2013. október 4., péntek

Káposzta-savanyítás



Van itt valaki, aki s.k. tett el télire káposztát ? Mert ha igen, igazán adhatna nekem tanácsot. MINDEN évben elgyalulom az ujjam – idén is. Egyszerűen nem tudom, miképp kellene azokat a fránya félbe/negyedbe vágott kőkemény káposztafej-darabokat a gyalura rátenni.
Így ?

Vagy így ?


Az is lehet persze, hogy menet-közben forgatni kell (én ezt a gyakorlatot alkalmazom) – de minden évben a jó éles kis káposztagyalummal egyik ujjamat biztos meggyalulom, pedig a torzsát csak a legvégén vágom ki belőle. A lepotyogó leveleket végül késsel aprítom fel, a torzsát meg desszertként elfogyasztom.



A képen látható kisebb vödörben legyalulva 7 kg  káposzta van. Alaposan megkeverve sóval, borssal, babérlevéllel, kevéske csöves paprikával, kicsi köménymaggal (idén nem volt birsem, azt is lehetne bele tenni), vagy állítólag kukoricaszemekkel lehet sárgábbá varázsolni. (Ezt még sosem próbáltam.) 1 kg gyalult káposztához 3 dk só kell. Jó alaposan összekeverni és az edénybe belenyomkodni, de nagyon erősen, olyan erősen, hogy már a nyomkodás közben levet eresszen. Aztán jön az igazi trükk.




Egy abszolút jól záródó nylonzsákba vizet tenni, szárát jól bekötni, (én a biztonság okáért ezt a vizes-zsákot még egy másikba is beleteszem) – és ez kerül a káposzta tetejére. (Részben, hogy lenyomja, részben, hogy a levegőtől elszigetelje.) Majd a vödör tetejét rápattintom. Így marad  - a tárolás hőmérsékletétől függően - pár hétig. Ha melegben van, gyorsabban érik. 3-4 naponta belenézek, ha szükséges, vizes ruhával áttörlöm a zsák alját ill. a vödör oldalát. És amikor elkészült, amikor megfelelően savanyú, akkor nekiállok és eszem. Eszem, eszem… Nyersen, főve, levesnek, húsosan, mindenhogyan.
Aztán amikor eltelek vele, bedobozolom és mehet a mélyhűtőbe. Kisebb, nagyobb adagokat rakok el, és aszerint veszem elő a dobozokat, hogy mit szeretnék, csak nassolni a zsíros-kenyérhez, vagy egy jó kolozsvári-káposzta-főzéshez való nagyobb adagot.

A káposzta akciósan  T..CO-ban 70.- Ft/kg volt. A savanyú-káposzta a piaci kofáknál most 260.- Ft/kg.
No comment.



Kiegészítés: pár szó a babérról. Vettem egy zacskóval. Az van ráírva, hogy tartalma 5 gramm. (Ezt nem tudom ellenőrizni, mert nincs patikamérlegem) 15 babérlevél volt egy hatalmas zacskóban. Ez is az átverés egyik formája. Azt hiszed, vettél egy nagy zacskó babérlevelet és otthon derül ki, hogy csak pár db. van belül…. ez biztos nincs 5 deka...

3 megjegyzés:

  1. Ehhez sem értek, de pl. (állítólag) kapható őrölt babérlevél is (?) 20 g 155 Ft (pontosítandó)

    VálaszTörlés
  2. Feltételezem, ne javasoljak káposztareszelő gépeket (bár lennének) viszont szánj rá egy kis pénzt és vegyél valamilyen kesztyűt. Többféle is van, valamelyik bizonyára legalább ahhoz jó, hogy ne vágd meg az ujjadat.
    Az,hogy "jó kis éles"...mit jelenthet ?- szoktad (lehet-e) élesíteni ?

    VálaszTörlés
  3. Kesztyűben nehezen lehet finom munkát végezni, inkább meg kellene tanulnom ügyesen forgatni, hogy ne érjek az éléhez. Tavaly volt késélezőnél a gyalum...

    VálaszTörlés