2013. június 29., szombat

Albérlők a kertemben


Van valami jó csigairtó szered/módszered ? Én kipróbáltam az alábbiakat: sör, narancshéj, tojáshéj, esti-hajnali összeszedés  és természetesen a boltban kapható csigairtó granulátum…Ez utóbbi a leghatásosabb, viszont meglehetősen drága és ráadásul ehető növények közelében nem is alkalmazható.

Szétrágják ezek a ronda kis dögök a sóskámat, a salátámat. Nincs türelmem és gusztusom minden hajnalban (kézzel/csipesszel) összeszedegetni őket. Hajdanában volt az óriási nagy szürke meztelen, ezek mostanában már elvétve láthatók. Aztán jött a sárga (spanyol) ebből már több van, mint most a fotón is látszik, ügyesen elbújva a virágláda feneke alá,  vagy más biztonságos helyekre…
Aztán hogy a rengeteg pici hogy került ide ill. hogy ezekből majdan nagy szürke, vagy sárga lesz-e – azt végképp nem tudom… És végül pár éve megjelent a mini házas csiga. Gyanítom, valamelyik boltban vásárolt kert földdel hozhattam be őket, vagy a piacon vásárol palántával, de képtelenség kiirtani….Igazán nem tudom, mit tegyek… A végén oda jutok, hogy megszüntettem a zöldséges kertemet, a virágok között meg elkezdek vadul csigairtózni.





Abban nem vagyok egészen biztos, (sőt !)  hogy az árnyékliliom levelét is a csigák eszik-e, mert felfedeztem a levélszárakon kisebb kirágott/kifúrt „bölcsőket”. Meglehet, ott másféle kártevő tanyázik és teszi tönkre a szép virágomat…Ám semmiféle "egyéb" rágcsáló-bogárral nem találkoztam.

Amúgy eléggé meglepő, de az udvarban sokszor találtam már pici (kb.2 cm-es) szarvasbogár nőstényeket. Itt tanyáznának ezek valahol ? Mit eszik a szarvasbogár ? Csak nem a korhadó-félben lévő, udvaromban álló fenyőtörzset ? Itt:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_szarvasbog%C3%A1r kiderül, hogy akár azt is. Na de akkor vágjam ki tövestől az öreg fenyőtörzset, amire felfutott a vadszőlő és nyáron kellemes árnyékot ad ? 

Tele vagyok albérlőkkel….még jó, hogy ezek után nem kell adót fizetnem...

Rágásnyomok:




 Ezt a példányt ma holtan találtam...





6 megjegyzés:

  1. Bátortalanul írom a tanácsom, de anyukám mindig sóval védekezett a meztelen csigák ellen. De úgy tudom, hogy ez a megoldás nem környezetkímélő.

    VálaszTörlés
  2. Ezzel a problemaval kuzdok en is,a viragaimat az ejszaka leple alatt szepen lelegelik a csigak,es a liliom bokraim is ugyanigy lukacsosak,mint nalad.Gyanitom a csigak muve lehet az is,mert amikor ejszaka lefekves elott hadjaratra indulok ellenuk,ezen bokrok alol latom elomaszni oket.Kedvenc tanyazo helyuk ott a szep nagy,arnyekot ado levelek alatt,kozott,ugy,hogy szinte lathatatlanok.
    Szivesen vennek tanacsokat ellenuk,eddig en is az osszeszedesukkel es granulatummal probalkoztam.

    VálaszTörlés
  3. Visszaneztem :) koszonom!
    Vannak koztuk kiprobalandok: a vonzo vagy riaszto novenyek pl.
    vagy a reggeli locsolasra at kellene ternem, kavet spriccelni,stb. Azt hiszem indiai futokacsat nem fogok tartani :)

    VálaszTörlés
  4. nagymamám kertje tele van ilyen árnyékliliommal- és persze így csigával is...nagyon szeretik. Én azt halottam, hogy rucolát kell a saláta mellé ültetni, az elriasztja...de én nem próbáltam, igaz, kertem sincsen.

    (Nagyi mindig sóhajtozott, amikor kinyíltak az árnyékliliomok-"Na nyílnak a Józsefliliomok, mindjárt vége a nyárnak!")

    VálaszTörlés
  5. Rucolát ? No ezt jövőre megpróbálom...még nem hallottam...
    Igaz, annak kissé kesernyés a levele, lehet, hogy azt nem bírják ezek a levélzabálók...

    VálaszTörlés