tudok nyilatkozni. Én nem jártam oda, az biztos....:-)

    VálaszTörlés
  16. Véletlen jutottam a blogra, nagyon érdekes! Mindkettő! A MADAS adatbázist az alábbi címen tudtam megnyitni: http://mnytud.arts.unideb.hu/madas/impresszum.php

    VálaszTörlés
  17. Névtelen (2) Köszönöm szépen, máris kiegészítettem, vele az anyagot !

    VálaszTörlés
  18. Csendes
    Rengeteg szünetet töltöttem kissrác koromban ('60-as évek vége- '70-es évek első fele) nagyszüleimnél. A Kossuth utca-Havi út-Könyök utca kereszteződésben laktak, a sarokház földszintjén. Nagyapám esténként előre tolta a redőnyt, úgy szívta el aznapi utolsó cigijét. Mellette kapaszkodtam az ablakpárkányon, együtt néztük a részegeket. A Csendesbe/ből jöttek.

    VálaszTörlés
  19. Próbálom beazonosítani a házat - de bizonytalan vagyok. Vajon áll-e még ma is ez az épület ? Annyi mindent lebontottak errefelé...
    (Bosszúsan látom, hogy eltűnt az egyik térkép.... megpróbálom pótolni most.... )

    VálaszTörlés