2013. május 6., hétfő

A nagymamám habverője



Nem egészen pontos a cím, a képen ugyanis nem a nagymamám habverőjét láthatod, hanem egy olyant, mint az övé volt.  Többeknek is megmutogattam már, de embert nem találtam, aki ismerte volna, tudta volna, mi ez. A nagymamámé sokkal jobb anyagból volt. Amikor letört a szára, ( gondolom úgy 20 évvel ezelőtt ) akkor meggondolatlanul kidobtam, azzal, hogy majd veszek másikat. Hát sajna, amit akkor még lehetett kapni, sokkal silányabb anyagból készült, de tény, lehetett kapni, méghozzá a vásárcsarnok-beli edényárusnál. Most, hogy ennek is szétesik a feje meg a szára, érdeklődtem, először természetesen a  vásárcsarnokbelieknél, de azt mondták, nagyon régen nincs már ilyen – és sehol, de sehol nem lehet kapni. Elvittem a bádogoshoz, azt mondta, hogy ő ezt ha megforrasztja, akkor nem tanácsos habot verni vele, mert a forrasztóanyag mérgező. Egyébként meg ő ilyesmit nem csinál – mert hát ugye természetesen azt is megtudakoltam, hogy ha javítani nem lehet, újat nem készítene-e nekem ?  

Most aztán itt állok egytojásos-habverő nélkül. Ugyanis ennek a kis ketyerének az volt az előnye, hogy a bögrébe beleütöttem a tojás fehérjét, és pár pillanat alatt felvertem vele, csodálatos habbá. Mindenféle elektromosság és készülék nélkül, a saját kicsi kezemmel. A mérete pontosan passzol egy normális bögréhez – mint ez a képen is látható.
Fáj a szívem, hogy előbb utóbb kénytelen leszek véglegesen nyugdíjba küldeni. Kidobni akkor se fogom – mert szerintem egy unikát darab.

Ha valaki tudna arról, hogy ilyent mégiscsak lehet valahol kapni, kérem, írja már meg nekem ! Előre is köszönet !



2 megjegyzés:

  1. itt Olaszországban lehet kapni bögrével együtt hasonló elven működőt (csak műanyagból..)capuccino habverő néven. Küldjek róla fotót? esetleg egy kevéssé helyettesíti...

    VálaszTörlés
  2. Örülnék és előre is köszönöm, ha küldenél képet - de épp tegnap szólt egy ismerősöm, hogy ő valószínűleg meg tudja reparálni az öreget. Tudom én, hogy százféle ketyere van, modernebb, elektromos, elemes, stb... de ez engem egyrészt mindig a Nagymamámra emlékeztet, másrészt tényleg annyira praktikus. Nem csak tojást verek fel ezzel, de pl. az aludttejet, vagy a poharas tejfölt is ezzel kavarom. Szóval szeretem...

    VálaszTörlés