2013. június 20., csütörtök

Gyógyfüvezés


Igencsak itt az ideje a gyógynövényeim gyűjtésének. Hol máshol, mint a Gyükésben ? Nagyon meleg volt tegnap, ezért csak késő délután mentem ki. 
Változatlanul elgondolkodtat és zavar a tény, hogy nincsenek méhek. Az ökörfarkkórót virág szedést eddig még majdnem minden alkalommal megtetéztem egy méhcsípéssel – most ettől nem kellet félnem. Hatalmas, erős példányok, telistele pompás virágokkal, és méh egy szem se. De darázs sincs. Vannak valamiféle aprócska fekete bogarak, meg egy kisebb méretű, „bundásbogár” (nem nyomoztam utána, pontosan hogy hívják).   

Újabb adagokkal bővítettem a már meglévő készletemet zsurlóból, lándzsás útifűből, zsályából és most volt csúcsideje az orbáncfűnek. El is gondolkodtam, talán 1-2 nap múlva érdemes még egyszer kimennem és akkor hosszú időre – ha nem is egy egész évre, de megvan a mindennapi teám egyik alapanyag. Szörnyen sajnálom (már írtam), hogy sehol egy hárs-ismerősöm, ezért nélkülözni vagyok kénytelen ezt a pompás teát. Pedig most nyílik,  tele a környékem csodálatos hársillattal, de hát ugye az autó-bűzzel fertőzött helyről én mégse szedek virágot..
Este itthon mindent szépen megdolgoztam, vágtam-mostam-teregettem – most egy részük az előszobában szárad, a nagyobb orbáncfű adag pedig kint az udvar egy árnyas, csendes helyén.


 


 






A virágokkal rogyásig megrakott ökörfarkkóró és egyik kedvencem, a kígyóhagyma virága.

Ahogy a szokott utamon jártam, egyszer csak egy kicsi lábatlan gyíkot láttam. Sajnos holtan. Érdekes módon semmiféle harapásnyom nem volt rajta, a fejét sem verte szét egy bolond, gyáva és tudatlan ember. Nem tudom, mi lehetett halálának oka.


A növénygyűjtés egyre nehezebb, a fű mellig-érő helyenként, de ahol csak térdig ér, ott is eltakarja teljesen a régebbi vaddisznótúrások árkait, s állandóan ki van téve az ember annak, hogy kifordul a bokája. Óvatosan kell tehát lépdelni. Az idei friss túrásokon viszont félméteres a parlagfű. Érdekes megfigyelni, hogy aztán a következő évre a „normális” mezei flóra kiszorítja ezt a növényt és eltűnik. Tavasszal a kissé csupasz hantokon jó helye van a még a madársalátának, aztán jönnek a mindenféle füvek és a gödör meg a parlagfű eltűnik – legalábbis a szem elől…

Nem tudom nem megemlíteni és megmutatni megint az újabb szemétlerakást. Ezért fogok a pokolra jutni, mert ezekre a jelzőm-sincs-rájuk emberekre, annyi rossz átkot küldök, hogy az hihetetlen. Hát arra volt pénze, hogy a házát drága knauf vakolattal bepucolja, de arra nem volt, hogy a szemetét elvitesse ? (Ámbár persze ki tudja ? Lehet, hogy még fizetett is a háztulajdonos a malter-mesternek azért, mert vállalta, hogy elviszi a szemetet. Aztán az meg csak eddig hozta....)

A másik kupacért, ahol „csak” a kivágott, levágott, elszáradt fa/bokor hulladékot tették le, már nem is szólok, azt gyorsan elpucolja a természet. Mindegy, ezen változtatni/segíteni nem tudok, emiatt aztán csak pár percig dúltam-fúltam magamban. 



  
Mire végeztem a fűgyűjtögetéssel, a domb mögött lebukott a nap. Annyira csodás, langyos volt a koraeste, hogy pár percig álltam a  tücsökciripelésben és „csak úgy” boldog voltam.      
Kellenek az ilyen percek… 

Orbáncfű

Zsurló

Zsálya
 
Keskenylevelű (lándzsás) útifű


 Gyógynövénygyűjtemény az előszobámban

8 megjegyzés:

  1. Jó illat lehet az előszobádban ettől a sok száradó gyógynövénytől. Irigyellek :-)

    VálaszTörlés
  2. A zsálya a kedvenc fűszerem. Majdnem minden kajába belecsempészem. Szívesen üldögélnék a szépen festett, jó illatú előszobádban (nálam 2 napja verik szét a fürdőszobát totális csőcsere miatt, a szoba hőmérséklete, az éjszakai szellőztetés után, reggel 30 fok volt). Szerencsefia ( bocs:lánya) vagy.

    VálaszTörlés
  3. nagyon boldogan olvastam ezt a bejegyzést:) egyrészt azért, mert vannak társaim a "dühöngésben", ha már változtatni nem is tudunk, legalább jó érzés a tudat, hogy vannak sokan akiket ugyanúgy felbőszít a szemétlerakás, mint engem. Én harcos természet vagyok, felháborodásomban kinyomozom a tettest, mindig szólok, ha látok ilyesmit, de túl sokat méltatlankodom, idegeskedem emiatt. Egy barátom mindig figyelmeztet, hogy ne a mások mulasztásán dühöngjek, hanem inkább törődjek a saját kis mikrokörnyezetemmel, tegyek meg mindent, amit tudok.Hát persze, ez így van, de én is ezért a dühöngésért jutok a pokolra:)

    Nagyon szép kollekciót gyűjtöttél össze! A méhek miatt én is töröm a fejem, itt is ugyanez a helyzet, pillangó sincsen. Öszz-visz egyet láttam a mezőn múlt hétvégén...nem tudom, mi lehet az oka.

    nem gyűjtöttem még saját teakeveréket soha, de szeretnék. Csak előtte kell még tanulnom róluk, állítólag fontos a mennyiség betartása, pl. az orbáncfűnél, mert olyan erős hatású. Szeptemberben végleg hazamegyek, akkor majd keresek valami tanfolyamot, Gyuri bácsit, Bio portát...
    vagy ha elmehetnék veled egyszer.

    VálaszTörlés
  4. Gopál: szívből sajnállak. Ha visszagondolok a tavalyi nyaramra - pontosan tudom, miben vagy...Egy a vigasztaló: elmúlik (ez is).

    Cirip: boldogan mutogatnám neked az általam ismert/gyűjtött gyógynövényeket - bármikor. Addig is két ajánlatom van: az egyik (jók a fotói): Ingrig és Peter Schönfelder: Gyógynövény határozó, a másik: (ez régebbi kiadás és sajnos nem színesek a képek) Rápóti és Romvári: Gyógyító növények. Én ezt a kettőt forgatom (igaz, nem tegnap óta) - de állítom nagyon jól el lehet belőlük igazodni.
    A méhekről meg az a hír járja, hogy valami betegség pusztítja őket...Na de ennyire ?
    A méz ára már a csillagokban van !

    VálaszTörlés
  5. Mivel nem akarnék úgy járni, mint a méhek... (értsd a szélsőséges időjárás az oka,hogy ennyire kevés van, nem pedig "valamilyen betegség pusztítja őket." ) stb. Szóval, ebben a dög melegben - részemről ennyit. Esetleg :
    Egy cikk a sok közül
    Vagy pl. az, hogy (cím) Lefagytak a méhek,kevesebb lesz a méz.

    VálaszTörlés
  6. A kincset rejtő zsákjaid nagyon irigylésre méltók. a szárításra kijelölt tálca tartóid pedig praktikus...megmosolyogtam. Sajnos a vadon termő zsályát nem ismerem...viszont izomlazításra nagyon ajánlott...kb.10 dkg a patikában 380.-Ft Az unokámnak pedig többszöri felhasználásra ( kb. 10alk./1 kg ) kellene, ami kb.4.000.-Ft lenne. Így tehát jó volna rátalálni a környező réteken és begyűjteni. Sokat tanultam megint Tőled, köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Kyba: annyira jellegzetes a zsálya, hogy szerintem mással nem is lehet összekeverni. Igaz van több változata...Amerre én járok, a nedvesebb részen van - de abban nem vagyok egészen biztos, hogy az országban mindenütt előfordul. Azt írja a gyógynövénykönyv, hogy Dél-Európa karsztos vidékein honos elsősorban - s ebbe a kategóriába Pécs belefér.
    DE!!!!
    A zsályának többféle változata is van, a muskotály zsályát biztos ismered, a kertedben nevelhetnéd, viszonylag igénytelen, és annak a levele is jó tea-alapanyag. Én csak idén vettem, egyelőre kímélem a leveleit, hogy megerősödjön, de látom máshol, hogy amerre elszórja a magjait, kikel, vagyis nem lehet túl igényes/kényes növény. Keress rá a Google-ban !

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a segítséged! További szép napot!

    VálaszTörlés