2013. április 7., vasárnap

A pécsi vesztőhely környéke meg a régi temető


Íme még egy érdekes idézet Madas József könyvéből:

„….A hóhér házát a Citrom utcából valahová a balokányi temető területére telepítették ki. Amikor ott temetőt kellett csinálni, áthelyezték a vesztőhely közelében lévő kőfejtő elé. Majd mikor a vesztőhelyet 1843-ban lebontották és később a város első embere nem a bíró, hanem a polgármester lett, a hóhérház gyepmesteri telepként élt tovább. Mellette a dögnyúzóhellyel. Most Bokor utca 5 szám a címe…..
….Zsolnay megvette a várostól a  vesztőhely dombot a kőfejtővel és a gyepmesteri telepet. A gyepmesteri telepet átépítette munkáslakásokká.  …végül az egykori vesztőhely fölött néhány méternyire épült fel a mauzóleum, mely fél évszázadon át őrizte háborítatlanul Zsolnay Vilmos földi maradványait….”

Nos, először is a temető. Az EKF-es építkezés során elég sokszor szóba került, hogy a Kaptár (könyvtár) és a Kodály (hangversenyterem) a hajdani  „Budai külvárosi” temető helyén épült. Találtam egy képet, minek tanúsága szerint a temető előtti terület marhalegelőként, ill. katonai gyakorlótérként üzemelt, (úgy gondolom a békés tehénkék kb. a 48-as tér helyén álldogálnak) illetve egy másik képen a temető bejárati kapuja látszik.

Azt is tudom, hogy a temető felszámolása után – a többnyire jakabhegyi vörös mészkőből készült síremlékek – feliratukkal a föld felé fordítva – a Széchenyi tér burkoló-köveiként szolgáltak. Aztán jöttek ezek az undormány kínai vagy nem tudom milyen kövek a tér 2011-es nagy elrondítása során, a régi kövek pedig a kőtemetőbe kerültek. (Itt több kép is látható: http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2011/10/meggyvago-ajandeka.html  )
A legrégibb térképen az is látszik, hogy a mai Zsolnay utcát akkoriban „Pálya” utcának hívták, vélhetően azért, mert a közelében járt a Pécs-Villány-Mohácsi vonat. Tehát a fenti idézet szerint, a temető létesítése előtt, itt volt egy ideig a városi hóhér lakhelye.


                                 A legelő, ill. katonai gyakorlótér, háttérben a temető

                                                        A temető bejárata


 A régi temető helyén épült a Kodály meg a Kaptár



 Egy régi sírkő  és a kő-temető


A Ledinán ma is láthatók a mészkőfejtő bánya nyomai, ennek a dombnak a tetején – hogy a közönség számra jól látható legyen – volt a városi hivatalos kivégzőhely, amit „Akasztó” dombnak is hívtak hajdanán és  1822-től 1843-ig  „működött”. Előtte a Főtéren – Széchenyi tér – volt a kivégzések helyszíne. 
Őszintén szólva, amikor ezt (még régebben) megtudtam, el is csodálkoztam, hogy vajon miért ezt a helyet választotta Zsolnay Vilmos végső nyughelyéül ? Ugyanis ezen a dombon áll a Zsolnay mauzóleum. Azóta sem kaptam/találtam erre magyarázatot – holott őelőtte nyilván nem volt ismeretlen a hely „híre”. 
Kétségtelen, hogy a gyár környékének ez az egyetlen magasabb pontja, ahonnan elég szép a kilátás is – de nem tudom, játszik-e ez szerepet egy ilyen létesítmény helyválasztásánál. Vagy fordítsam meg ? A dombon álló építmény messziről is látszik ? Lehet, ez volt az ok…Nem tudom.
(Nem szívesen emlegetem, és bárcsak feledni tudnám, de bizony itt, ezen a dombon történt tavaly az a bizonyos, nagy port felvert gyilkosság, melyről szerintem soha nem fog kiderülni a valóság….)




 A mauzóleumhoz fel, s onnan le...

                                                              Bokor u.5.

                                              A régi mészkőbányászkodás nyomai



Bejáró a kutyásoknak


                                            A ledinai játszótér és kutyafuttató ma

A Bokor utca és környéke egyébként  ma  szemnek kellemes hely, úgy is hívják, hogy „Budai kertváros”. Gyanítom a Bokor utca 5. sz. ház lakói nem tudják, hogy azon a telken ki élt évszázadokkal ezelőtt, vagy mi is volt itt eredetileg. Régebben – a gyár szocialista aranykorában – a dombon, a mauzóleum mellett,  a gyár egy  karbantartott sportpályát üzemeltetett, aztán ahogy romlottak a körülmények, a pályát teljesen feladták, illetve kutyasétáltató hellyé minősítették. E terület egy része ma is az, leválasztották róla a szépen felújított mauzóleumi részt, sőt a kutyásoknak  a feljáró alá, még egy kis „alagutat” is építettek, a könnyebb megközelíthetőség végett, illetve a gyerekeknek is építettek/telepítettek játszási lehetőséget….
                                                                    
Nekem ennyit jelent a „Ledina” szó, ami egyébként horvát eredetű és gyepes területet, parlagot, pusztaságot jelent. 



 Két régi térkép
és egy új








A képeket az alábbi helyekről hoztam:
Tehenes kép: nem tudom honnan (régi gyűjtés)
Régi térkép: http://emu.jpm.hu/iskola





4 megjegyzés:

  1. Milyen jó, ha ismerjük lakóhelyünk történetét..nemcsak térkép e táj

    VálaszTörlés
  2. Szokásom volt mondani,hogy a polihisztorok kora lejárt ! Elsősorban magamra értve ! Valahogy -az évek múlásával (?) - egyre több mindenről elfeledkezem,mit olvastam régebben és főleg,hogy hol ? - ill. néha akkora "kupleráj" van körülöttem...hogy inkább ne is soroljam! Talán azt sem szívesen részletezném, hogy egyre jobban elhatalmasodott bennem az érzés,hogy kell-e nekem "majd mindenről" (?) elmondanom azt, amit tudok. Igaz, nem várnék én ezért köszönetet, se semmi ilyesmit. Viszont azt is tudom, mennyien vannak (?) olyanok, kiknek az a gondolatuk, hogy "kinek képzelem én magam !" -stb. Na, ilyenkor szoktam azt mondani, hogy csak tényközlés !-részemről.

    VálaszTörlés
  3. A miért épült ott a mauzóleum, ahol van, itt olvashattok :
    Miért van a vesztőhely helyén a mauzóleum
    Nem kritika !- hogy nem említődik a "misztikussága" a blogban!- aki nem ismerné, itt olvashat róla.
    Aki gyermekkori emlékként őrzi a Zsolnay mauzóleum misztikus fényét
    Nem túl lányeges további adat, mert majd minden Pécsről szóló könyvben megtalálható ?- A volt budai külvárosi temetőt (bezárták 1904) - a kápolnáját Windisch Ferenc építette 1847-48-ban,- volt (?) alatta kripta is, ill. említik, hogy az egyik Madonna-képet Weber Xav.Ferenc pécsi származású festőművész festette,- aki a Müncheni Képzőműv.Intézet tanára (is) volt.
    Már csak két dolgot :
    1.)Ha valamelyik link nem működne, akkor bocs' !- nem egészen ilyesmit terveztem el ma délutánra, de sebaj !
    2.) "Képzeljetek el engem"... amikor pl. elkísérem unokámat a szüleivel pl. a Zsolnayba,- a játszótérre...és egyes termeibe... aztán "előállnék a magvas szövegemmel ?" :-)
    2/a.) Bőbeszédűségemért meg elnézést !

    VálaszTörlés