2013. június 28., péntek

Ez van....



Egy kedves barátom súlyos műtéten esett át. Kánikula volt azon a napon, kint 35 fok. Az akut-szobában – természetesen nincs klímaberendezés, vagy ventillátor, az valószínűleg fontosabb mondjuk az eü.miniszteri szobákban, vagy polgármesteri hivatalban, (mert meggyőződésem, hogy ott van) ezen a magyarországi állapotokat tekintve, ugye senki sem csodálkozik.
Ám a 3 órás műtét után a beteg ágyát betolták a déli fekvésű, katlan-meleg szobába,  épp a hatalmas  ablak mellé…..melyen semmi nem volt az üvegen kívül. Jó érted, se függöny, se elsötétítő, semmi… Amikor kérte az ébredező beteg, hogy valamit tegyenek az ablakra, az volt a válasz, hogy nincs függöny. Többszöri kérésre nagy nehezen, duzzogva felaggattak egy lepedőt.
Délután ment a felesége látogatni. Az akut-szobába. Felhúzta a fogason lógó „köntöst”, fejére tette a dobozba-gyűrt sapkák egyikét (?) – és kérte a nővért, hozzon már a cipőjére húzható védőizét is (nem tudom, mi a pontos neve), mert az nem volt kikészítve. Mire a válasz: „Hát az nincs,  már régen elfogyott….”

Történik mindez Európában, Magyarországon, Pécsett,  2013. júniusában.
No comment.
                                        *************************
Ezt az alábbi szöveget régi, elmentett anyagaim között találtam. Ma már ez az eredeti szöveg sehol sem olvasható a neten, nem tudom miért törölték…vagy hogy ki törölte.
Pedig talán nem ártana néhány embernek, ha elolvasná….
Itt: http://drambrus.hu  valaki még elmentett (hivatkozás nélkül !) pár gondolatot belőle….


Dr.Hankiss János: Palackposta

1. Ne nézd soha az órádat, ha beteggel beszélsz !
2. Az ember sérülékeny, a beteg érthetően százszorosan sérülékenyebb.
3. A beteg jelenlétében sem a titokzatos suttogás, sem a viccelődés nem helyénvaló. Érdeklődés, komolyság, megértés, és segíteni akarás: ez sugározzék az orvosról. Az orvos árasszon derűt, de sohase jópofáskodjék !
4. Az orvosnak is megvan a maga baja, de ezt a beteg ne érezze !
5. Amikor egy betegágynál sírni szeretnél, akkor legyen a hangod erősebb, határozottabb, nyugodtabb.
6. Nincs nagyobb udvariatlanság /etikátlanság/, mint a másik ember kiszolgáltatottságát, szorongatott helyzetét kihasználni. Elképzelni sem lehet gusztustalanabb magatartást, mint a lakatos beteg előtt olyan megjegyzést tenni, hogy otthon elromlott az ajtó.
7. A tiszta köpenyhez és ápoltsághoz gondolataink tisztasága alapvetően hozzátartozik.
8. Mielőtt valamit elutasítasz, jusson eszedbe, hogy hasonló baj téged is érhet.
9. A betegnek ezért van igaza, mert ő van  nyomorúságos helyzetben.
10. Sose felejtsd el, hogy a beteg nem a kiválóan kiépített egészségügy alanya,  /nem egy színjáték közönsége/,  hanem az egész egészségügy miatta van !
11. A törvényeknek csak ritkán kell felelnünk,  de saját lelkiismeretünknek  minden órában.


És végül ez minden összefoglalása: Colelithiasisos eset nem létezik és 15-ös kórterem 4-es betege sem létezik. Csak   Kovács Pálné, kétgyerekes, 45 éves harkányi asszony létezik, akinek két napja iszonyúan fáj a hasa, és háromszor epét hányt. (És a gyereke halott-sápadtan húzódott el az anyjától, és a férje egy pillanatra szégyellte, hogy miért töltött olyan hosszú időt a kocsmában, és ! és ! és !)



3 megjegyzés:

  1. Volt valaha egy kórház, nem tudom még létezik-e Budakeszi MÁV Szanatórium, s ott egy Molnár János nevű főorvosa mellkassebészeten. Az az osztály, s személyzete volt a világ közepe. Ott aztán megkínozták az amúgy is problémás betegeket, de olyan szeretettel, s emberséggel (Molnár főorvos megkövetelte), hogy csak mosolyogva, könnybe
    lábadt szemekkel beszéltek a betegek az ott eltöltött időről. Ilyen is van, volt?!

    VálaszTörlés
  2. kezelhetetlenné válhat a kórházak tartozása
    Csak magukban beszéltek a kórházi adósságról
    Bizonyára cinikusnak tartanak sokan,ha megjegyezném : az eset "jó oldala" az, hogy pl. egyáltalán megműtötték ...túlélte... és ezúton is kívánok jobbulást !
    Hétfőn majd vigyázzatok ! (július 01) Sok patika, orvosi rendelő és ilyesmik zárva lesznek ! Pontosítsátok !

    VálaszTörlés
  3. rémes cinikus nemtörődömség, ahogy bánnak a politikusok a kórházakkal, aztán ez megy tovább, az orvos a nővérrel, a túlhajszolt nővér a beteggel...ördögi kör. kilépni belőle emberséggel sikerül, nagyon igaza van ennek a palackpostának.

    VálaszTörlés