2013. június 13., csütörtök

Varázspadlás Pécs, Király utca 35.




Nyitva tartás:
Nyári szezon (március-október):
Naponta 11.00-18.00 óra
Téli szezon (november-február):
Naponta: 11.00-17.00 óra
Telefon:  +36-20-946-2955
Gyűjtemény-kezelő:  Tibold Zita



A véletlenek  sokszor nagyobb meglepetést tartogatnak, mint amikor készülsz rá, hogy most valamit kapni fogsz…Ne kérdezzétek mi az oka – bizonyára az én bizonyos fokú, a magyar médiától való elzárkózásom is – de bizony én nem hallottam a Varázspadlásról. Barátnőm járt ott tegnap, s meséje alapján ma azonnal felkerekedtem, mert a mese igencsak felkeltette az érdeklődésemet.

A varázspadlás elnevezés  jó is, meg kicsit pontatlan is, hiszen igazából úgy kellene hirdetni – mint a mesebirodalom tulajdonosa, mai idegenvezetőm Tibold Zita is mondta, hogy „varázspadlás a pincében”…. Mert a varázslat valójában nem a padláson, hanem egy öreg Király utcai ház, udvari épületének földszintjén kapott helyet.

Már az udvar is gyerekhívogató, a macis fotózási lehetőséggel – de aztán ahogy belépsz a kiállítótérbe, elözönlenek a mackók. Nem tudom felsorolni a sokszáz féle-fajta, kinézetű, öltözetű, méretű macit, de egy biztos, varázslatos világba lép be az, aki itt elindul az idegenvezetővel. Mert Tibold Zita vezetésével megismerkedhet a macik egy részének történetével is,  külön rácsodálkozhat a hatalmas fotelnyi, hófehér jegesmacira, ámulhat az ősrégi, padlásokon évtizedekig csendben lapult, aztán itt életre kelt példányokon. Amott koalamackók kúsznak-másznak, tengerész macik vitorláznak, van kötött maci, plüsmaci, ruhás és ruhátlan, sárga-barna-szürke, kerámia és műanyag, betegek orvosaikkal, fiú-lány és babamacik, mini és maxi macik …szóval ami csak elképzelhető… 
A macik mellett több antik bútordarab, használati tárgy is bemutatkozik, öreg varrógépek, olyan rádió, melyek láttán felkiáltottam: „hiszen pont ilyen volt a miénk is”, amin halkra állítva és recsegősen hallgattuk 56-ban a Szabad Európa adóját.

És ahogy a maciálomvilágból tovább lép az ember, máris bolondos vigyorú bohócok serege, majd a  velencei karnevál figurái köszöntik a látogatót, miközben – és nem mellesleg, hiszen megállni előttük is érdemes - elhalad egy fantasztikus szódásüveg gyűjtemény mellett is.

Bár szeretem nagyon a macikat, az igazi meglepetés ez után ért, a következő teremben ugyanis egy fantasztikus afrikai maszk-gyűjtemény látható. Vannak itt a témához kapcsolódó egyéb tárgyak is szép számmal – azonban a fal előtt, ahol a rengeteg és mind-más fa maszk sorakozott – döbbenten álltam. Egy napot el lehetne tölteni csak ezek szemlélésével, az azon való elgondolkodással, honnan, kitől, hogyan és miért kerültek a gyűjteménybe ezek a maszkok ? Mert ezek nem tegnap kifaragott, tucat-darabok, hanem teljesen egyedi, régi, elmondhatatlanul szép, különös alkotások. Fantasztikus érdekes és értékes gyűjtemény.

A kiállítótér végében van egy külön kicsi helyiség – asztalok, székek és egy „királynői trón” – itt gyerekzsúrok rendezésére van lehetőség, ahol a születésnapját ünneplő kislány, igazi királylánynak érezheti magát. A szerepjátékhoz  még ruhák kölcsönzésére is van lehetőség.
A macimúzeum Nagy Bandó Andrást is megihlette, itteni látogatása után írta a „Varázspadlás lakói” című mesekönyvét, mely itt meg is vásárolható.

Részben örültem, hogy Tibold Zita csodálatos gyűjteményében és személyemre szabott idegenvezetésével több, mint két órát tölthettem el – ám ugyanakkor csodálkoztam is, hogy ezen idő alatt egyetlen más látogató sem nyitotta ki ennek a varázslatos kis világnak az ajtaját. Én nem vagyok reklám-szakember, nem tudom, miképp lehetne igazán jó hírverést csinálni ennek a kiállításnak – de nagyon megérdemelné, hogy híre menjen, s minél többen látogassanak ide. 8-tól 80 évesig mindenki talál itt látnivalót !
























6 megjegyzés:

  1. Természetesen magánügyed,hogy miket olvasol, igaz már magam sem emlékszem vissza,de mintha anno a D.Napló is írt róla - és ne bonyolítsam. Ismerjem el,hogy (tudtam róla)- arról nem tudtam,hogy lett egy "kerthelyisége" is. Így aztán kösz',hogy tudósítottál róla.
    [ Nem egészen a témához : ha esetleg nem ismernék mások, van pl. a Ferencesek u.1-ben ( vagy az elején) pl. a Brummogda és pl. a Király u. elején van egy Retro Bolt ( vagy retro "múzeum") is.]

    VálaszTörlés
  2. Ha már említődött Nagy Bandó András,- (bár senkit nem akarnék ezzel eltávolítani a Varázspadlástól ! ) - ma (pénteken) 17:00 órától a Színház téren lesz és könyveit megvehetitek.
    Minden bizonnyal dedikáltatni is lehet vele ! :-)

    VálaszTörlés
  3. Az általam régebben belinkelt pécsimami oldal már a kezdetektől ajánlja ezt a helyet, sőt a pécsimami kártyára kedvezményt is adtak egy ideig, lehet, hogy még most is. Bevallom engem eddig pontosan a bohócok és a maszkok tartottak vissza, mert bár a gyerekeim a mackókért rajonganak, a másik kettő témát viszont nem szeretik, félnek tőle. Szóval egyelőre kivárunk, remélem nem szűnik meg, mire odamennénk...

    Egyébként a b@mán is volt róla egyszer cikk valamikor a télen, ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés
  4. Pizzás: érdekes témát vetsz fel. Eszembe nem jutott, pedig elég logikusnak látszik, hogy a kicsi gyerekek félnek a maszkoktól - vagy akár esetleg a bohócoktól is. Továbbítom majd a tulajdonosnak - mert esetleg meg tudja oldani, hogy valahogy "szétválasztja" a kiállítási tereket, vagy legalább a maszkokat (ez egyszerűen meg is valósítható).

    VálaszTörlés
  5. Gaia: Ha legközelebb jössz, megnézzük :-) !

    VálaszTörlés