2013. április 30., kedd

Ma Hollandiában jártam.



Részt vettem Willem Alexander királlyá koronázásán. Mától ő Hollandia királya, Oránia–Nassau és Lippe–Biesterfeld uralkodó hercege.
Megható volt, szép, jól szervezett – és hogy mindezt ingyen, a fotelban ülve nézhettem végig – hálás vagyok a tévének…
Szimpatikus nekem az új király – bár a mamája is az volt…És még jobban tetszik, hogy van királyné is, aki ráadásul 3 gyerekes anyuka és okos, csinos asszony.  Micsoda felvonulása volt ez egyben az (elsősorban) európai, de távolabbi uralkodóknak ! Csak csendben mosolyogtam magamban, hogy az európaiakat mindet „ismerem”…Egyedül a monacói hercegné nem jött el – gondolom a válását készíti szép csendben elő…Pompás volt az idő, rengetegen (állítólag egy millióan!)voltak kíváncsiak a „műsorra” – narancssárgába öltözve…. 
Hihetetlen biztonsági intézkedések védelmében zajlott az egész program.
Kíváncsian várták a király templomba-vonulását, azt találgatták, rajta lesz-e a híres hermelin palást. Hát rajta volt…Ami viszont érdekes, Hollandiában nem szokás a király fejére rátenni a koronát – ott volt ugyan az országalmával és a jogarral együtt a ceremónián, de különösebb szerephez nem jutott…
A 3 kislány fantasztikusan viselkedett – a leendő királynő (a most 9 éves  Catharina-Amalia) – de a többiek is, hihetetlen nyugalommal, fegyelmezetten csinálták végig a számukra – gyanítom nem túl érdekes - programot. Bár ki tudja ? Lehet, hogy élvezték a nagy éljenzést, hiszen a templomból jövet, vagy a palota balkonon olyan kedvesen  mosolyogva  integettek.
Beatrix mától „csak” hercegnő…Talán nem is bánja. Harminchárom  éves uralkodás épp elég egy embernek.



 
A koronázás kapcsán legalább utánanéztem a hollandoknak:
és a még ma is hozzájuk tartozó 3 szigetnek:

Szimpatikus kis ország…csak azt nem tudom, mi  lenne/lesz vele, ha egyszer elkezd emelkedni a világóceánok vízszintje?


2 megjegyzés: