2013. június 5., szerda

Anti-reklám, avagy tanulság 150.- Ft-ért





A piacon jártomban-keltemben még a múlt héten láttam egy kosárban ezt a lila fokhagymát. Nem volt velem a fényképező, nem tudtam a szemnek tetsző kosárról képet csinálni, de hogy megismerkedjem vele, hát vásároltam egyet. 1500.- Ft kilója, ez a képen látható 150.- Ft volt – így mulat egy magyar nyugdíjas.
Mivel én még nem ettem/láttam ilyen lila változatot, kíváncsian haraptam este a vajas pirítósba, melynek tetején vékonyra karikázva ott ékeskedett a drága büdöske… Hát bevallom nagy volt a csalódásom. Lehet, hogy szemnek tetszetős ez a lilás-bordós változat de az íze messze nem olyan, mint a „rendes magyar” fokhagymáé. A kíváncsiságomat kielégítettem, de ha elhiszitek nekem, akkor inkább spóroljátok meg a 150.- Ft-ot, jobb a hagyományos. Én biztos maradok  a megszokottnál. 

Kiegészítés
Hogy mik vannak....
'mmama' rendszeres blogolvasómtól kaptam pár sor kíséretében az alábbi képet. Ez egy közel fél kilós lila fokhagyma, San Marino piacán vásárolták, s egy magyar tesóját mellé téve lefotózták. S mint @x is írja kommentjében, hát bizony az íze nem az itthon megszokotté. O.K. kipróbáltuk. Azt hiszem - legalábbis amíg kapható - többen maradunk a réginél....





2 megjegyzés:

  1. Én a mi kis boltunkban vettem, (én is lefotóztam)- mert a mérete meglepett,ill. kíváncsi voltam milyen lehet. Amúgy itt 1460 Ft- és egy fejet 125-ért kaptam meg. Amit vettem az valamivel nyersebb lehetett, és szára is volt kb. 5-6 cm-es. Próbáltam megenni a héját is és a szárát is...(nem ajánlom)mert szerintem ez nem csak,hogy lila, hanem kemény szárú fokhagyma is ! Akkor kerestem utána a neten, pl. A fokhagyma anatómiája c. cikk. Kemény szárú fokhagyma, egyik alfaja a 9-ből a lila. :-) A boltban ugyan nem tudták megmondani a származási helyét, de azt már látom, hogy szobahőmérsékleten elég gyorsan szárad és fonnyad, ( a boltban)- így aztán,aki venne, ne sokáig tartogassa !

    VálaszTörlés
  2. Pontosan ezeket a megállapításokat tettem én is. Nagyon vastag a héja - jó, még friss, de mire meghámozod a gerezdet, alig marad belőle valami. Szára az enyémnek nem volt. Gyors fonnyadását nem tudtam ellenőrizni, mert 3 reggeli-vacsorára megettem :-)

    VálaszTörlés