2013. június 11., kedd

Dödögés



…csakúgy magamban, magamnak, halkan és választ nem nagyon várva/remélve.

 (Egy a pusztazámori, gyerekek festette stációk közül)


Az elmúlt hetekben túl nagy látszata nincs a kálváriás blogban való haladásnak – pedig szinte napi rendszerességgel dolgozom rajta. Még mindig pontosítom, és bővítem a listát, ill. a hozzám közeleső 3 megyét – melyeket szeretnék végiglátogatni – körzetekre osztottam. Térképet csináltam hozzá, mit mivel kell(ene) összekötni, km-t és benzinköltséget számoltam – figyelembe véve a kötelező, közeli, rám váró, nem kicsi, havi + kiadásokat, ilyeneket pl. hogy gázrendszer felülvizsgálat  10-15 ezer, sírmegváltás 20 ezer, huzat-varratás a fotelokra 12 ezer, autó átvizsgáltatás (jó esetben) kb.5-7 ezer. És ugye ezek az utak pénzbe kerülnek – mert a benzint nekem sem adják ingyen. Persze nem az anyagiakon akarok most nyavalyogni, csak valahogy elsőre ez jutott eszembe….

Sokkal inkább meglep és talán mondhatnám, elszomorít, hogy miközben becsületesen „készülök” a meglátogatni tervezett kálváriákból/ra – mivel a neten a mostaniakról már szinte semmi, de semmi nincs -  hát kényszerűségből megpróbálom a plébániákat megkeresni adatokat kérve. Az, hogy a hivatalos és fél-hivatalos oldalakon téves (régi, vagy elírt) adatok (telefonszám, E-mail cím)  szerepelnek, nem lep meg olyan nagyon. Régóta tudom, hogy az Internet nem mindenben igazán megbízható. Sőt… De az, hogy a megkeresett plébániák (bocsánat, le kell írjam) plébánosok egy része SEMMIT, de tényleg semmit nem tud a saját kálváriájukról, az azért részben megdöbbent, részben elkeserít, részben elgondolkodtat. Valójában én már a Pécsi Püspökségnél tett látogatásomkor is meglepődtem – és óriásit csalódtam. Ahhoz képest most a picurka falvak, ráadásul körzetesített plébániáinak tudatlansága már annyira nem is kéne, hogy meglepjen.

Nem, természetesen nem fogom most itt tételesen felsorolni, kiknél jártam eredménytelenül. De elgondolkodtat a tény. Fogalmam nincs, mi egy plébános dolga. Biztos van neki feladata, pláne, ha olyan, mint a körzeti orvos, az adott területéről mindenki baja hozzá tartozik… De valami miatt (persze lehet, elfogult vagyok) – én azért legalább megismerkednék a területem értékeivel, összeszednék valamennyi információt, hiszen a körzeti orvosom is nagyon jól el tudná mondani, hogy pl. nekem milyen bajaim vannak – ha megkérdezné valaki (s nem kötné az orvosi titoktartás).
De hát nem ez a helyzet. Odafutnak, gyóntatnak, áldoztatnak, miséznek, temetnek, aztán már futnak is tovább…
A kálváriák után meg úgyse sokan érdeklődnek….esetleg csak az ilyen bolond öregasszonyok, mint én. Ők meg úgyse számítanak már. 



4 megjegyzés:

  1. Jövő héten készülök a Bakonyba, kiírtam a hiányaidat, megpróbálom pótolni - amit elérek. S remélem a szerencse is mellettem lesz, s nem jön közbe újabb betegség, macskamarás stb. Adatok: én pl. a muzeológus barátnőmtől tanultam, olvastam sokat keresztekről, szobrokról. Azt hiszem náluk lehetnek inkább adatok, esetleg levéltárban. Papok, ahogy mondod, kevesen vannak, jönnek, mennek, futnak. Én pl. Veszprém megyében láttam sok felújított keresztet, hogy pár hete autóval jöttünk hazafelé. Aztán, hogy ezek történelmével foglalkoznak-e, nem tudom, de akikhez készünk majd rákérdezek, úgyis ismerik a mániámat.

    VálaszTörlés
  2. Ha nem is egészen a témához, de - esetleg - ezen is gondolkozzanak el mindazok, akik x mennyiségű munkát végeznek, (idő,energia,költség, stb.) aztán majd ez lesz a vége. (?)
    A sötét középkor réme fenyeget a cikk címe A sötét középkor réme fenyeget. Ha a link nem működne.

    VálaszTörlés
  3. Holdgyöngy előre is köszönök minden stációs kálváriát ! A keresztekkel - hiszem megszámlálhatatlanul sok van, még u.n. "kálváriás kereszt" is - egyelőre nem tudok foglalkozni.

    VálaszTörlés
  4. @x: igen, sajnos nekem is eszembe jutott, hogy feleslegesen dolgozom, de még mindig jobbnak találom ezt az elfoglaltságot, mint karba tett kézzel az eget nézni és sopánkodni.

    VálaszTörlés