2013. július 15., hétfő

Régiség



Sajnos – mondom mindjárt az elején, - hogy egy sorozatnak csak a 4. részét láttam… „Lauf der Dinge” címmel ma hajnalban a tévében. Úgy nézem, lesz folytatás, majd kikutatom, mikor. Mert ez a rész nagyon is a szívemhez szólt, s az előrejelzésből úgy látom, érdemes lesz a többit is megnézni.

Ma két olyan idős hölgy lakásfelszámolásáról volt szó, akik nyugdíjas-házba költöznek nagy családi házakból. S mivel az öregember tudja már, a sírba semmit sem vihet – szebbnél szebb, őket egy életen át elkísérő tárgyaktól váltak meg. Ezen dolgok egy része a régiségkereskedőhöz kerülve új gazdára lel (ezeket is bemutatta a film), más része viszont egyszerűen a szemétbe megy. Amitől majdnem meghasadt a szívem: egy csodálatos, teljes, nagy szobafalat betöltő szekrénysor. Természetesen nem a ma szokásos "ócsó-bóvli-praktikeres” – hanem echte fa, finoman megmunkált valóságos mestermű. És a rámoló-emberek fejszével seperc alatt szétvagdosták… És mi minden került a szemétbe !! Borospohárkészlet, amiből 1 db hiányzik, tányérok, ruhák, lámpák, még képek is. 

Közben sírunk, hogy eltűnnek az erdők (is), mert fel- és elhasználunk mindent, amit a természet oly bőkezűen rendelkezésünkre bocsátott. Most kezdünk talán lassan lassan felébredni, rájönni, hogy az újrahasznosítás egy igen fontos szó, a takarékosság még inkább és tán egyszer még oda is el fogunk jutni, hogy annak, ami régi, az értéke változatlan marad, sőt…mivel nem lesz új, akár még emelkedhet is az ára.

Ezen gondolatok jegyében elhatároztam – vasárnap lévén – hogy lemegyek kicsit a vásárba körülnézni. Természetesen a tetűpiacra, oppardon ócskapiacra, vagy talán úgy hívják ma már: a régiségek piacára…
Képek innen….

Ha ezek a tárgyak mesélni tudnának !  Néhány kép a régiségekről: 








 


 Zsolnayval Dunát lehetne rekeszteni:



Ezekben a ládákban utazik Németországból a kukákból kimentett "szemét" .És néha milyen jó dolgokat lehet ezek között (is) találni !



Közelharc a táskákért:


Lábos és függöny minden mennyiségben: 




                                Bugyihegy - csak 200 darabja !



Jópofa fababák:


Gondoljunk halottainkra !



A "nap képe". (Megkérdeztem egyébként, a gyerek nem eladó !)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése