2013. április 8., hétfő

A Lakitsok és Pécs



Nemrég jártam a MÁV rendelőben ( Szabadság u.) és meglepődve láttam, hogy az évtizedek óta romos állapotban lévő u.n. Lakits ház felújítása milyen szépen halad. Ezzel majdnem egyidejűleg @x is talált egy anyagot, amire felhívta a figyelmemet. Gondoltam akkor most épp itt az ideje, hogy körülnézzek egy kicsit ebben a témában.
Legelőször azt szerettem volna megtudni, - persze „csak” a neten kutakodva - hogy van-e összefüggés a két pécsi Lakits névvel jelzett épület (villa, laktanya) között. Tény, hogy a neten rengeteg dolog olvasható, de gondolom egy levéltári kutakodással többre mentem volna…Én azonban megelégedtem annyival, amit itt össze tudtam „halászni”. Kicsit bezavar ugyan a keresztnevek nem egészen egyértelmű  használata, de azért valami csak csak kiderül az alábbiakból:
 
Ebben a nagyon jó és mindenképp elolvasásra ajánlott leírásban:  http://pecsicsillagok.uw.hu/cikkek_elemei/lakits_ferenc_ksz.htm  olvasom, hogy „…  1808-ban vette meg … Lakits Xavér Ferenc a Pécs sétálóutcájának elején lévő kereskedő- és lakóházat. A Király utca 5-ös (később és ma 9-es) házszám alatti ház hetven éven keresztül, 1878-ig volt a család birtokában. Eladása után 1895-ben jutott a Hamerli család tulajdonába és napjainkig „A Hamerli” néven ismerik a kereskedőházat a pécsiek….  Itt írtam róla: http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2011/09/latogatas-hamerli-hazban.html



…A család az 1860-es évek végén a vasútállomás felé vezető Indóház utcában épített szép villát (ma Szabadság u. 34 szám). A Lakits család Pécs iparosításában is szerepet játszott. A helyi vasgyártást a felvidékről ideszállított nyersvas és a Pécsett bányászott kőszén segítségével alapozta meg Lakits nagyapja. Első vasgyáruk épületeiben utóbb a ma is létező bőrgyár telepedett meg. Későbbi vasgyáruk a város nyugati részén állt. A vaskereskedő cég jól jövedelmezett és a Lakitsok Pécs jómódú családjai közé emelkedtek…

……Amikor a vasgyártásra és kereskedésre nehezebb idők jöttek (a nyersvas ára hirtelen megemelkedett, ám ezt szállítóira a szerződések értelmében nem lehetett tovább hárítani) Lakits apja először is minden szállítójukat becsületesen kifizetett és így elúszott vagyonának nagy része. A csőd miatt nem felszámolást kértek, inkább eladták minden nagyobb ingatlanukat és szerényebben, de tisztességesen éltek tovább… A Pécsett állomásozó katonaság vette meg a vasgyári épületeket és huszárlaktanyaként használta. A régi pécsiek még ma is Lakits-laktanyaként említik az orvostudományi egyetemmel szemben álló épületegyüttest (Szigeti út - Tüzér utca sarka). El kellett még adni a Király utcai és az Indóház utcai házukat is. Végül a Lakits család Pécsett a belváros nyugati részéhez közel, a Báthory utca 18-as (ma 20-as) számú házban lakott. A ház udvarán álló hársfát a csillagász Lakits Ferenc ültette….”


 (Itt meg kell jegyezzem, hogy ez 2 évvel ezelőtti fotóm, csak 99 %-ig vagyok benne biztos, hogy ez a 20-as házszám...de nagyon valószínű.)



És akkor kicsit részletesebben a villáról, meg a laktanyáról:

„Az építtető Lakits (Lakics) Xav. Ferenc (ifj.) vaskereskedő volt. A kereskedő családból származó, a város vagyonos patrícius famíliái közé sorolt, házassága révén a Piatsek családdal rokonságba került polgár üzlete és lakása a Király utcai házában volt (ma 9. sz.). A kistermetű Lakits a kor pécsi közéletének aktív szereplője, a kulturális ügyek előharcosa volt. Vagyona, összeköttetései, aktivitása révén adtak a szavára. A helyi hagyomány szerint, az akkori városon kívül eső, reprezentatív nyaralót azzal a céllal építtette, hogy az itt rendezendő összejövetelek révén, eladósorba került leányainak rangos férjet szerezzen. A vagyon mellé társadalmi emelkedést akart biztosítani gyermekeinek, arra számítva, hogy a Pécsett állomásozó császári lovasezred tisztikarának fiatal, pénztelen arisztokratái között talál majd számukra kérőt. Ezek sűrűn vendégeskedtek házánál. A kortárs visszaemlékezés szerint, nem sajnálta a pénzt a kis kéjlak berendezésére sem, amelyet valóságos kis múzeumnak tituláltak. Feltehetően díszkert is tartozott hozzá. A családfő nagyra törő terveiből nem lett semmi. Gyermekei megfelelő pozícióba kerültek, de a polgárság körén belül. Ráadásul, Lakits költekező életmódja, hanyag üzletvitele miatt, a vagyon is elúszott a nemsokára bekövetkezett csődben.”

 A villa és környezete a világkiállítás idején. Pécsiek, felismeritek-e  az 1907-es  helyszínt ?


 Itt még áll a ház északi szomszédja - ma már egy összekötő utacska van itt a Köztársaság tér felé


A felújítás előtti állapot


 Ilyen lesz/lett....



A Lakits laktanyáról a  Baranya megye földrajzi nevei  c. könyvben  csak ennyit találtam:
A  Dürnbacher féle kaszárnya,  Magyar királyi honvéd huszár laktanya,  majd később 508 szakmunkásképző intézet és kollégium  a Lakits nevű kereskedő telkén épült.

Az épület régi történetéről semmit nem találtam, az „új  korban” való elhíresüléséről viszont már igen:

„………..A bevagonírozásra nem közvetlenül a vasút közvetlen közelében kijelölt gettóból került sor, hanem a kb. egy kilométerre lévő “Lakits” laktanyából.  Ide 1944. június 28-án és 29-én két részletben hajtották át a gettó lakóit. Előtte azonban megfosztották őket utolsó értékeiktől, és a személyazonosságukat igazoló hivatalos irataiktól. A családokat már itt szétszedték: a nőket és a gyerekeket az istállókban – lóállásonként hetesével-nyolcasával – helyezték el, a férfiakat a lovardában. Két nap múlva ugyanebbe a laktanyába zsúfolták a pécsi járás törvény szerint zsidónak minősülő lakosait is. A körülményekről mindennél többet elárul, hogy itt pár nap alatt 17-en követtek el öngyilkosságot.
Körülbelül 3.400 és 3.600 közé tehető azoknak a száma, akiket július 4-én Pécsről Auschwitzba deportáltak.
A megüresedett laktanyába szállítottak át a mohácsi gettóból 1.170 és a bonyhádi gettóból 1.180 személyt. Velük 1944 július 6-án indult Pécsről a szerelvény az “Endlösung”, a vég(ső megoldás) felé….”

E gyászos múlt után – nem tudom pontosan mikortól – iskolaként működött az épület, ám a 90-es években már nagyon tönkrement s vélhetőleg nem jutott pénz a felújítására…(vagy ki tudja, miféle koncepció volt akkoriban ezzel a területtel kapcsolatban)  
2008-ban aztán történt ez:  http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/a-spanyoloke-a-lakits-laktanya-is  - vagyis eltüntették a föld színéről a laktanyát. Ma, 5 évvel később még mindig üres a telek….

 A laktanya/iskola épülete 1999-ben

 A bontás után 2008-ban

    **************************************************
Csak az érdekesség (és nem a teljesség) végett említem meg, hogy a felsoroltakon kívül találtam még  Lakits-ot:

http://www.lakatospal.hu/index.php?page=kategorizalt&kat_id=15&id=2627&martirjaink-iii-fejezet4-resz-   
Lakits Béla százados  (1919)
”Lakits százados Budapesten már a Károlyi-kormány alatt kifejezést adott annak, hogy a "boldogító" forradalmi eszméknek nem híve. Ezért esküdtszék elé is állították. A proletárdiktatúra alatt belépett a Dormándy-féle ellenforradalmi szervezetbe. Letartóztatták és heteken át sanyargatták a legnagyobb testi és lelki kínzások között. Öt hétig volt a Markó-utcai fogház lakója. Fogságában súlyos tüdőcsúcshurutot szerzett magának.”

Lakits Attila nevű árvaszéki ülnököt a „Nyitra vármegye önkormányzata és közigazgatása”  c. anyagban találtam, az 1800-as évek végéről.
Bizonyára ők is ennek a családnak a tagjai voltak, ámbár ezekből a szövegekből sok nem derül ki róluk….

Hát, mit mondjak, kellemesen töltöttem e témával egy egész hosszú estét, meg a mai délelőttöt. Ha újjászületnék (nem kívánom), akkor lehet, hogy családkutatónak szegődöm…



2 megjegyzés:

  1. Kezdetként most csak annyit,hogy van egy 2012.10.30-i cikk is a Pécsi Újságban címe : Ha sokáig húzza a Gruppo Milton a pécsi területek beépítését,kisajátítás lehet a vége. Ott olvasható,hogy kollégiumot és mi másokat akarnának építeni... Sajnos,vagy szerencsére,a linket nincs időm beírni. Bár jó sok képet te is beraktál, csak emlékeztetnék, hogy a pécskép oldalon is vannak fotók. Már csak annyit, hogy a legutóbbi nagy szélvihar által leomlott és/vagy szándékosan ledöntött téglafal az érintetlenül ott hever még ma (04/08) reggel 07:40 órakor. (Amivel úgy-ahogy az építkezési terület É-i oldalát akarták "takarni"- stb.) Nem kritika !- lehet,hogy a nem pécsiek nem tudják pontosan,hogy kb. hol volt a getto. Más : a kerékpárosoknak napjainkban van valamilyen Lakics (Lakits ?)kerékpárverseny (?) - szponzorról elnevezve ?- stb. Nem volt időm az után sem kutakodni.

    VálaszTörlés
  2. Elkerülte a figyelmem,hogy te is beírtad a linket, (bár nem teljesen jól) -mert ismerős volt a kép :-)
    Lakits-laktanya bővebben
    Amióta lebontották, azóta tudom,hogy van ott egy emlékmű-féle ?- (ma is ránéztem)-de nem tudom, eredendően mi lehetett az.Igaz, az is fogyadozik...
    Viszont a általam beírt link (képek között) ott az emléktábla is - stb.(ami a ház falán volt)

    VálaszTörlés