2013. július 12., péntek

Fracking (palagáz)



Tanulj meg egy  új szót: fracking/palagáz – és kezdj el rettegni, vagy imádkozni, hogy agyament őrültek kezébe ne kerüljön (még több) hatalom.
Komoly félelmeim vannak, ugyanis az elmúlt évezredekben  mindig ők tűntek erősebbnek, dacára, hogy ők vannak kevesebben….
Fogalmam nincs, a magyar tévé bemutatta-e már a 2011-ben Oscar-díjat nyert legjobb dokumentumfilmet,  Josh Fox írta, rendezte és Gasland a címe. ( Nem próbáltam, de talán itt le lehet tölteni ? http://www.filmespolc-letoltes.com/gaslandgasland2010/  )


http://itthon.transindex.ro/index.php?cikk=17003   ebben a cikkben elég jól le van írva, ami a film témája.
Nagyon röviden a frackingról: „Az eljárás lehetővé teszi, hogy a Föld mélyében, 1500-6000 méteren található földgáztartalékokat a felszínre hozzák. Mivel ilyen mélységekben már nem léteznek hagyományos gázmezők, az ásványi mikroüregekben levő gáztartalékokat a kőzet megrepesztésével lehet kinyerni. Így miután függőleges fúrással elérik a gázt tartalmazó kőzetet, azon kisebb robbantásokkal repedéseket hoznak létre. Ezután nagy mennyiségű, több millió liternyi vízzel tágítják tovább a repedéseket – a víz homokot, illetve 1-2 százaléknyi „egyéb” kémiai adalékot tartalmaz. A következő lépésben a vizet kiszivattyúzzák, és a gáz így a felszínre kerülhet. A folyamatot akár 14-szer lehet megismételni……….a (kitermelés során) földbe juttatott 750 kémiai anyag közül 650 az egészségre káros, rákkeltő vagy szennyező lehet. Köztük olyan vegyszerek és anyagok vannak, mint a benzén (rákkeltő), ólom (agykárosodást okozhat), etilén glikol (a fagyálló alapanyaga, mérgező), metanol (nagyon mérgező), bórsav (veseelégtelenséget okozhat), radioaktív izotópok mellett.”

A „megdolgozott” területeken már soha többet nem lesz iható minőségű víz, lassan megbetegszik, majd elpusztul minden állat, növény és hát igen, az emberek is egy idő után…. Rosszabb, mint az atombomba, mert az egy szempillantás alatt végez az áldozatával, ez viszont lassú halál….

Komolyan mondom, a film hátborzongató, félelmetes és fel nem foghatom, hogy miképp is történhet/történhetett ez meg Amerikában ! S ha ott megtörtént, semmi akadálya, hogy átjöjjön a módszer máshová is.

Nézd meg ezt a térképet:


Már felderítették (vajon hogyan? miképp?), hogy geológiailag hol érdemes kutakodni – és ha tervbe vettek a világhatalmak valamit, akkor azt meg is teszik. Ha belepusztul a Föld népességének egy része, az csak jó, hiszen úgy is sokan vagyunk.

Mi pedig, a birka nép, szó nélkül tűrünk és tűrünk. Meddig ?
                       
                                     *********************************
Igen, igen kedves most nekem ellentmondani akarók: én is gázzal fűtök és főzök – de csak azért mert nem nagyon van más lehetőség. (Az erdők kiirtása sem lenne jó, a szén meg már nagyjából elfogyott.) Ha kitalálna valaki MEGFIZETHETŐ és környezetkímélőbb megoldást, én is azt választanám, mint ahogy embertársaim zöme ugyanezt tenné. De egyelőre itt még nem tartunk. A cél még (mindig) a nagyvállalatok nyeresége – bármi áron – és  sajnos  mi is részesei vagyunk ennek a végenincs körforgásnak.





2 megjegyzés:

  1. Mindenesetre ez a dolog még egy kissé a távolabbi "jövő!" - igaz, anno a makói gázkitermeléssel kapcsolatban mintha említődött volna. Nem akarnék én kötekedni... de egy-egy ehhez hasomló "hír" kapcsán, min. odaírhatnád, hogy pl. vannak olyan vélekedések is, hogy : " amennyiben "jól" csinálják, akkor azért nem lesz "ennyire halálos" - és ne soroljam.
    Megjegyzem még : pl. legalább ennyire fontos téma lehetett volna ? pl. "300 településen, több mint 800 ezer ember iszik arzénes vizet... és kb. 550 teleülésen vannak minőségi "kifogások" az ivóvízzel..." (Magyarországon, 2013-ban) stb.
    Hát... így valahogy !

    VálaszTörlés
  2. Csak egy apró, lényegbe nem vágó megjegyzés: a "benzene" magyarul benzol.

    VálaszTörlés