2013. szeptember 29., vasárnap

Lomolás







Ha alacsony lenne a vérnyomásom, csak rá fogok gondolni a tegnap délutánra…
A szembe-szomszéd néni lakásából végleg mindent kipakoltak/tunk. Elvitték a használható mindenféléket a környékbeli szegényemberek, s a maradékot szépen bezsákoltuk, ill. rendezetten lepakoltuk a járdára – péntek délelőtt, mert szombat reggelre vártuk a lomtalanítókat. (Sajnos már csak évente kétszer jönnek.)

Nekem dolgom volt, elmentem ebéd után, de már amikor indultam, láttam, hogy a „lom-hiénák” ott settenkednek a halom körül. Kértem a „főnököt” (mert van olyan is, aki a többit csak irányítja), hogy bármit elvihetnek, de ha átnézték, pakoljanak vissza zsákokba, ne dobáljanak mindent szanaszét.
Mire délután hazajöttem, el se tudom mondani, mi várt… Állítólag itt voltak a köztetük is és csóválták a fejüket. (Nem akarok erre külön megjegyzést tenni, pedig tudnék…) 

A lényeg, hogy ott álltam a szomszédom szétdúlt ócskaságai előtt, most már segítség nélkül – és majdnem agyvérzést kaptam dühömben. Mert szó se róla – ha valaki úgy érzi, hogy a (volt tulaj szerint) semmire se jó szemetet átnézi és még ezt-azt kihalászik belőle, hát jó, legyen. De valójában a fém és a fa már rég ki volt válogatva, (ezt meg is mondtam és hát látható is volt !)  igazán nem tudom, mit kereshettek, miben reménykedtek ? Hogy őszinte legyek, azt hiszem nem is vittek el semmit, csak szétdúlták az egész óriási halmot.
S mivel nem bírtam/akartam úgy hagyni másnap reggelig,  hát legalább nagyjából összepakoltam – átkozódva és apjukat-anyjukat elátkozva azoknak, (igenis azoknak a cigányoknak) akik ezt csinálták. Az ember segít, az ember elnéz, az ember tűr… de ezek sose lesznek civilizált lények. Erre én megesküszöm.


5 megjegyzés:

  1. A tv-t nézők és/vagy újságolvasók tudhatják, hogy épp' ilyesmi (is) napjaink fő témái közül az egyik.
    Nem tudom most pontosan,hogy a törvény el van-e fogadva ? De Bp.-en büntetni fognak, Pécsett pedig nem. (?)- ha a lomtalanításra kitett anyagokat más elvinné ! ( széttúrná ? )- Az az igazság, magam sem tudom, mi is lehetne a megoldás.

    VálaszTörlés
  2. Én nem tartanám rossznak a kétoldalú normális viselkedést. Aki kiteszi, válogassa szét fa,fém-re (=használható) - és szemétre. Aki elviszi, vigye a fát, fémet és hagyja békében a szemetet. De ezt - szerintem - az életben SOHA nem fogják tudni elérni. Ellenőrizni, büntetni meg hogyan akarnának ??? Aki ilyesmit kitalál, az a Holdon él, nem Magyarországon....
    Továbbá: ha megszüntetnék a lom szállítást még több szemét kerülne az erdőkbe, rétekre.
    Nem látok megoldást.
    Vagy igen, de nem írom le ide.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk már évek óta megszűnt a rendes lomtalanítás, évente egyszer ki lehet rakni a rendes szemétszállítási napon max. 2 köbméter lomot csak be kell szólni előtte az ügyfélszolgálatra. Így senki sem tudja rajtad kívül, nem gyűlnek a keselyűk.

    VálaszTörlés
  4. bk: Nos szerintem ez jó megoldás lenne nálunk is, mert mindig a lom-hiénákkal van a baj, nem azokkal, akiknél ilyen-olyan eldobni-való keletkezik.

    VálaszTörlés
  5. Szornyuseges es egyben szomoru a latvany. en is megeskudnek ra, es nem szep,de leirom, remelem az atkod az erintettek fejere szall

    VálaszTörlés