2013. március 12., kedd

Rövid….



…az írás, mint maga a történés is rövid volt.

Penny -  hosszú sor a pénztárnál.  Előttem cigányasszony kisfiúval, a szalagon egy negyedkilós olcsó kávé meg egy üveg sör. Blokkol a pénztáros: 667,- Ft. A nő letesz egy ötszázast és mondja, hogy  „Vegyen vissza valamit !” 
Ugye tudjátok,  nem olyan egyszerű sztornózni  az összeget, amikor már be van ütve…  
Előveszek egy 200-ast, odaadom a pénztárosnak, mondván, „Kifizetem a különbözetet, hogy ne álljon a sor”.
A cigányasszony felkapja a kávét meg a sört és már ott sincs. Hátrafordulás, egy szó nélkül sietett ki a boltból.  
Arra gondoltam, majd kint megvár és legalább azt mondja: Köszönöm.
Hát nem. Mire én kiértem, már négy purdéval és a párjával messze jártak – „természetesen” eszükbe sem jutott a köszönet….

Itt a modern mese vége.



Ja, nem... még ezt is megírom/kiírom magamból: keresztelőn voltam nemrég. Azt mondja a szószékről a lelkésznő a prédikációja befejezéseképp: "Szeressük egymást testvéreim, legyünk jók egymáshoz, hogy ilyen Bándi Kata* féle  esetek ne fordulhassanak elő..."   

Kommentet ehhez tán nem is fűznék.

(*Bándi Kata, ha valaki még nem tudná, a cigánygyerek által meggyilkolt pécsi rendőrnő.)
 

9 megjegyzés:

  1. Az elsőhöz: szinte el sem hiszem, hogy azt hitted megköszöni. Egyébként jellemző, hogy kávé meg sör, véletlenül sem tej, vagy mosópor.

    Másodikhoz. Már ne haragudj, de lóf@szt "cigánygyerek", nagykorú férfi volt.

    Egyébként nem rendőr volt, csak ott dolgozott. Nagyon sajnálom, hogy egy ilyen mocsok állat miatt Ő híresült el. Hagyhatnák békében nyugodni.
    Z.

    VálaszTörlés
  2. Az én "történetem" : (tegnap könyvtárban jártam) nem szépirodalom !- de kihoztam : Robert C.Cialdini : Hatás c. könyvét ( "alcíme" : - a befolyásolás pszichológiája) Bár még az elején tartok... (igen tanulságos !-) Valami hasonlóról (?) - mint ami veled történt a pénztárnál,- ahhoz tudnék pár dolgot hozzáfűzni...de nem teszem. :-)
    Javítom, mert félreérthető : nem az eset a hasonló, hanem az, hogy "akaratlanul," hogyan lehetünk valakinek a "lekötelezettje" - (vagy mik által lehet más a mi lekötelezettünk! ) Persze, ehhez találkoznod kellene - ismét - azokkal, akik a pénztárban előtted álltak ! :-)

    VálaszTörlés
  3. Kifelejtettem : bár nem kutakodtam utána,milyen beosztásban/állományban (?) volt Bándy Kata (y)- de olyasmiket írtak/mondtak a médiumok : rendőrségi pszichológus volt...és itt talán a pszichológus szónak van nagyobb "jelentése." (?)

    VálaszTörlés
  4. Első témához: valóban naiv volt az elképzelésed!:)
    A másodiktól lemerevedtem.:( No comment!

    VálaszTörlés
  5. Látom olvasod a Nyomor széle blogot, így jobban átláthatod mit miért, avagy miért nem tesznek a cigányok.
    A másodikhoz annyit, nem elég nekem szeretnem a másikat, ahhoz hogy velem ne fordulhasson elő. Gyilkosok, rablók nem a hitben szocializálódnak. Ha Bándy Kata pszichológusként áldozat lett, mi hathatott volna gyilkosára?

    VálaszTörlés
  6. Nálunk a lépcsőházban 2:1 a problémások a javára. Náluk aztán van minden, viszont a 3. család korrekt, tiszta és tisztességes. Ki is nézik maguk közül( értsd megköpködik az ajtaját). Az előttem szóló lemerevedésében osztozom.

    VálaszTörlés
  7. Tudjátok azt érzem és sajnos gyakran, hogy nem elég a "mi" jószándékunk, segítőkészségünk. Régi mondás, hogy mindig kettőn áll a vásár....

    VálaszTörlés
  8. Szia Fodorka!
    Az elsőre: én se csodálkozom már sajnos, de azért mindig szíven üt,és nem hiszem el, mennyire különbözőek vagyunk.
    A második esetről sajnos-szerencsére nem hallottam még. Szintén döbbenet. Egyszer beszélgettem egy általam nagyon bölcsnek tartott baráttal, kérdeztem, hogy tudom a nyugalmam, hitem, lelkem megvédeni, amikor nap mint nap történnek ilyen esetek.

    Tanulságosat mondott: mindig a saját mikroklímánkat rendezzük először, ott ügyeljünk, hogy minden jobb legyen. Aztán ezt a mikroklímát mindig lehet kicsit növelni..apránként

    VálaszTörlés
  9. Tudod Cirip, néha még a saját lelkemet se tudom rendbentartani, mert a külvilág olyan erőszakosan, és megállás nélkül próbálja szétrontani azt, amit én nagy nehezen felépítek magamban.

    VálaszTörlés