2013. június 1., szombat

Ki tudja mi (volt) ez ?


Sokszor láttam már  az egyik tvcsatornámon dokumentum filmeket a második világháborúról. Nem mintha élvezet lenne, de valahányszor látom azokat a képeket, apám, meg a családom többi férfitagja jut eszembe…mit kellett kiállniuk, elviselniük ? Apám, nagybátyám  22-23 évesek voltak…nagyapám is csak negyvenegynehány. Mit tenne, kibírná-e azt a szörnyűséget egy mai ilyen korú ?
De nem erről akarok filozofálni. Nem az értelmetlenségről, nem a szörnyű halálokról és sebesülésekről…

Most olyan dokumentumfilmeket láttam, melyeket az amerikaiak készítetek, a partraszállás után, egészen Berlinbe-érésükig. És igen, voltak német katonák, nem is kevesen, akik nem mentek önként a halálba, hanem megadták magukat. Végülis Apám is valahogy így kerülhetett amerikai hadifogságba – és mondom, hála Istennek, mert így legalább egy évesen megismerhettem és nem kellett az ismeretlen katona sírjához virágot vinnem.
Ilyenkor ugye elveszik/leteszik a fegyvert, és átkutatják a foglyokat. Egyszer csak azt látom, hogy egy hátizsák kirámolásakor és a benne lévő motyók földre-dobálása során, előkerül egy doboz. Egy pontosan olyan doboz, amilyent én őrzök, immáron majd 70 éve. Amit Apám – ezek szerint - a háborúból hozott haza, melyben Anyám – nem tudni miért - púderét tartotta, aminek illata még most is érződik a narancsszínű dobozban. Én pedig bizsukat raktam bele…
De hogy mi lehetett anno ezekben a dobozokban, azt nem tudom. Gyanítom nem nagyon lesz olyan olvasó, aki tudja, miről is beszélek, ill. hogy mi célt szolgált a szép és ezek szerint praktikus és tartós kis dobozka. Csak megdöbbentem, hogy szembetalálkoztam a háború egy kis darabkájával, melynek egy példánya itt nyugszik a fürdőszoba-polcomon….Igencsak tartós anyagból készült. Kár, hogy nem tud beszélni. 





Köszönöm  Tselszinek, hogy nyomozása alapján kiderült,  ez egy német katonai vajasdoboz…  :-)

Wehrmacht butterdose -t írva a Google képkeresőbe sok ilyen látható.

7 megjegyzés:

  1. A kép alapján bakelit tégely. Én a legvalószínűbbnek tartom, hogy timsó, azaz vérzéscsillapító lehetett benne eredetileg. Az amerikaiak borotválkozó felszerelést is adtak hadifoglyaiknak, ez annak része lehetett.

    VálaszTörlés
  2. http://img129.imageshack.us/img129/9652/p2110009qb0.jpg

    itt azt talaltam,hogy ezek nemet Wehrmacht vajas tegelyek,ahogy MULTMENTO irja bakelitbol keszultek,es altalaban narancssargak,de letezik fekete,vilagos barna,vagy vilagos zold is ,ami nagyon ritka. a kenyeres zsakjukban tartottak.
    a kepen ugy nezem,a tied is egy ilyen dobozka

    VálaszTörlés
  3. szerintem én is láttam ilyet a nagymamámnál, ha legközelebb eljutok a házába, körülnézek a fészerben, nekem szürkés színű rémlik és ő csavarokat stb. tartott benne

    VálaszTörlés
  4. Tselszi ez majdnem egy lottóötös !!! Nem hittem volna, hogy valaki tud az ilyesmikről - s lám... kiderül, hogy egész pontos adatokat szereztem/szereztél nekem ehhez a kedves régi emlékemhez.Nagyon köszönöm az infót - örülök minden ilyesfélének, valahogy olyannak érzem, mint amikor karácsonykor kicsomagoltam gyerekkoromban az ajándékot... Jó érzés.

    VálaszTörlés
  5. Semmivel sem tudok többet,mint az itt hozzászólók ! Igaz, ha csak olyasmiket nem, hogy pl. nagy különbségek voltak az USA hadifogolytáborok között is... (nem hogy borotválkozó felszerelést... de még élelmiszert sem nagyon kaptak... és ne soroljam, hogy pl. bizony a értékeiket is elvették ! (jegygyűrű, karóra és egyebek) Több éve olvastam visszaemlékezéseket ( könyvben) - ill. a neten is megtalálhatók.
    Ma már nem tudom, hogy mennyire lényeges az, hogy a legtöbb családban pl. a hadifogság ( főleg,ha "nyugati" volt...)az bizony nem volt "beszédtéma!" - Lehet, szerencsések (?) azok, ahol egy-egy családtag leírta az emlékeit... és azok megmaradtak ! ( a "hálátlan utódok" nem semmisítették meg - olvasatlanul... de ez már egy más történet.)

    VálaszTörlés
  6. Aranyos fodorka,nagyon szivesen,nagyon orulok neki! :))
    Egy forumon az egyik gyujto irasaban azt olvastam meg roluk,hogy csak a feketek es nagyon sotetbarnak keszultek bakelitbol,a tobbi masabb osszetetelu anyag (ennek ellenere a "kutatasomat" MULTMENTO bakelit megallapitasa segitette.koszonet :). A vilagos barnak mar haboru utaniak. A haborus dobozkak teteje 1/4 forditassal leveheto,mig a haboru utaniak hosszabb "tekerintest" igenyelnek. :)

    Nagyon klasszak benne a bizsujaid!
    A tied is negyed csavarassal kinyithato?

    VálaszTörlés
  7. Tselszi: az enyém is 1/4-es fordulattal nyílik. Álmomban nem gondoltam róla, hogy ez egy ilyen értékes/érdekes darab...

    VálaszTörlés