2013. július 3., szerda

Sor





Nem csodálkozom, nem kesergek, csak úgy egyszerűen, csendben elgondolkodva, megírom.
Kedden (tegnap) az uránSZTK-ban voltam laborban. Hozzá kell tegyem, előtte nap, hétfőn a közalkalmazottak napja volt s zárva volt minden gyógyszertár, meg orvosi rendelő. 
7.15-re értem oda, készakarva nem korábban, gondolván, addigra beindul a sor  és gyorsabban haladok majd. Nos, aki itt ismerős, annak azt mondom, a sor vége a recepciónál állt, aki meg sosem járt itt, annak azt, hogy kb.80-an álltak előttem.

Nem, most nem nyafogni akarok, hogy lassan  haladt a sor, mert ez nem lenne igaz. Hanem ahogy végre a folyosóról beértem a labor előterébe, ahol a székek vannak – körülpillantottam ott is.  És csak azt akarnám elmondani, hogy egyetlen ember kezében nem láttam könyvet, vagy újságot. Igaz persze, máskor, más orvosi váróban sem. De arra lehet azt mondani, időre mentek, tudták, nem kell (túl) sokat várni. De itt garantált a várakozás még a tegnapinál jobb napon is. 
Én mindenhová viszek könyvet. Most is volt velem, észre se vettem és már szólították a számomat. Meglepően gyorsan végeztem.
Persze, nem is tudom, miért is csodálkozom, hiszen azt hiszem ma már a nyilvános helyen olvasás nem is „divat”. Nem szokás. Van helyette a füldugó – de nem hinném, hogy abból valaki pl. az „Utas és a holdvilág” c. Szerb Antal könyv szövegét hallgatná.

4 megjegyzés:

  1. Én is könyvvel járok orvoshoz, még a körzetinél elvétve előfordult, hogy más is. Én vonaton szoktam, s örömmel rácsodálkozni fiatalokra, hogy olvasnak. Ilyen is volt!!

    VálaszTörlés
  2. (Járok én is oda.)
    Bár nem tudom,hogy melyik napon célszerűbb menni ?- Az biztos, hogy pl. hétfőn sosem megyek... ill. ehhez hasonló, "munkaszüneti" nap után sem.
    Tudom eléggé nehéz éhgyomorral menni... de pl. én sosem megyek oda "kezdésre"...általában 08 óra után érek oda. Olvasáshoz : (bár mindig viszek újságot magammal )- az orvosi rendelők, ill. maga a vizsgáló, nem "kedvez" annak, hogy sok cucc legyen az embernél. (igaz, én semmilyen táskát sem hordok magamnál - stb.- meg 2 szemüveg is kellene... és ne soroljam. ) Emberek olvasási szokásait (?) - meg nem a külsőségek alapján ítélném meg... (igaz,máshogy sem nagyon) :-)

    VálaszTörlés
  3. Én is mindig viszek, ha tudom, hogy várakozós helyre megyek. Sőt, reggel a buszon is olvasok, azon, amelyiken már nincsenek velem a gyerekek :) Sőt, sőt, ha gyerekkel megyek orvoshoz, oda mindig legalább 2-3 könyvet viszünk, és valóban döbbenet, hogy hányan gyűlnek hamarosan körénk, volt, hogy egy egész várónak olvastam - és tényleg, vajon másnak miért nem jut eszébe??

    (Hétfőn nemcsak a köztisztviselők napja volt, hanem a Semmelweis nap is. Nálunk pl. szankcionálták volna - patika - ha ki merünk nyitni, és hiába írtuk ki jó előre, így is sokan voltak, akik jöttek volna hétfőn. Azzal együtt, hogy nekem személy szerint nagyon jól jött a hosszú hétvége, ezt megint egy remek alkalomnak tartom arra, hogy valamilyen hangzatos fedőnéven kollektíve megutáltassunk bizonyos hivatásokhoz tartozókat...)

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom, miért tűnik nekem úgy (s nem hiszem, hogy rosszul emlékszem), régen igenis többen olvastak "nyilvános" helyeken (is). Pl. én cukrászdában nem láttam újságolvasó embert, igaz, ritkán járok milyen helyekre, hogy "kávéházról" már szó sem essen. De nagyon is él az emlékezetemben, hogy a Nádorban, vagy a Mecsek cukiban igenis divat volt anno az újságolvasás....

    VálaszTörlés