2013. április 15., hétfő

Pécs, Békahegy, vagy Békakő


Tud valaki róla ? Mármint, hogy hol van és miért az a neve, ami ?
Mert a helyét én nagyon is jól tudom, de a nevének eredetét nem.

Mióta a kutyákkal elkezdtem a Gyükésbe kijárni, azóta tudom,  hogy a Kispiricsizma dűlő végén lévő hatalmas sziklát Békahegynek vagy  Békakőnek nevezik.  
Piricsizma, no, ez is milyen egy utcanév! Magyarázatát, meg a Szamárkút nevének eredetét itt olvashatod:   http://hu.wikipedia.org/wiki/Piricsizma . 
Ne kérdezd, honnan tudom a Békahegy nevét, csak tudom. Nyilván valaki, valamikor mondta s megjegyeztem…. Olyasmi ez, mint a „Frühweiß” – ahol születtem, de arról legalább van valami a neten.
Utánanéztem ennek a sziklának a Baranya megye (ezen belül Pécs) földrajzi nevei c. könyvben – de nyomát sem találom.
Majdnem ott van, ahol az utca kikanyarodik a  Szamárkúthoz. 

A kő még "szabad oldala". Kis fantáziával tényleg bele lehet látni egy ronda nagy varangyost... Ez meg a beépített fele....

Ott sétáltam el előtte tegnap, amikor csalánozni mentem a rétre. Pár éve valami gazdagék építettek oda 2,5 m-es fallal körülvett palotát, tönkretéve ezáltal az egész hely arculatát…Vajon nem lehetett volna itt egy barátságos, kicsi parkot kialakítani ? A zöld fű közepén csücsülő hatalmas „kőbéka” körül ? Vagy eszébe se jutott senkinek…és különben is a parkot fenntartani és rendben tartani kell(ene) – az meg pénzkiadás.
Áh, csak úgy beszélek bele a világba. …

Szóval tud valaki valamit a Békahegyről ? Örülnék, ha jelentkezne a név eredtét ismerő….de nem nagyon hiszem, hogy ez megtörténik….


Pécs Béka hegy nagyobb térképen való megjelenítése

4 megjegyzés:

 1. Feltételezem,hogy azt a linket megtaláltad,aminek a címe : Mecseki népmondák - Szamár-kút. Igaz,abban sem említődik a béka. Hagyján, mert pl. (emlékszem)a pecskep.hu-ban is vannak képek, csak nem tudom,hogy milyen utca neve alatt ! Igaz, majd megnézem a térképen,milyen utcák vannak arra. Esetleg van-e információd,hogy az a Nagyezerjófű Gyűjteményes Kert már látogatható ? (régebben írtál is róla)

  VálaszTörlés
 2. Kösz' - a kérdés már csak az,hogy ez vajon 2013-as program ?
  Mennyi pécsi vonatkozású hír, ami máshol nem nagyon olvasható.
  Régebben küldött nekem az Ezerjófű valamilyen linket (?) - tájékoztatót, de nem őriztem meg. Valahol azt olvastam, hogy ápr.12-től van nyitva ?- stb.

  VálaszTörlés
 3. Kifelejtettem : miattam ne "kutakodj" utána - engem személyesen nem érint, csak jutott eszembe a Gyükés miatt.Mint ahogy pl. az a másik magánarborétum is. (Pécsbánya ?- felé - írtál arról is - régebben)

  VálaszTörlés