2013. május 26., vasárnap

Igyon tehát finom teát

Május 26 szakad az eső és 10 fok van. A különös meteorológiai eseményes könyvemben  utána néztem, 2010 május 16-án 8 fok volt, vagyis nem mondhatom, hogy nem volt ilyesmi... de ettől még fázom. Sőt - mivel nem vagyok hajlandó meg is fázni, bekapcsoltam a fűtést.. És mit kíván ilyenkor még az ember lánya ? Egy finom, forró, illatos teát....

Nemrégiben egy kedves ismerősöm járt itt, s meglepett egy különleges teával. Bevallom még sosem próbáltam ki a ginkgót – és kíváncsian vártam az első kóstolás eredményét.

(Csak zárójelben: Mire jó a ginkó?- feledékenység - agyi vérellátási zavar – fülzúgás - hallás gyengülés – visszértágulat - aranyér- lábszárfekély - enyhe és közepes depresszió – impotencia - Alzheimer-kór - jó értágító (flavonoid tartalma miatt) - javítja a koncentrálóképességet, szellemi teljesítő képességet - antioxidáns tulajdonságú - öregkori elbutulás ellen – vagyis kifejezetten a korombélieknek ajánlott. :-)) 

Nos, nem tudom, eredendően a ginkgólevél (meg a bancha tea , avagy a papaya) milyen ízű – de az biztos, hogy ez a tea nagyon kellemessé van kikeverve. Az előállító honlapján (http://www.misstee.hu/kinalat.html#zoldiz) ez olvasható róla: „japán zöld bancha tea, ginkgo levelek, papaya, cseresznye aroma és darabok”.  Tényleg vannak benne olyan cseresznye-szerű kis aszalt gyümölcsdarabkák – azonban az egész teának mégis málna illata és íze van. Nagyon kellemes, szinte „itatja magát”. Bízom benne, hogy nem valami káros anyaggal manipulálták, ugyanis egy kicsit utánanézve a témának, eléggé elbizonytalanodtam.
Mert :  ”…Az aromaanyag ízesítő tulajdonsággal rendelkező meghatározott kémiai anyag….A természet-azonos aromát vegyi szintézissel vagy olyan elkülönítéssel állítják elő, hogy az így kapott vegyület kémiailag azonos legyen a növényi vagy az állati eredetű anyagban természetes tartalomként jelen levő aromaanyaggal.”
Ebből én azt olvasom ki, hogy mégse málnával, hanem (remélhetőleg természet-azonos) málna ízű aromával ízesítették az én teámat.
Vajon enélkül a ginkó élvezhetetlen lenne ? 





6 megjegyzés:

  1. Lehet hogy ízesítés nélkül nem lenne olyan finom valóban! Ezt a fajta teát még nem ittam csak a tablettás kiszerelését szedtem ennek a "csodabigyónak" aminek annyira nagy hatását nem éreztem!

    VálaszTörlés
  2. Csak emlékeztetőül : Pécsett a Ferencesek u.25-ben van egy kb. 200 éves (?)ginko biloba fa, említik pl. az önkorm. rendeletében is,hogy védett. (stb.) Mintha azt olvastam volna,hogy a Zsolnayban is van. Ezzel nem arra célzok,hogy annak a leveléből szedjél és főzz teát,- csak mint helyi érdekesség (?) jutott eszembe.

    VálaszTörlés
  3. Ugyan nem 200 éves, de van a Donátusi út alján, a POTE kertjében, és ha jól emlékszem, a Dóm téren is egy-egy.

    Amúgy érdemes a hatóanyagról tudni, hogy egyes véralvadásgátlókkal együtt nem, vagy csak óvatosan alkalmazható.

    VálaszTörlés
  4. Pizzás: ezt nem tudtam. Viszont mivel drága tea nem "pazarlom" és csak néha-néha iszom egy csészével. Gondolom ezzel nem csinálok bajt magamnak...

    @x: az általad és pizzás által felsoroltakon kívül én tudok egyet a Rét utcában is, a volt PB parkolójában is. Legalábbis pár éve ott volt. Majd ellenőrzöm, ha arra járok. Egyébként nem is értem, miért nem ültetnek többfelé - olyan szép fa.

    VálaszTörlés
  5. Nem beszélve róla, hogy a Zsolnay manufaktúra is felfedezte és porcelán tárgyain használja dekorációnak a ginko biloba levelének rajzát.

    VálaszTörlés
  6. Öröm, ha fincsi :-)) Az aromát sajnálom, hogy benne van, és bizonyisten, ha tudom, kiszedem :-))) A ginkofának szépek a levelei is! Szerintem simán lehetne szedni és abból is csinálni teát (remélem, ezzel nem mondtam nagy eretnekséget :-)).

    VálaszTörlés