2013. augusztus 10., szombat

Hol az igazság mostanában ?




Nem nagyon kellene megerőltetni az agyamat, bizonyára más példákat is fel tudnék hozni, mint az alábbi kettő. De mivel álmatlan hajnalaim tévézéssel múlnak, most épp ezek voltak napirenden.

Az egyik a vízivással kapcsolatos tévhit.
Állandóan azzal idegesítik az embert (=főleg az öreget), hogy igyon, igyon, igyon. Tévedés ne essék, nem vitatom, a szervezetnek szüksége van folyadékra. Ebben a trópusi melegben meg különösen. De már-már röhejesnek érzem hogy emberek (fiatalok, öregek egyaránt, divatból, vagy meggyőződésből) ásványvizes üveggel a markukban/kosarukban/táskájukban járkálnak, úton-útfélen előkapják és meghúzzák – mint szomjas részeg a borosüveget. Arról most nem kezdenék mesélésbe, hogy miféle vizeket árulnak „ásványvíz” néven. Nem mind arany ami fénylik ! És nem mind ásványvíz, amit annak reklámoznak.

http://hirszerzo.hu/hirek/2010/11/17/20101117_orvosi_tevhitek_top_10   itt (is) olvasható, hogy  „csupán egy mítosz az a "szabály", hogy 8 pohár vizet kell innunk naponta az egészségünkért. A tévhit alapja egy 1940-es kutatás, mely megállapította, hogy az embernek 8 pohár folyadékra van szüksége egy nap során. A szájról szájra is terjedő eredmény azonban az évek során torzult: a "folyadék" szó kicserélődött a "vízre". Pedig ebbe a mennyiségbe beleszámít a gyümölcsök és zöldségek víztartalma, továbbá a kávé és minden más folyadék is. Az igazság tehát az, hogy nem muszáj 8 pohár vizet inni mindennap, elegendő, ha odafigyelünk arra, hogy ne száradjunk ki, ezt pedig bármilyen folyadék fogyasztásával el tudjuk érni.”


A másik meg a „bio” őrület… Manapság mindent el lehet adni jó áron, amire rányomják a „bio” bélyegzőt. Ki a csudának van ideje/türelme utána-keresgélni, hogy honnan jön az az árú és arra meg semmi, de semmi esélye, hogy ellenőrizze, ténylegesen környezetkímélő módon termelték-e, vagy sem. 
Persze a termelés még nem is egészen adja meg a teljes képet. Mert környezetkímélő–e az az élelmiszer, amit Kínában termelnek, Amerikában készült csomagolóanyagba csomagolnak és ki tudja hol kitermelt kőolajból készült  üzemanyaggal hajtott, német repülőgép, vagy svéd hajó szállít a világ egyik végéből a másikba ??? Sajnálatos módon a megtermelt áruval együtt exportálva/importálva a föld másik felén honos állatokat, növényeket – amik aztán az adott vizekben honos élőlényeket kipusztítják…
Nesze neked „bio”….

Egyébként: „A görög szó eredeti jelentése: az életfolyamatokkal kapcsolatos, az életfolyamatokra vonatkozó, élet-. A Bakos-féle Idegen szavak és kifejezések szótára ötvenkilenc bio- előtagú szót magyaráz. Ám ezek nem a divatszó kategóriába tartozók. Inkább egy-egy élettani, földrajzi, műszaki, vegyészeti, űrhajózási szakszóról van szó, amelyek a tudományos nyelvben megszokottak. Ilyenek pl. biocönózis (életközösség), biofizika, biogeográfia (életföldrajz), biometallurgia, biokolloidok, bioasztronautika, biosztratigráfia stb. Ezeknél a bio- összetételi előtag után többnyire – a tudományokban megszokott – másik görög-latin eredetű idegenszó található.
Ha manapság valamit drágán akarnak eladni, a bio- előtagot biggyesztik a szóhoz, ezáltal hangsúlyozva, hogy egészségesebb, vegyszerek nélkül előállított termékről van szó. Így van biozöldség, biogyümölcs, bioétel, biobor és biopiac, ahol mindezt árusítják. Továbbá van biokertészet, ahol ezeket a termékeket „előállítják”. De van bioház, biotető és biokazán, sőt még biomatrac is (természetes anyagokból készült matrac). A biometeorológus pedig az időjárási tényezők élő szervezetekre kifejtett hatását vizsgálja.” (http://www.vajma.info/cikk/anyanyelvunk/38 )


Hát, ennyit mára. Talán még sok is. A szobai hőmérőmön 29 fok van….Jöjjön már az front !


4 megjegyzés:

  1. Én azért azzal vitatkoznék, hogy mindegy, mi az a folyadék. A kávé pl. azért nem helytálló, mert vízhajtó hatású és még a a benne lévő víznél is többet tol ki a szervezetből. A cukros üdítők megint csak nem túl jók. Szerintem éppen ezek miatt nyomatják a vizet - ami mondjuk nyugodtan lehet egy édesítetlen, langyos gyümölcstea vagy gyógytea is.
    A sós levest itt azért nem írnám negatívumként, mert sót is veszítünk bőven a nagy melegben és azt bizony pótolni kell. A valódi ásványvizeknek itt lehetne nagy szerepük. (Mondjuk a műanyag palack, amiről te is írtál régebben bőségesen, megint az érem egy nem túl szép oldala)
    Én elsősorban csapvizet és teát iszom a nap folyamán, de nyáron nálam is van ásványvíz, a gyerekek részére pedig szinte egész évben.

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy a dolog(=ivás útközben) szokás kérdése (is). Amikor én felnőttem ez nem volt divat. Mint ahogy hamburger-evés séta közben sem. Aki ehhez szokott, annak bizonyára természetes. Igazából én csak az eltúlzott mennyiség miatt "kárálok" :-)

    VálaszTörlés
  3. en is sok mindent igy latok,ahogy irod. A vizesuveggel a kezben maszkalas akkor sem volt meg divat,amikor en felnottem,sot meg kb 10 evvel ezelott sem lattam ilyesmit az utcakon.Velemenyem szerint ez is az amerika-majmolas egyik megnyilvanulasa.
    Az teny,hogy elegendo folyadekot kell fogyasztanunk,de amikor leszaladunk a sarki postara,a vizesuveget nyugodtan otthon hagyhatjuk.
    Az is egy masik tema lenne,hogy az asvanyvizes palackok valoban asvanyvizet tartalmaznak-e...

    VálaszTörlés