2013. július 25., csütörtök

Mi csíp ?



Már a szúnyog sem a régi… A régi az jött, zümmögött, lecsaptad…ha időben észrevetted, vagy legkésőbb az után, hogy megcsípett. Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor esténként egy keskenyre hajtott újsággal, kispárnával, legrosszabb esetben vietnami gumipapuccsal kellett vadászni a betolakodókra...
Igaz, azt sem tudom biztosan, szúnyog-e, amiről írni akarok. El nem tudom képzelni, hogy miféle állat az, amelyik nem hagy aludni mostanában, vagy pontosabban, felébredek, hogy veszettül viszketek, aztán szörnyű nehezen tudok vissza-aludni.
Ez a dög csak éjjel támad. NEM zümmög, nem is úgy csíp, mint a régi-rendszer-beli szúnyogok. (egy csípés=egy búb=viszketés) hanem több apró szúrás, kisebb búbok (takaró alól kilógó kézen, vagy lábon) és ez után jön egy fél órás vakarózás. Aztán reggelre a helye sem látszik.

Kétféle állatot öldösök a lakásban:  az egyik olyan, mint a szúnyog volt régen, de sokkal, tényleg sokkal kisebb. A másik meg fekete és olyan mint egy lekerekített szárnyú mini lepkécske (mondjuk 2,5 mm az egész). Ezek ketten jönnek gyanúba, mert a néha néha felbukkanó molylepkén és a véletlenül pár percre, az elöl felejtett macskakajára beszálló döglegyeken kívül, másféle szárnyas jószágot nem látok. De a  két gyanúsított nagyon ügyes, kevéssé feltűnő sarkokban, falrészeken, vagy pl. a fürdőszobában ücsörögnek, este pedig, ha keresed, se látsz belőlük sehol egyet sem…  És mégis éjszaka felébredek arra, hogy vakaróznom kell és már érzem is a búbokat.
Mi a fene lehet ez ? Mert hogy régen ilyen nem volt, az biztos. Vagy legalábbis az én lakásomban nem volt.
Kénytelen leszek beszerezni valami komolyabb szúnyogriasztó szerkezetet, mert ezeknek úgy látszik nem használt a hivatalos szúnyogirtás.

http://www.pkkft.hu/10_szunyogok.htm
(kép innen) 
                                                        

Megírtam ezt tegnap, s mit látok ma hajnalban a tévében ? Hát hogy Németországban (is) megjelent egy újfajta szúnyog, ők a színe és nem az élőhelye miatt Sandmücke (=homoki szúnyog)-nak mondják. Erőszakos, tömeges,  szinte kiirthatatlan. Továbbá szó volt egy újfajta kullancs megjelenéséről is - ami ellen a ma használatos kutya- és embervédő szerek semmit sem érnek ! Ismeretlen és egyelőre gyógyíthatatlan betegségeket terjesztenek.
És az egészet - elsősorban - a globális klímaváltozással és a globalizációval magyarázzák.  
Hát  meglehet. 
Nincs nekünk elég bajunk, akkor még itt ez a klímaváltozás is....vagy éppen ez és csakis ez minden baj okozója ?
                                                 

Egy kommentelőmtől érkezett ötlet telitalálat - ezúton is köszönet érte ! A "kis fekete" a fürdőszobában, NEM csíp ! Itt olvashattok róla: http://www.felsofokon.hu/hatlabu-birodalom/2012/03/30/apro-rovarok-a-furdoszobabol-a-pilleszunyogok

  
A három részes sorozat (=A teremtés bosszúja címmel), meglehetősen ijesztő térképpel,  a youtube-on sokáig fent volt, de sajna letörölték.



6 megjegyzés:

  1. Az egyik lehet hogy lepkeszúnyog.Állítólag veszélyes a csípése.Remélem sikerül beazonosítani.
    Egyébként minden nap olvasom a blogot,nagyon tetszik.
    Údv:A

    VálaszTörlés
  2. Szia "A" ! Örülök, hogy benézel hozzám, s ezek szerint - ha naponta itt jársz, akkor - legalábbis néha - sikerül érdeklődésed felkeltenem...
    A mondásod a kicsi feketére találó ! Ez bizony lepkeszúnyog és akkor kizárásos alapon csak a másik csíphet. A linkjét - utólag - betettem a blogba. Köszi !

    VálaszTörlés
  3. Mivel említődik itt pl. fürdőszoba is,- olvastam valahol, hogy pl. a fürdőszobai ( meg konyhai) vízlefolyókat is gyakrabban tisztítani ajánlott. ( sósavazás vagy ki,mivel szokta)- szerintem minél kevesebb olyan dolgot elöl hagyni a lakásban, aminek akár az illata is kedvező lehet nekik. Ki-ki "szálljon magába," gondolja el, hogy ha pl. szúnyog lenne... bemenne-e a lakásba ! :-) :-)

    VálaszTörlés
  4. Nekem az idei tapasztalatom a következő: itthon agyoncsípnek valamik (nem szúnyog, nem hangya, nem tudom mi), akkor pici szúrás, fél nap múlva egy nagy, piros, viszkető búb, ami végül fél végtagnyi méretet ölt (ezzel küldtek el a bőrklinikáról, hogy minnek jöttem, ezrével van ilyen, majd ha elfertőződött, akkor foglalkoznak velem...), végül kb. egy hét alatt a lila árnyalatain végigmenve eltűnik. Az elmúlt héten az ország másik felében voltunk, semmi bajom nem volt, semmi hasonlóval nem találkoztunk. Hazajöttünk és megint televagyok ezekkel a brutális csípésekkel. Férjem szerint ezek azok a bizonyos északra húzódó mediterrán rovarok, amik százával (mármint fajok) jelennek meg nálunk. Kullancsot is többet kiszedtem már magamból az idén, de azok eddig nem okoztak nagyobb gondot.

    VálaszTörlés
  5. Pizzás: azt tudod-e, hogy hol csíp meg ? Értem ez alatt, hogy kint a kertben, vagy bent a lakásban ?
    A lakásbeliek ellen ugyanis szúnyoghálóval meg ilyen-olyan riasztóval még csak-csak lehet védekezni, de a kintiekkel nem tudom mit lehet csinálni. Nemrég olvastam valahol, hogy pl. kisgyerek ágya fölé/köré teljesen zárt szúnyogháló-sátrat érdemes tenni. És szerintem ez felnőttek esetében sem butaság. És fel/be kell öltözni - még meleg nyári este is - mint Afrikában, hosszú szárú/ujjú ruhákban kimenni csak. Én úgy gondolom te talán az átlagosnál esetleg még érzékenyebb is lehetsz a rovarcsípésekre, ha ilyen komoly következménnyel jár egy-egy csípés.
    Nem tudom, ismered-e a Burofix tablettát ? Olvass utána. Én komolyabb csípésekre ( pl. múlt héten bögöly csípett meg a réten) ezt használom borogatásnak. Kissé enyhíti a gyulladást - habár nem csodaszer ez se, de nem is igazán "gyógyszer". Esetleg még az Irix-et is megpróbálhatod.
    A kullanccsal nagyon vigyázz - a blogban ajánlott filmben elhangzik az is, hogy a legújabb fajta ellen még nincs kitalálva semmiféle szer.
    Lehetőleg minél gyorsabban el kell távolítani emberből/kutyából!









    VálaszTörlés
  6. Engem kint csípnek meg, hála Istennek, hallgattam a férjemre és hagytam szúnyoghálót tenni szinte mindenhová, ahol pedig nincs, azt nem nyitogatjuk...
    A kullancsnál tényleg az a legfontosabb, hogy 1-2 órán belül kint legyen, még az sem baj, ha a rágószerve beszakad, mert nem azzal fertőz, hanem a fejéből pumpált méreggel, ha a feje már nincs ott, a szájszerv majd egyszer kilökődik. Minél gyorsabban kell kivenni, hogy a csipeszt érezve ne eregessen mérget a kihúzás közben.

    VálaszTörlés