2013. június 18., kedd

Régiségek



Végre elértem a lakás-nagytakarítás utolsó fázishoz, a konyhához… Egy tisztaságmániás háziasszony elítélhet, de efféle szekrénykirakós-mosogatós-mindentáttörlős munkához nekem évente csak kétszer van erőm/kedvem. A festés utáni lendület mostanig tartott, de épp elég volt, és jó hogy végeztem, mert ebben a hőségben élni nincs kedvem, nem hogy takarítani…

No de nem nyafogni akarok, hanem mesélni. Merthogy már megint felfedeztem valamiket. Pl.: egy zsíros (?) bödönt a konyhaszekrényem tetején, amin egy nagyon nehezen olvasható nyomat van, „ZSOL…  PÉCS” .   És mivel az én kedves Gizi mamámtól kaptam, az ő szülei pedig a Zsolnay gyárban dolgozták végig egész életüket – egészen biztos, hogy ez egy Zsolnay darab – még akkor is, ha az ismert jel nincs rajta. Az is lehet, hogy kishibás árú volt, és ezért került „árleszállítottan” a gyár dolgozójához.  Gyanítom, hogy kora közelíti a 100 évet…. El fogom vinni a „Rózsaszín Zsolnayba” – meggyőződésem, hogy örömmel beveszik, én meg büszkélkedhetem, hogy a kiállítás egy darabja tőlem került oda.

 Kis kiegészítés 2013. júni 25: Mától a "Rózsaszín Zsolnayban" láthatjátok ezt a darabot !!!







A másik meglepetés a nagyon régóta használt kakaós dobozom. Ahogy áttöröltem, az alján találtam a dátumbélyegzőt meg az árát, amit valami okból eddig nem vakartam-pucoltam le. Ebből meg az derül ki, hogy 89.06.16 volt a vásárláskor a dobozban lévő kakaó szavatossági ideje (vagy gyártási ideje) és az ára 144.- Ft volt. A dobozba 45 dk. kakaó fér bele….  Megnéztem, ennek az ára most 2160.- Ft.  








3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen megöregedett a zsíros bödönöd. Ezeknél a réges-régi kerámiáknál nagyon gyakori, hogy a belenyomott jel csak félig látszik.

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi vagyok, mit fognak szólni hozzá a Zsolnayban. Majd megírom.

    VálaszTörlés
  3. A nagymamámnak is van ilyen, meg a rózsaszínekben látható kancsókból is két kicsit. Ő is örökölte. Nagy kincs ez nekem is :) Remélem a múzeumban megbecsülik az ajándékodat!

    VálaszTörlés