2013. szeptember 1., vasárnap

Vicces




Valamelyik tévéműsorban nemrég arról volt szó, hogy nem mindig könnyű megállapítani az égtájakat. Nekem azonnal beugrott az „Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a nap nyugszik, jobbra a nap kél” – mondóka, de még igazán végig sem gondoltam, máris mondja a riporter, hogy ugye ismerik (a kedves nézők) a gyerekmondókát:  Nie Ohne Seife Waschen”  (kb. sose moss szappan nélkül)

Első pillanatban nem is értettem, aztán leesett a tantusz  :- )
A mondóka szavainak első betűi kiadják a 4 égtáj kezdőbetűit:  Nord, Ost, Süd, West  - vagyis a német gyerekeknek is van egy mondókájuk, ami segít megjegyezni legalább az égtájak nevét. A miénk – szerintem - annyival jobb, hogy ha tudod, merre van észak, akkor a mondóka alapján azonnal a többi 3 égtájat is tudod, míg a német mondóka alapján ez nem derül ki. 
(Nem tudok róla, hogy a rovásírók is ismerték-e ezt a mondást......... bocs, ezt nem tudtam kihagyni...) 

Nem, nem kezdek nyomozni az után, más nemzetek miféle mondókákat alkalmaznak….pedig talán érdekes lenne….

3 megjegyzés:

  1. Persze ( ha jól emlékszem ?- mert most még eléggé nem vagyok magamnál a fáradtságtól...) nem mindegy,hogy melyik földrészen vagyunk.(?) (féltekén) A fák mohos oldaláról bizonyára többen hallottak már, talán arról,hogy a lefolyóban hogyan folyik le a víz ?- arról kevesebben.
    "Megboldogult MHSZ tagságomból adódóan" emlékszem még... a karórával történő meghatározásra, ill. egy bot leszúrására,- igaz mindkettőhöz kell a napsütés is. (a karórának legyen mutatója! )
    Na, ennyit most...

    VálaszTörlés
  2. Aranyos nagyon a német mondóka :-) Túrázós geográfus létemre sokszor nem tudom, merre milyen égtáj van, de ha magam elé tudom képzelni a térképet, és tudom, hol vagyunk rajta, és merre megyünk, akkor ki tudom sütni [lehet kicsit bonyolult módszer, de én pl. a térképet sem forgatom soha be menetirányba :-)].

    VálaszTörlés
  3. Nekem meg a Nap a fő "iránytűm" és természetesen annak tudata, hogy milyen napszakban vagyunk. Ám végülis ez esetben is a magyar mondókát alkalmazom. Igen sok helyen jártam, és ez a módszer csak egyetlen egyszer tévesztett meg - érdekes módon, ott (Kaporetto) képtelen vagyok beazonosítani a dolgokat a mai napig, pedig nem egyszer jártam már arra...S nem tudok rájönni az okára. Hacsak az nem, hogy a legelső alkalommal "elraktározódott" valami a fejemben és azt onnan nem vagyok képes "kitörölni"...

    VálaszTörlés