2013. szeptember 24., kedd

Ásványbörze Pécs 2013.szeptember 21-22

Jó régen elő volt nekem jegyezve, hogy a hét végén ásványbörze lesz a Nagy Lajosban. Aztán a barátnőm tegnap még külön is felhívta a figyelmemet, olvasta valami lapban, hogy nem csak ásványokat lehet csodálni, hanem 3 d-s vetítés is lesz. El is indultam ebéd után a nemszeretem városközpont felé – de már a Kossuth térnél, a buszról leszállva kezdtem kissé ideges lenni. Szerintem már ott döngött a föld… Ahogy közeledtem a térhez, a kaotikus zaj  csak erősödött – meg se tudom mondani, miféle zene volt, csak azt, tudom, hogy füldugóért sírt a fülem…. Ember ember hátán és ha lehet bolt méginkább bolt hátán. Megpróbáltam a sátrak, bodegák háta mögött elosonni – hiszen se enni se inni nem akartam, venni se semmi – s gyors iramba fel is értem a Nagy Lajoshoz (vagyis a Gimnáziumhoz – mondom a nem Pécsieknek). 


Nem volt nagy reklámja az ásványbörzének, a portánál kellett érdeklődnöm, merre tovább ? Nagy Lajos szobra előtt a sötétben elosonva (miért nem égett itt valami lámpa ?) elértem a folyosó végén a jegypénztárost, megváltottam a jegyemet és elindultam amerre mások is mentek. 


Ha lett volna időm, többet is fotózhattam volna a csodálatos kövek csodálatos birodalmában – ám igyekeznem kellett, mert 2-kor kezdődött a filmvetítés, amit mindenképp látni akartam. Így hát csak ¾ órám volt a bámulásra, meg az irigykedésre. Mert természetesen minden árustól irigyeltem a kincseit, és ha egyszer milliomos lennék, akkor lenne egy szobám, csak csiszolt kövekkel, szebbnél szebb ásványokkal kirakva !

Néhány kép a kiállításról. Nem tudok betelni ezeknek a köveknek a csodálatával !!!
 


 




  

 

 




 

 

  

 

 

 

 Egy helyen csodálatos bogarakat is lehetett volna vásárolni...
  
Perszehogy elbuktam, megint vettem pár darabot – habár annyira nem különösek, mint a legutóbbi csodálatos „hófehérke”, ezek kisebbek (=olcsóbbak) – de azért nekem nagyon kedvesek. Két márványgolyó + egy lapos Aventurin: (kb. 3 cm átmérőjűek):
 

  A 3 d-s diabemutató is csodálatos volt, s öreg barlangász-szívemet megdobogtató…. Fantasztikus képeket láthattunk az első sorozatban magyarországi, a másodikban külföldi barlangokból – olyan helyekről, ahová még ha most lennék barlangász, akkor se biztos, hogy lejuthatnék. Egyrészt, mert csodálatos ásványi kincsei miatt óvják a látogatóktól (még a szakmabeliektől is), másrészt a külföldiek olyan hatalmasak, félelmetes méretűek, hogy oda komoly felkészültség nélkül bemerészkedni életveszély. Kár, hogy ezekből a felvételekből nem tudok ízelítőt adni…de ha valahol halljátok, hogy 3 d-s barlang ismertető lesz – akkor csapjatok le rá, és feltétlenül  nézzétek meg !
Akit érdekel, itt egy kis ismertető Magyarország barlangjairól:  http://www.barlang.hu/pages/tvtanf/Mo_barlangjai.htm



  Én ezeket a képeket is 3 dimenzióban láttam. Micsoda különbség !!!








4 megjegyzés:

  1. Folyamatosan ásványbörzére szeretnék menni és a barátnőm figyeli a Pesten rendezetteket, szól is, csak nekem mindig rossz az időpont!:( De jó lett volna ezt tudnom! Elmentem volna veled!... Majd legközelebb. Elhiszem, hogy élvezted, főleg a barlangászos 3D-t!:)

    VálaszTörlés
  2. Kicsi, tenyérbe simuló méretű, sima-fényes, kerekded... Az ilyeneket jó szorongatni :-)

    VálaszTörlés
  3. Tiff: Tényleg sajnálhatod - nem tudom ugyanis, hogy Pécsett mikor lesz egy ehhez hasonló méretű nagy "kőbuli".
    Gaia: pontosan ! És akkor is szeretem őket, ha nem pénzért vettem, csak úgy, a földről fel...

    VálaszTörlés